Karma gerçeklik, bilgisayarda üretilmiş ortam ile gerçek dünya ortamını bir araya getiren teknolojidir. Sanal gerçeklik ile artırılmış gerçekliğin kaynaştırılmış biçimidir. Kavram, ilk olarak Paul Milgram ve Fumio Kishino'nun 1994'teki bildirisinde tanımlanmıştır.
Karışık Gerçeklik (MR), gerçek ve sanal dünyayı bir araya getiren bir melez gerçekliktir. Fiziksel ve dijital nesneleri aynı boşluğa taşımaktadır. Karışık Gerçeklik (MR), bizi çevreleyen görüntülerin bizimle etkileşime girebileceği bir şekilde deneyimlemenizi sağlamaktadır.
Karma gerçeklik yeni bir teknoloji olduğundan dolayı kullanım alanları zamanla genişlemekte ve farklı örneklerle karşımıza çıkmaktadır. Sağlık, eğitim, eğlence alanlarının yanı sıra perakende, emlak, ekonomi, teknoloji gibi neredeyse pek çok sektörde ve alanda kullanılma potansiyeline sahiptir.
Artırılmış gerçeklik, yapay verileri gerçek ortam üzerine taşımaktadır. Sanal gerçeklik, sarmalayıcı yapay ortamdır. Karma gerçeklik, sadece sanal ortam değildir ve sanal verileri de gerçek ortamla etkileşime sokmaktadır.
Karma gerçeklik gözlüklerinde, kullanıcıların bulunduğu ortamın sürekli olarak haritasını çıkaran kameralar bulunuyor. Gözlükler, bu teknolojiyi destekleyen platformlarda kullanıldığında karakterler veya avatarlar içinde bulunulan fiziksel ortamda dolaşabiliyor ve hatta koltukta kullanıcıların yanına oturabiliyor.
İlgili 16 soru bulundu
Sıkça merak edilen bir soruyu da cevaplamış olalım: “Metaverse'ün kurucusu kim?”. Aslında Metaverse'ün tek bir kurucusu veya sahibi bulunmuyor. Kavram; artırılmış gerçeklik ve blockchain teknolojisinin sosyal medyayla olan bir kombinasyonuyla bugünkü tanımına ulaştı.
Metaverse Amacı
Metaverse, sanal evren dediğimiz tamamen sanal dünyada oluşturulan ve bireylerin aktif olarak vakit geçirebileceği alanlardır. Bu en başta ROBLOX gibi oyunların sanal gerçeklik teknolojisi ile birleştirilmiş hali gibi düşünülebilir.
AR – Artırılmış Gerçeklik: dijital maddelerin canlı görüntüye entegrasyonunu yapar. Örnek: Pokémon Go oyununu ve Snapchat lenslerini vb.. VR – Sanal Gerçeklik: bireylerin hayali/sanal bir ortama tamamen daldırılmasını içerir.
Artırılmış gerçeklik, cihazınızı kullanarak dijital içeriği gerçek dünya ile harmanlar. Sanal gerçekliğin (VR) aksine, mikrofonlu kulaklık, gözlük veya başka ekipmanlar gerektirmez. Artırılmış gerçeklik için cihazınızın kamerası ve bir AR uygulaması yeterlidir.
Karma gerçeklik, bilgisayarda üretilmiş ortam ile gerçek dünya ortamını bir araya getiren teknolojidir. Sanal gerçeklik ile artırılmış gerçekliğin kaynaştırılmış biçimidir.
Sanal gerçeklik tamamen bilgisayar ile oluşturulmuş sanal bir ortamda deneyim sağlanmasıdır. Birey kullanılan donanım vasıtasıyla kendini üç boyutlu bir ortamın içinde bulur. Kısaca sanal gerçeklik; bilgisayar tarafından taklit edilerek oluşturulan ortamlara denir.
Artırılmış gerçeklik (İngilizce: Augmented reality; AR), gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin, bilgisayar tarafından üretilen; ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı veya dolaylı fiziksel görünümüdür.
Karma gerçeklik deneyimi, kullanıcının gerçek dünyadaki ortamını ve her iki ortamın da bir arada var olabileceği ve birbiriyle etkileşime girebileceği dijital olarak oluşturulmuş içeriği sorunsuz bir şekilde birleştiren deneyimdir.
Konusu doğal gerçekliktir (realite). İnsan düşüncesinden bağımsız olarak var olan her şey doğal gerçekliktir. Fizik başta olmak üzere, maddeyi inceleyen kimya, canlıyı inceleyen biyoloji, gök cisimlerini inceleyen gökbilim ve Yerküre'yi inceleyen yerbilim, doğa bilimlerinin temel alanlarıdır.
VR, bilgisayar simülasyonu gerçekliği olarak da anlandırılan sürükleyici bir deneyimdir. Gerçek bir ortamı kopyalayan veya hayali bir dünya yaratan sesler, görüntüler ve diğer duyumları üretmek için VR başlıklarını kullanan teknolojileri ifade eder. VR, kullanıcıları tamamen sanal bir dünyaya sokmanın bir yoludur.
Gerçek kendilik kişinin arzularını, duygularını, özgün özelliklerini kapsayan; kişinin tüm bunların farkında olduğu ve hepsini bir bütün olarak kabul ederek yaşantının değişen durumlarına karşın işlevsel bir şekilde uyum sağlayabilmesine alan açan bir yapıdır.
Sanal gerçeklikte deneyimlenen evren, tamamen sanal olarak tasarlanır ve dijital verilerden oluşur. Artırılmış gerçeklikte ise ana unsur, gerçek bir görüntüdür ve bu görüntüyü kullanıcı için daha eğlenceli ya da daha verimli hâle getirecek dijital detaylarla güçlendirilir.
AR alanı teknolojik hazırlanan yapay olan bir objeyi gerçek bir alanda 3 boyutlu olarak gerçekmiş gibi gösterebilen bir teknoloji olarak ortaya çıkmaktadır. AR alanı kısaca artırılmış gerçeklik olarak kabul edilmektedir.
1992 yılında Boeing araştırmacısı Tom Caudel, David Mizell ile birlikte geliştirdiği, uçağın şemalarını sanal olarak teknisyenlerin başlığına yansıtan cihazına “Artırılmış Gerçeklik” adını vererek bu teknolojinin isim babası olmuştur. AR teknolojisinin olgunlaşması 40 yıla yakın bir sürealmıştır.
Artırılmış gerçeklik, bulunduğumuz ortamı kullanarak deneyim yaratmak için sanal dünyadan yararlanır ve yarı-gerçek bir dünya yaratır. Sanal gerçeklik ise kullanıcıların gerçeklikle olan bağlantılarını tamamen koparmayı amaçlar.
İngilizcede karşımıza Augmented reality olarak çıkan artırılmış gerçeklik, mevcut halde bulunan gerçekliği zenginleştiren bir deneyim türüdür. Çevremizde algıladığımız fiziksel unsurların bilgisayar ortamında video, ses, grafik gibi verilerle birleştirilmesini sağlar.
1 Metaverse ETP (ETP) fiyatı, anlık olarak 0,25112400 TL ve 0,00928735 USD'ye karşılık gelmektedir.
Metaverse nasıl kullanılır? Öncelikle kendinize dijital bir cüzdan oluşturmanız gerekiyor. Sonrasında sanal arazi satan firmaları araştırıp, araziyi satan platform üzerindeki coinler ile ya da sanal cüzdan üzerinden Metaverse'ün yerel para birimi kripto para ile arsanızı satın alabilirsiniz.
Risk sermayedarları, konuya olan ilginin azalması nedeniyle metaverse projelerine yatırım yapmayı bıraktı. Bu durum Financial Times muhabiri Jemima Kelly tarafından şu sözlerle bildirildi: "Artık çok para toplamak istiyorsanız, projenize 'üretken yapay zeka' adını verseniz iyi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri