Akut karın ağrısı genellikle birkaç saat ila birkaç gün içinde düzelir. Kronik karın ağrısı ise aralıklı (epizodik) olabilir, yani gelip gidebilir. Bu tür ağrı haftalar, aylar, hatta yıllar boyunca mevcut olabilir. Bazı kronik durumlar, zamanla giderek kötüleşen progresif (ilerleyici) ağrıya neden olur.
Ağrının yanında ateş, bulantı, kusma, ishal, kanama, kabızlık gibi yandaş şikayetler varsa, -Karın ağrısı ani başlayıp giderek şiddetlenip geçmediğinde -Ağrı hafif bile olsa çok uzun süren (günler, haftalar süren ağrılar) ağrılarda mutlaka bir hekime başvurmalısınız.
Mide ve bağırsak bozuklukları, böbrek taşları, kadın ve erkek üreme organlarının hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları, kadınlarda adet sancıları, bazı kan hastalıkları, kurşun ve morfin gibi maddelerin zehirlenmeleri ve zona gibi hastalıklar nedeni ile karın ağrısı oluşabiliyor.
Karın Ağrısının Özellikleri Ve Türleri Nelerdir? Karın bölgesindeki ağrılar hafif veya şiddetli olabilir. Akut karın ağrısı kısa sürede gelişir ve genellikle birkaç saat ila birkaç gün içinde düzelir.
İlgili 21 soru bulundu
Sıcak veya Soğuk Paketler: Karın bölgesine sıcak veya soğuk paketler uygulamak ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Sıvı Tüketimi: Bol su içmek, hidrasyonu artırabilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Mide Dostu Yiyecekler: Beyaz pirinç, patates, muz gibi yiyecekler sindirimi rahatlatabilir.
Ağrının Süresine göre Sınıflandırma
Ağrı Süresi sınıflandırma sistemi, kişinin ağrıyı yaşadığı süreye göre yapılır. Süreye göre İki temel sınıflandırma akut ve kronik ağrıdır. Akut ağrı, 3 ila 6 ay içinde düzelen kısa süreli ağrıdır.
Ağrı kesiciler kullanın: Özellikle mide bulantısı ve kusma gibi nedenlerle oluşan karın ağrısı için, ağrı kesiciler (ibuprofen, acetaminophen gibi) kullanılabilir.
Acil servise genel olarak ateşli hastalık, travma, şuur kaybı, göğüs ağrısı, karın ağrısı gibi hayati tehdit eden ve ani başlayan şikayetlerle başvurulur.
Stres, vücutta bir dizi fizyolojik tepkiye neden olduğu için mideyi etkileyebilir. Genellikle karın bölgesinde bir rahatsızlık, gerginlik veya ağrı şeklinde kendini gösteren rahatsızlık, kişiye göre farklılık gösterebilir. Kimi insanda mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik veya ishal gibi belirtiler de görülür.
Göbeğin üstünde orta hatta yer alır. Bu bölgenin ağrıları genellikle mide hastalıkları ile ilgilidir. Bunlar mide ekşimesi, gastrit ya da ülser olabilir. Ayrıca ince bağırsağın üst bölümü (onikiparmak bağırsağı), pankreas ve safra kesesi hastalıklarında da bu bölgede sürekli ve şiddetli ağrı oluşabilir.
Ayrıca aniden yaşanan krampların asıl nedeni gaz birikmesi, mesane sorunları, hazımsızlık ve adet dönemi olarak sıralanmaktadır. Sürekli devam eden mide kramplarının da göz ardı edilmemesi gerekir. Çünkü ilerleyen süreçte mide kanseri gibi son derece önemli sağlık sorunları yaşanabilir.
Mide üşütmesinin sık görülen belirtileri: Sulu ishal. Karın ağrısı, karın krampları Mide bulantısı, kusma.
Mide ağrısının en yaygın nedenleri, kahve, çay, alkol ve gazlı içecekler gibi asit veya kafein oranı yüksek içecek tüketimi, yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyecekler yemek, fazla veya hızlı beslenmek, laktoz intoleransı, reflü ile gastrit gibi mide rahatsızlıkları, stres ve sigaradır.
Midede yaşanan şişkinlik, gergin, dolu ve çoğunlukla ağrılı bir his verir. Bu durum genellikle sindirimle ilgili bir sorundur. Ağır bir yemek yemek, gazlı içecek tüketmek, adet kanaması, kabızlık, irritabl bağırsak sendromu ve asit reflü gibi durumlar da mide şişkinliğe yol açan faktörler arasındadır.
Karnın alt kısmında ağrının en muhtemel sebeplerinden biri sindirim sistemi sorunlarıdır. Bu sorunlar arasında irritabl bağırsak sendromu (IBS), gastroenterit, ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi durumlar yer alabilir. Bu sorunlar, sindirim sisteminin düzgün çalışmaması sonucu ağrıya neden olabilir.
Huzursuz bağırsak sendromu; karın ağrısı, şişkinlik, tekrar eden kabızlık veya ishal ile kendisini gösterir. Nedeni bilinmemekle beraber, ani değişiklikler, yoğun stres, enfeksiyon ve beslenme düzeni gibi çevresel faktörlerin huzursuz bağırsak sendromunu tetiklediği düşünülmektedir.
Karın ağrısı, kabızlığın normal bir yan etkisidir.
Küme baş ağrısı nadir görülen; ancak yeryüzündeki en şiddetli kabul edilen ağrı tiplerinden biridir. Ağrının şiddeti o kadar fazladır ki hasta başını duvarlara vurmak ister, cinnet geçirebilir. Bundan dolayı intihar ettiren baş ağrısı olarak da adlandırılmaktadır.
Bazı kişiler kas ağrısını belli bir bölgede yaşarken bazılarında ise bütün vücutta görülebilir. Her yaş ve cinsiyette ortaya çıkan kas ağrıları, fiziksel aktivite yaptığınızda ya da rutininizi değiştirdiğinizde de yaşanabilir. Kas ağrıları 12 saat sonra ortaya çıkabildiği gibi 48 saate kadar da sürebilir.
Her altı ile sekiz saatte bir verilebilir, günde üç defadan fazla verilmemelidir. Bir çocuğa uzun süre ibuprofen verildiğinde ender görülen fakat ciddi olan yan etkiler görülebilir.
Mide ağrısı ne zaman tehlikeli olur? Uzun süreli tekrarlayan mide ağrıları önemlidir. Özellikle 1-2 günü aşan ve devamlı olan mide ağrısında mutlaka doktora gidilmelidir.
Mide bulantısı; hepatit, pankreas hastalıkları, gergin mide, mide fıtığı, gergin bağırsak, reflü, mide tahrişi, bağırsak zarının tahrişi, böbrek hastalığı, safra kesesi hastalığı, virüs kökenli kabız ve regli vb. durumlarda da sıklıkla görülür. Bunun yanı sıra tamamen beyinle alakalı mide bulantıları da olabilmektedir.
Mide ülseri, gastrit, safra kesesi problemleri, reflü hastalığı, bağırsak sorunları veya bazı organlardaki iltihaplanmalar geçmeyen mide ağrılarına neden olabilir. Geçmeyen mide ağrısının diğer nedenleri olarak; kronik stres, yanlış beslenme alışkanlıkları ve bazı ilaçların yan etkileri sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri