Mide ve bağırsak bozuklukları, böbrek taşları, kadın ve erkek üreme organlarının hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları, kadınlarda adet sancıları, bazı kan hastalıkları, kurşun ve morfin gibi maddelerin zehirlenmeleri ve zona gibi hastalıklar nedeni ile karın ağrısı oluşabiliyor.
Karın ağrısı hangi durumlarda tehlikelidir? Karın ağrısının yanında yanma, mide bulantısı, kusma, ateş ve terleme gibi şikayetler varsa, karın ağrısı ani başlayıp şiddetli bir şekilde devam ediyorsa bu durum tehlike sinyali olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora gitmek kritik önem taşır.
Karın ağrısının birçok nedeni vardır. Karın ağrısı sindirim, yaralanma, enfeksiyon veya hastalık ile ilgili olabilir. İçerideki bir organdan veya karın duvarınızdaki kaslardan, deriden kaynaklanabilir. Veya yakınlardaki başka bir yerden yayılmış olabilir.
Kadınlar için, alt karın ağrısı üreme organlarındaki sorunlardan kaynaklanabilir. Rahim ağzı enfeksiyonları, adet dönemi sancıları, yumurtalık kistleri veya endometriozis alt karın bölgesinde ağrıya neden olabilir.
Karın ağrısı ve mide bulantısı pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Bu hastalıklar içeerisinde bakteriyel enfeksiyon, gastroenterit, ülser, gıda zehirlenmesi, apandisit, iritabl bağırsak sendromu bulunabilir. Öte yandan karın ağrısı ve mide bulantısı; pankreatit ve safra kesesi sorunlarının da belirtisi olabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Karın ağrısı başlıca visceral, pariyetal ve yansıyan ağrı olmak üzere üç tiptir (Şekil 1).
Bu ağrılara kabızlık, ishal ve sindirim sistemini ilgilendiren benzer sorunlar da eşlik edebilmektedir. Karın ağrısının nedenleri, gastroenteroloji doktorları tarafından araştırılabilir, karın ağrısının ardında yatan etmenler belirlenebilir ve bu nedenlere yönelik tedavi çalışmaları gerçekleştirilebilir.
Göbeğin üstünde orta hatta yer alır. Bu bölgenin ağrıları genellikle mide hastalıkları ile ilgilidir. Bunlar mide ekşimesi, gastrit ya da ülser olabilir. Ayrıca ince bağırsağın üst bölümü (onikiparmak bağırsağı), pankreas ve safra kesesi hastalıklarında da bu bölgede sürekli ve şiddetli ağrı oluşabilir.
KARIN AĞRISI (ALT KISIMDA) -- İshal varsa ENFEKSİYON HASTALIKLARI veya DAHİLİYE, idrar yollarıyla ilgili şikayetler varsa ÜROLOJİ, vajinal akıntı varsa KADIN HASTALIKLARI, diğer durumlarda GENEL CERRAHİ.
Karın ağrısı ve mide bulantısı pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Bu hastalıklar içeerisinde bakteriyel enfeksiyon, gastroenterit, ülser, gıda zehirlenmesi, apandisit, iritabl bağırsak sendromu bulunabilir. Öte yandan karın ağrısı ve mide bulantısı; pankreatit ve safra kesesi sorunlarının da belirtisi olabilir.
Stres, vücutta bir dizi fizyolojik tepkiye neden olduğu için mideyi etkileyebilir. Genellikle karın bölgesinde bir rahatsızlık, gerginlik veya ağrı şeklinde kendini gösteren rahatsızlık, kişiye göre farklılık gösterebilir. Kimi insanda mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik veya ishal gibi belirtiler de görülür.
Mideye gelen besinler mide sıvılarıyla karışırken, metabolik faaliyetlerin sonucunda sesler çıkaracaktır. Sindirim sistemindeki hava, bağırsaklardaki hava ile karıştığında midede patlamalar gibi sesler çıkarır. Bu durumu da kişi karın guruldaması olarak hisseder.
Kronik karın ağrısı ise altı aydan uzun süren veya tekrarlayan karın bölgesindeki ağrıyı ifade eder. Altta yatan nedenleri daha çeşitli olabilir ve irritabl bağırsak sendromu, ülseratif kolit veya sindirim sistemi hastalıkları gibi kronik durumlarla ilişkilendirilebilir.
Acil servise genel olarak ateşli hastalık, travma, şuur kaybı, göğüs ağrısı, karın ağrısı gibi hayati tehdit eden ve ani başlayan şikayetlerle başvurulur.
Mide ağrısının en yaygın nedenleri, kahve, çay, alkol ve gazlı içecekler gibi asit veya kafein oranı yüksek içecek tüketimi, yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyecekler yemek, fazla veya hızlı beslenmek, laktoz intoleransı, reflü ile gastrit gibi mide rahatsızlıkları, stres ve sigaradır.
Hastalığın en sık karşılaşılan belirtileri arasında ishal, mide bulantısı, kusma (ağızdan sarı su gelmesi), halsizlik, karın ağrısı, karında şişkinlik, gaz sıkışması, göbek veya çevresinde ağrı ve ağırlık hissi ve göbeğe elle bastırıldığında göbeğin başka yerde atması gösterilmektedir (KK: 1).
Göbek fıtığının en önemli belirtisi göbek bölgesinde dışarıya doğru gelişen şişlik ve şekil bozukluğudur. Şişen bölgenin etrafında baskı hissi ve ağrı da fıtık belirtileri arasındadır. Hastanın şikayetleri fiziksel aktivite ile birlikte artar. Göbek fıtığı içinde genellikle ince bağırsak ve karın içi yağ dokusu vardır.
Yetişkinlerde göbek deliği iltihabı, çoğunlukla bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Piercing, obezite veya bağışıklık sistemi sorunları gibi faktörler, bu enfeksiyon riskini artırabilir. Düzenli hijyen, temizlik ve antibiyotik uygulaması göbek deliği iltihabının tedavisi için kullanılabilir.
Karın ağrısı, şişkinlik, bulantı ve kusma gibi karın organlarını ve gastroenteroloji branşını ilgilendiren şikayetler de öncelikle dahiliye bölümünde değerlendirilir.
Karın şişliği ve bu bölgeyle ilgili yaşanan sorunlarda Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji bölümü doktorlarına başvurabilirsiniz.
Bitki çayları iyi gelecektir o yüzden papatya veya nane çayları tüketilebilir bu çaylar bağırsakları rahatlatacaktır. Karın ağrısı sık yaşanıyorsa hafif egzersizler ve yürüyüşler yapmak metabolizmayı çalıştıracağından dolayı kişiye de fayda sağlayıp rahatlatacaktır.
Ayrıca aniden yaşanan krampların asıl nedeni gaz birikmesi, mesane sorunları, hazımsızlık ve adet dönemi olarak sıralanmaktadır. Sürekli devam eden mide kramplarının da göz ardı edilmemesi gerekir. Çünkü ilerleyen süreçte mide kanseri gibi son derece önemli sağlık sorunları yaşanabilir.
Karın şişliği, birçok farklı nedenle meydana gelebilir. Sindirim sorunları, yanlış beslenme alışkanlıkları, yemek sonrası hava yutma, laktoz intoleransı veya glüten hassasiyeti gibi sindirim sistemi sorunları karın şişliğine yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri