Karın şişliğinde en büyük yardımcı rezene çayıdır. Bir şişlik hissediyorsanız rezene çayı demleyerek günlük 1 defa içmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca zencefil çayı da şişliği azaltmak için içilmesi gereken bitkisel çaylar arasındadır. Yoğun stres de gastrit, ülser ve spazm gibi durumlara neden olabilir.
Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir. Yüksek sodyum tüketimi, hareketsiz yaşam, yetersiz potasyum tüketimi ödeme neden olur ve bu da mide ve bağırsaklarda şişkinlik yaratabilir.
Ödem: Vücut içerisinde biriken fazla sıvı karında şişkinliğe sebep olabilmektedir. Sodyumun fazla tüketilmesi, hareketsiz bir yaşam, potasyumun yetersiz tüketilmesi ödem oluşmasına sebep olmaktadır. Bu durum da karında ve bağırsaklarda şişlik oluşmasını sağlar.
Melisa çayı: Limonlu su önerisine ek olarak melisa çayının da şişliklerde oldukça etkili olduğunu ifade eder İbrahim Saraçoğlu. Gün içinde 1 fincan melisa çayı içenlerin karın şişliği şikayetlerinin son bulduğunu söylemektedir. Aynı zamanda her sabah bir fincan yoğurt suyu içilmesinin de iyi geleceğini belirtiyor.
İlgili 31 soru bulundu
- İşlenmemiş organik elma sirkesi sindirim dostu bir besindir. aşırı gaz ve şişkinliğin atılmasına yardımcı olur.
Sancı halinde iken 1 bardak sıcak suyun içine 1 tutam kimyon atıp 10 dakika demlendirdikten sonra elde ettiğiniz bu çayı süzerek yemeklerin ardından içebilir, dilerseniz sütün içine 1 çay kaşığı kadar karıştırıp içebilirsiniz. Her türlü kullanımında gaz sancılarının hafiflemesini sağlayacaktır.
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
ÖDEM ATICI TARİF
Gece yatmadan önce 1 bardak suya,1 adet kuru hurma koyup bekletin. Sabah hem suyu hem hurmayı tüketin. Bağırsak hareketlerinin hızlanmasını ve ödemin atılmasını sağlar.
Ödem belirtileri en yaygın olarak kol, bacak, el ve ayak bölgelerinde görülür. Bu bölgelerde şişlik ortaya çıkar. Ortaya çıkan şişliğin boyutu ve etkisi ise ödemin karakterine göre değişmektedir. Kimi zaman sadece küçük bir alanı etkilemekle sınırlı kalan ödemler kimi zaman da vücudun tamamını etkileyebilirler.
Nane çayı, zencefil çayı ve papatya çayı gibi bitki çayları gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlar. Ayrıca ısırgan otu, maydanoz ve dereotu gibi yeşillikler de mide şişkinliğine iyi gelen doğal alternatiflerdir.
Mide şişkinliği fazla gıda tüketimi veya gaz birikimi sebebiyle olabilir. Bu durumu başka hastalıklarla karıştırmamak gerekir. Belirtileri iyi bilinmelidir. Kendiliğinden düzelen, geçici bir durum olabileceği gibi bazen ciddi durumlarda tıbbi müdahale gerekebilir.
Karın şişkinliği, doğal bir durum olabileceği gibi başka bir takım hastalıkların da habercisi olabilir. Karın şişliği özellikle süreklilik arz ettiğinde dikkate alınması gereken bir durumdur. Bu tür şikayeti olanların hastanelerin Genel Cerrahi veya Gastroenteroloji polikliniklerine başvurması gereklidir.
Kişilerin şikâyetlerini iyi dinlemeleri gerektiğini söyleyen Doç. Zorlu, “Devam eden karın şişkinliği ve yanında başka şikâyetlerin olması; karın bölgesinde hassasiyet, şiddetli ishal ve dışkıda kan görülmesi, yüksek ateş, 6- 8 saat yemeden ve içmeden kesilme gibi şikâyetler varsa muhakkak hekime başvurmak gerekir.
Gıda alerjisi veya gıda intoleransı: Laktoz içeren besinler, glutenle ilişkili bağırsak problemleri (Çölyak hastalığı) veya belirli besin maddelerine yönelik alerjisi olanlarda gıda alımı sonrasında şişkinlik ortaya çıkabilir.
Zorlu, 'Karın şişkinliği, karın bölgesinde yer alan organların (mide, bağırsaklar, karaciğer, safra kesesi, pankreas, dalak, üreme organları, mesane ve bu organlarla ilişkili kan damarları) hafif veya ciddi hastalıkları sonucunda olabilir. Bu nedenle önemsenmesi gereken belirtilerden biridir.
Yiyecekle birlikte yutulan hava miktarı şişkinliğe neden olur. Çok hızlı yemek aşırı hava yutulmasına yol açar. Bu hava mide ve bağırsaklarda gaz oluşturacağından şişkinlik nedenidir. Bazı yüksek lifli yiyecekler sindirim sisteminde büyük miktarlarda gaz üretilmesine neden olduğu için mide şişkinliğine neden olur.
Bel bölgesini tamamen saran ve çok sıkan giysiler, elbiseler çıkarılmalı ve o alan rahatlatılmalıdır. Ayrıca yüz üstü uzanılarak bütün vücudun gevşemesi sağlanarak kişinin rahatlanması gerekir. Bir başka kişinin, sırtınıza ve bel çevrenize yukarıdan aşağı doğru masaj yaparak, gazın çıkmasını sağlaması gereklidir.
Özellikle yeşil çay ve papatya çayı mide faaliyetlerini düzenler ve bağırsaklardaki birikmiş olan gazların daha hızlı çıkarılmasını sağlar. Yemekten sonra yürüyüş yapmak sindirim sistemini rahatlatır. Ancak yemekten hemen sona egzersiz yapmak hem mideyi hem de kalbi zorlar. Bu nedenle sadece yürüyüş yeterlidir.
Nane çayı mide gazına en etkili çözümdür. Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri