Akademik unvanlar arasındaki hiyerarşi genellikle profesör, doçent, yardımcı doçent ve öğretim görevlisi şeklinde işlemektedir. Bu hiyerarşi, bilgi ve deneyim birikimine göre şekillenir ve üniversite yönetimi tarafından atanır.
Profesör (kısaca Prof.), en yüksek düzeydeki akademik rütbe ve akademik unvana sahip kişilere verilen unvandır.
Akademik ünvan, kişinin eğitim görerek ve belli sınavları başarıyla geçerek bir bilimsel tezi başarıyla savunarak o konudaki bilgi ve becerilerini ispatladıktan sonra taşımaya hak kazandığı, genellikle kısa hali adının önüne (bazı dillerde sonuna) eklenen bir ek isim ya da sıfattır.
İlgili 23 soru bulundu
Akademik personel, bir üniversitenin her kademesindeki, eğitimden sorumlu akademik unvana sahip kişilere verilen isimdir. Akademik kademelerine bağlı olarak; Profesör, Doçent, Öğretim Görevlisi, Araştırma Görevlisi gibi unvanlar taşırlar.
Privatdozent veya Privatdozentin, kısaltılmış PD, P.D. veya Priv.-Doz., özellikle Almanca konuşulan ülkeler başta olmak üzere bazı Avrupa üniversitelerinde, ünvan verilen kişinin belirli bir dersi üniversite düzeyinde belirleme, konusunu öğretme yetkisini ve iznini belirten akademik unvandır.
Doçentlik, bir üniversite akademik unvanı olup Doktor ile Profesör arasında yer almaktadır. Doçent olabilmek için, adayın doktora ya da tıpta uzmanlık derecesi alındıktan sonra kişinin lisansüstü çalışmalarına bağımlı kalmadan çalışma yapabildiğini ispat etmesi gerekir.
Öğretim üyesi, doçent, ve profesör) doktora yapmanız gerekir. Genelde lisans eğitiminden sonra master (veya yüksek lisans) eğitimi alınır, doktora ise bu eğitimden sonra yapılır.
Ordinarius sıfatı Latince "nizami, usule uygun" anlamına gelir. Profesörlerin hocası anlamına da gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nde bu unvanın son sahibi Reşat Kaynar'dır.
akademisyen olmaktır. Akademik kariyerde akademisyen olup bilimle ilgilenmek, araştırma yapmak, bilimsel makale yazmak, sürekli öğrenme durumunda olmaktır.
Öğretim görevlisi olmak için, lisans mezuniyetinin ardından Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girme şartı bulunmaktadır. Sınavda başarı sağlanmasının ardından, görev alınmak istenen üniversite tarafından düzenlenen sözlü mülakata girmek gerekmektedir.
Akademisyen, üniversite ve benzeri yükseköğrenim kurumlarında öğretimi gerçekleştiren, araştırma yapan ve özgün araştırmalarıyla alanına katkıda bulunan kişilere verilen genel mesleki unvandır. Akademik çalışmaları sosyal bilimler, doğa bilimleri veya formal bilimler alanında olabilir.
Öğretim Elemanı: Akademik personele verilen genel isimlendirmedir.Bir araştırma görevlisi de bir profesör de öğretim elemanı olarak adlandırılır. Öğretim Üyesi:Yüksek lisansın ardından doktorasını tamamlamış kişiler, yani doçent ve profesör kadrosunda olan kişiler öğretim üyesi olarak isimlendirilir.
Buna göre, normalde doçentlik için beş yıl bekleyen bir öğretim üyesinin, Anadolu'da iki-üç yıl beklemesi yeterli olacak. YÖK taslağı hazırlıyor. Çalışma Genel Kurul'da kabul edilir ve Meclis'ten de geçerse uygulama 2009'da başlayacak.
Olabilirsiniz ancak bu hastaneler arasındaki anlaşma ile ilgili. Sağlık Bakanlığı ile üniversite arasında sağlık tesislerinin birlikte kullanımına ilişkin protokolü bulunan (afiliye) üniversite hastanesinde profesör ve doçentlere ücretsiz muayene ve ameliyat olabilirsiniz. Ancak sizin bunu bilmeniz mümkün değildir.
Kişilerin profesör olmak için ise sağlaması gereken şartlar şu şekildedir; Kişilerin doçentlik unvanına sahip olması gerekmektedir ve en az beş sene ana dalında çalışmış olması gerekmektedir. Uluslararası eserler vermiş olması gerekmektedir. Kişilerin profesör kadrosuna uygun bir şekilde atanmış olması gerekmektedir.
Doktor rütbelerinde en düşük kademe pratisyen hekim, en yüksek rütbe ise ordinaryüstür.
Profesör doktor, Doçent doktordan daha üst bir kademedir.
Öğretim üyeleri sınıfının kullandığı akademik unvanlar, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa göre elde edilen, yardımcı doçent, doçent, profesör unvanlarıdır. 2547 sayılı Kanunun “Tanımlar” başlıklı 3. maddesinde, bu unvanlar şöyle tanımlanmaktadır: “1) Profesör: En yüksek düzeydeki akademik unvana sahip kişidir.
Dikkat edin Dr. ya da Ph.D. kısaltmaları yok. Bunuda toparlayalım. Dr. ya da PhD. unvanı sizin almış olduğunuz eğitim derecenizi Profesör unvanı ise sizin öğretim yapacak kadar bilgiye sahip olma derecenizi bir üniversite tarafından kabul edildiği takdirde o üniversitede ders verebilmek için kullanılır.
Doktora derecesi uluslararası itibar taşıyan bir bilimsel unvan olarak başka ülkeler ve üniversitelerce de tanınır ve geçerlidir. Doktora derecesini başarıyla tamamlamış kişi “doktor” unvanını alır ve alanında yaptığı çalışmalara devam ederek doçentlik ve profesörlük gibi akademik unvanlara da sahip olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri