Karnabahar, kış mevsimi sebzesi olarak bilinse de, ilkbahar ve sonbahar aylarında da hasat edilir. Güneşli havaları sevse de, serin bir ortamda yetişir. Karnabaharda erkenci çeşitler ekimden 90 gün sonra, geç çeşitler ise ekimden 120 gün sonra hasat edilir.
Sonbaharın sonlarına doğru market ve pazar tezgahlarında kendini gösteren karnabahar, ilkbahar ayından sonbahar ayına kadar büyümesini tamamlar. Sonbaharın son zamanlarına geldiğinizde, karnabaharların olgunlaştığını görebilirsiniz.
İlkbahar döneminde ekim işlemi yapılırsa, bitkiler yaz aylarında hasat için hazır olacaklardır. Öte yandan ise, sonbahar döneminde ekim işlemi yapıldığında karnabahar bitkileri kış aylarında hasat için hazır olurlar.
Dikimden işleminden önce toprağa ilave edeceğiniz yanmış gübre büyük olasılıkla tüm büyüme mevsimi boyunca yeterli olacaktır. Hasat zamanı karnabahar çeşidine ve çevre koşullarına bağlıdır. Çoğu karnabahar çeşidi, dikim işleminden 2-5 ay sonra (60 ila 150 gün) hasat için hazırdır.
Karnabahar, son baharın ortalarında hemen hemen kışın sonuna kadar rahatlıkla pazar tezgahlarında bulunabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Karnabahar Nerede ve Nasıl Yetişir.
Ancak Anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Ülkemizde genellikle Orta Karadeniz bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bafra ovası, Samsun Konya, Bursa, Mersin, Tokat, Adana, Amasya, Tekirdağ, Balıkesir, Çanakkale ve İzmir'de yetiştirilmektedir.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar.
Dr. Karatay, “Yaz sebzeleri kışın tüketilmez. Lahana, brokoli, karnabahar, kereviz, turp gibi sebzeleri rahatlıkla bol bol tüketmeliyiz.
Türkiye'de karnabahar üretimi sonbahar ve kış aylarında yapılır. Sağlıklı bir sebze olması bu bitkinin yetiştiriciliğinin önemsenmesine sebep olur. Türkiye'de kış mevsiminin sert geçtiği bölgelerde karnabahar yetiştiriciliği yapılmaz.
Ağustos ayında domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber, sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber, çarliston biber ve kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm tüketebilirsiniz.
Domates Hangi Ayda Ekilir? Domates genellikle ilkbaharda mevsiminde ekilir. Ancak, iklim koşullarına bağlı olarak ekim zamanı değişebilir. İdeal olanı Nisan ve Mayıs ayları arasında domatesi ekmektir.
Meyvelerden ilk akla gelenler mürdüm eriği, kavun, karpuz, incir, üzüm ve kızılcık. Sebzelerden ise patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi, mantar, kabak, dolmalık biber ve kırmızı biber ön plana çıkıyor. Tabi ki taze fındık ve ceviz gibi yemişlerle, biberiye gibi baharatları da unutmayalım.
Brokoli sebzesini her mevsimde manav ya da marketlerde bulunur. Fakat brokoli tüketiminin en ideal ayları kış aylarıdır. Vücut direncini artıran ve bağışıklığı güçlendirmesi ile bilinen brokoliyi yaz ve kış aylarında taze bir şekilde bulabilmek mümkündür.
Peki yazın hangi ayda hangi meyve ve sebzeler bulunuyor: Haziran ayı meyve ve sebzeleri arasında; patates, fasulye, bakla, kabak, patlıcan, biber, domates, salatalık, baby ıspanak, semizotu, rezene, marul, asma yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu yer alıyor.
Pırasa, sonbahar aylarında yetişen bir sebzedir. Ekim ayında hasat edilmeye başlanır ve hasat kış sonuna kadar devam edilir. Yani, Ekim ayından Ocak, Şubat aylarına kadar pırasaya pazar tezgahlarında rastlamak mümkündür.
Karnabahar hangi organa iyi gelir? Karnabahar hem kalp hem de bağırsak sağlığı için yararlı bir sebze olmakla birlikte vücutta biriken ve hücre üzerinde strese yol açan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için gerekli olan antioksidan bileşikleri içeren bir sebzedir.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta karnabaharın taze olmasıdır. Pişmiş olan karnabaharı da öğle veya akşam yemeklerinizde salata olarak tüketebilirsiniz. Haftada 3 kez bir porsiyon çok az suda az haşlanmış karnabahar yemeyi rahatsızlık ortadan kalkana kadar alışkanlık haline getirmek gerekir.
Bahar aylarında yetişen enginar, pancar, kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, pırasa gibi sebzeler, lezzetleri kadar besin değerleriyle de bilinir. Bahar sebzeleri özellikle sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirmede büyük önem taşır.
Turpgillerden; vatanı Doğu Akdeniz bölgesi olan 2 yıllık otsu bir bitkidir.
Havuç çoğunlukla kış mevsiminde (aralık, ocak, şubat) yetişen bir sebzedir. Bölgenin sıcaklığına göre ağustos, eylül, ekim, kasım aylarında da tüketilmeye başlanabilir.
Kış Meyveleri:
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Kardelen F1 (115-125 günlük), Süphan F1 (140-150. günlük), Stilo F1 (170-180 günlük), Avensis F1 (240-250. günlük) hasatlarına Cuma bereketi yağmasını diliyoruz. Emeğinize sağlık Kerim Bey!
Genel olarak tohum ekimi Nisan-Mayıs-Haziran- Temmuz aylarında yastıklara sıraya veya serpme olarak yapılır. En uygun ekim sistemi 10 cm sıra arası verilerek yapılan sıravari ekimdir. Tohumlar yastıklarda şartlara bağlı olarak 8-15 gün içersinde çimlenirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri