Pasaport yenileme randevusu aldığınız il ya da ilçe nüfus müdürlüğüne belirlenen tarih ve saatte evraklarınızla birlikte başvuruyorsunuz. Belgelerinizi verip, parmak izi işlemini gerçekleştirdikten sonra eski pasaportunuz iptal edilip size iade ediliyor.
Kayıp veya çalıntı pasaport nedeniyle yeniden pasaport başvurusu yaptığında eski pasaportunun kalan süresi yeni pasaportuna ilave edilir. Bu ek süre için defter bedeli ödemen gerekir. Kayıp olan pasaport gri veya yeşil pasaport ise direkt olarak defter bedeli ödeyerek pasaportunu yenileyebilirsin.
Eski pasaport (Daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekmektedir.) Başvuru öncesinde pasaport defter bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.
Başvuru öncesinde pasaport defter ve harç bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.) Eski pasaport (Daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekmektedir.)
Habertürk'ün haberine göre, yeni pasaportlar alındıkça eski pasaportlar geçerliliğini yitirecek.
İlgili 37 soru bulundu
Çipli pasaport, elektronik pasaport, e-pasaport, hepsi aynı şey demek. Bildiğiniz üzere eski tip pasaportlar 2015'den beri tamamen kullanımdan kaldırıldı. Onların yerine gelen e-pasaportlar (çipli) 2011'den beri kullanılabiliyor.
Eski pasaportların süresi 1 Şubat'tan itibaren uzatılmayacak. E-pasaportların yürürlüğe girmesiyle birlikte eski tip pasaportlarla seyahat imkanı 24 Kasım 2015 tarihinde sona erecek. Pasaportunun süresi dolmayan vatandaşlar, 2015'e kadar eski pasaportlarını kullanabilecek.
Hala pasaport süresi uzatma işlemi olarak bahsedilse de artık mevcut pasaportunuzun süresini uzatmanız mümkün değildir. 2011 yılında çipli pasaportlara geçilmesinin ardından pasaport süresi uzatma işlemi son bulmuştur. Süresi dolan pasaportunuzun yerine yenisini çıkartmanız gerekmektedir.
İdari işlem niteliğindeki pasaport tahdidi işleminin ortadan kaldırılabilmesi amacıyla, İdare Mahkemesi'nde iptal davası açılması mümkündür.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir.
Pasaportunuz için belirlediğiniz geçerlilik süresi bittiğinde ise mevcut pasaportunuz için pasaport yenileme işlemi yapmanız gerekmektedir. Pasaportunuzu yine istediğiniz bir süre zarfı için güncelleyebilir ve yurt dışı seyahatlerinize devam edebilirsiniz.
Vizenizin son 1 günü kalmasına rağmen pasaport yenilemeniz gerekse dahil, vizeniz iptal olmaz. Ancak yeni pasaport kaydında eski pasaportun iptal kaşesi alması gerekmektedir. Vizeniz yeni pasaportunuzda da devam edecek şekilde yasal düzenlemeyle size teslim edilir.
Pasaport yenileme işlemi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden randevu alınması gerekir. Alo 199 çağrı merkezinden veya https://randevu.nvi.gov.tr/ üzerinden randevu alınabilir.
Pasaport süresini uzatma işlemi olarak anılmaya devam etse de artık böyle bir işlem yok diyebiliriz. Çünkü artık eski tip pasaportların kullanım süresi 2011'de çipli pasaporta geçilerek sona erdi. Bu yüzden elinizdeki pasaportun süresi dolunca yeni bir pasaport çıkartmanız gerekiyor.
Pasaport yenileme işlemi, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden Alo 199 çağrı merkezi veya https://randevu.nvi.gov.tr kullanılarak kişilerin randevu almaları gerekmektedir. Pasaport başvurusu, pasaport süresi ve geçerlilik süresi için en yakın Nüfus müdürlüğüne giderek işlem yapabilirsiniz.
2- Pasaport Soyadı Değişikliği Nedeniyle Yenilenmeli
Bu nedenle pasaportlarda yer alan kimlik bilgilerinden herhangi birisinin değişmesi halinde pasaportların yenilenmesi gerekiyor.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yeşil pasaport, vatandaşımızın uluslararası dolaşımı için tanınan bir haktır. Kimlerin bu pasaportu alacağı mevzuatımızda bellidir, geri alınması veya iptal edilmesi söz konusu değildir" dedi.
c) İlçe emniyet müdürlüklerine “protokol belgesi” (daha önceki pasaport bilgilerini ihtiva eden belge ) için başvurulduğunda: Başvurudan takriben 1 veya 2 gün sonra alınan bu belgede pasaportunuzun ne zaman iptal ediliğini resmi olarak görebilirsiniz, ancak pasaport iptal sebebine ilişkin bir ibare bulunmamamaktadır.
Yenileme işlemi yapılmazsa, eldeki pasaportun geçerliliği kalmaz. Yenileme işlemi yapmak için bazı gereksinimleri yerine getirmek gerekir. Ücreti yatırmak da en önemli şartlardandır.
Ancak pasaportun halen eline ulaşmadıysa pasaportunu daha hızlı almanın bir çözümü var. Bunun için ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi'ni arayıp acilen yurt dışına çıkman gerektiğini belirtmen gerekiyor. Bu durumda pasaportun hemen basılıp kargoya veriliyor.
Pasaport başvurusu yapıldıktan sonraki 2 iş günü içerisinde hazırlanan pasaportlar en geç; il merkezlerine 3 iş günü, ilçe merkezlerine 4 iş günü ve köylere 7 iş günü içerisinde teslim edilir.
Pasaport kart işlem süresi yaklaşık 8 haftadır. Tüm pasaportlar kargo firması kullanılarak gönderilmektedir. Kargo firması teslimat sırasında kargo ücreti talep etmektedir. ANG kargo firması ücreti iki aşamalı olarak tahsil etmektedir.
Yeni pasaport çıkaracaklar, eski pasaportları da yanlarında götürecekler. Bir sıkıntı olmaz.
Bir vize başvurusunda genel kural başvurunun şahsen yapılmasıdır. Pasaportun yıpranmamış olması gerekir. Yıpranmış pasaporta vize alsanız dahi sınırdan geri çevrilmeniz mümkündür. Pasaportunuzu yenilemenizde yarar vardır.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 10 yıllık olan pasaport harç ücreti 3 bin 295 lira iken 4 bin 943 lira oldu. Pasaport ücreti için yıl içinde ikinci zam geldi. Harçlara yapılan yüzde 50'lik artışla 6 aylık pasaport 1034 lira, 3 yıllık pasaport 3507 liraya yükseldi. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri