Karnabahar hangi organa iyi gelir? Karnabahar hem kalp hem de bağırsak sağlığı için yararlı bir sebze olmakla birlikte vücutta biriken ve hücre üzerinde strese yol açan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için gerekli olan antioksidan bileşikleri içeren bir sebzedir.
Son zamanlarda yapılan araştırmalar, karnabaharın kansere karşı etkili olduğunu ortaya koydu. Karnabahar, akciğer, mesane ve meme kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünün riskini azaltıyor. 8. Demir içeriği sayesinde kansızlık sorununa iyi geliyor.
Kan şekerinin düzenlenmesinde etkin bir rol oynayan karnabahar ayrıca karaciğerin görevlerini yapmasında yardımcı olur. Yüksek lif oranından dolayı bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlık ve hazımsızlık gibi problemlerin tedavisini destekler.
KARNABAHARIN ZARARLARI
Aşırı tüketimi gaz problemi ve şişkinliğe yol açar. Aşırı tüketildiğinde tiroid hormonu eksikliğine neden olabilir. Hassas ciltler için fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlara nede olur. Çok fazla tüketilirse böbrek taşı oluşumuna ve gut hastalığına neden olur.
İlgili 27 soru bulundu
İbrahim Saraçoğlu'nun kürleri arasında, kadınların en sık kullandığı kürlerinden biri olan Karnabahar kürü; sistit, İdrar yolu enfeksiyonu, gastrit, Alzheimer, mide kanserine karşı önleyici olarak önerilir. Özellikle kadınların mesane iltihaplanmasına (sistit) karşı karnabahar kürü mucizevi etkiye sahiptir.
Karnabahar nasıl yenirse faydalı olur? Karnabaharı birçok şekilde tüketmek mümkündür. Ancak en sağlıklı yöntemler buharda pişirmek, kısa süreli haşlamak veya çiğ olarak suyunu içmektir. Böylece besin değeri korunur ve sağlık için maksimum fayda sağlar.
Ispanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler yüksek miktarda C vitamini, demir ve folat içeriyor. Bu maddeler de karaciğerdeki toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor ve karaciğerin genel sağlığını destekliyor.
Antioksidan özelliklerinin yanı sıra akciğer sağlığına iyi gelen sarımsak, zencefil, zerdeçal, üzüm çekirdeği, kekik, keçiboynuzu, siyah havuç, öksürük otu, tere beslenmenize eklemeniz gereken besinler arasındadır. Bireyler ideal ağırlıkta olmalı ve bu ağırlığını korumalıdır.
Karnabaharın içerdiği izotiyosiyanatlar; hücre ölümü mekanizmasının çalışmasını düzenleyerek ve karsinojenik bileşiklerin uzaklaştırılmasını sağlayarak kansere karşı koruyucu görev üstlenmektedir. İçerdiği antioksidanların antibakteriyal ve antiviral etkileri de bulunmaktadır.
Karnabahar enfeksiyonlara karşı etkin ve antibakteriyel özellikte birçok aktif madde içermektedir. Özellikle kronikleşmiş idrar yolları enfeksiyonlarında bilinen en etkili sebzedir.
Karnabaharın Karaciğere Faydaları
Karaciğer bedende önemli işleve sahip olan bir organdır. Karaciğer yağlanması ve toksin yüklenmesi bütün bedene zarar verecektir. Karnabahar karaciğere olması gereken sağlığına kavuşturan yegâne sebzelerden biridir.
Regl sancılarının azaltılmasını sağlıyor. İdrar yolu enfeksiyonlarının iyileştirilmesine yardımcı oluyor. Meme kanseri, mesane ve akciğer kanseri gibi hastalıklara karşı etkili olduğu biliniyor. Thaiamin maddesi içerdiği için beyin sağlığını koruyor.
Aşırı tüketilen bazı maddeler karaciğere ağır hasar verebilir. Bu nedenle alkol, katı (doymuş) yağlar, kızarmış yiyecekleri fazla tüketmemek, aşırı şeker ve tuzdan da kaçınmak gerekir. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır.
Maden suyu içerdiği mineraller ile karaciğer ve safra kesesinin çalışmasına yardımcı olur. Ek olarak yeterli sıvı alımı, karaciğerin detoksifikasyon görevi için gereklidir. Yetersiz sıvı alımı, karaciğer üzerindeki yükü artıracağından dolayı maden suyu ile hidrasyonu sağlamak önemlidir.
Yoğurt Hem mideye, hem de karaciğere inanılmaz faydaları olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor. Yeşil çay Karaciğerinize etki eden bu mucize çay, sizi istenmeyen kilolarınızdan da kurtaracak.
Prof. Dr. Yaprak, karaciğere fayda sağlayan gıdaları ise şu şekilde sıraladı: "Omega-3, Selenyum, Glutatyon, C vitamini, E vitamini içeren antioksidan içerikli yiyecekler karaciğere faydalıdır. Glutatyon karaciğerde üretilen ve karaciğerin detoks kabiliyetini sağlayan esas antioksidandır.
'Maydanoz kürü' vücudu yabancı kimyasallardan arındırır. Böylece karaciğerin sağlıklı çalışmasında etkin rol oynayarak kişinin daha genç, daha sağlıklı, dinç ve zinde olmasında etkili olur. Maydanoz, karaciğerde bulunan glutathione-S transferaz (GST) enziminin aktivitesini yükseltir.
Omega-3, Selenyum, Glutation, C vitamini, E vitamini içeren antioksidan içerikli yiyecekler karaciğere faydalıdır ve bunlardan tüketmeye özen gösterin.
Karnabaharın zararları
Düşük şeker problemi yaşayanlar fazla tüketmemelidir. Karnabaharın fazla tüketilmesi halinde şişkinliğe, gaz sancısına ve kramplara yol açabilir. Demir veya alüminyum kaplar içinde pişirilen karnabahar besin değerlerini kaybedebilir.
Karnabahar Ne Kadar Süre Dayanır? Karnabahar buzdolabında 1 haftaya kadar saklanabilir. Eğer yemek yapımında kullanıldıysa en fazla 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir.
Karnabahar da diğer bir ödem tutan yiyeceklerden. İçeriğinde var olan ve şişkinliğe sebep olan rafinoz ve kükürt onun ödeme davetiye çıkaran sebze yapıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri