Karın şişliği özellikle süreklilik arz ettiğinde dikkate alınması gereken bir durumdur. Bu tür şikayeti olanların hastanelerin Genel Cerrahi veya Gastroenteroloji polikliniklerine başvurması gereklidir.
Karın boşluğunda sıvı toplanmasına asit adı verilir. En sık nedeni karaciğer hastalığı olup, farklı organ hastalıklarında da ortaya çıkabilir. Karaciğer hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan asit sıklıkla son dönemi yansıtır ve karaciğer transplantasyonu gerekliliğini gösterir.
Karında sıvı birikmesinin ilk belirtisi karında şişlik meydana gelmesidir. Şişlikler zayıf insanlarda daha kolay fark edilebilir. Karın boşluğundaki sıvı miktarı arttıkça hasta nefes alma da zorluklar yaşayabilir.
Karın şişliği ve bu bölgeyle ilgili yaşanan sorunlarda Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji bölümü doktorlarına başvurabilirsiniz.
Bu da karın veya ayak bileklerinin şişmesi, solunum problemleri, aşırı yorgunluk, iştah kaybı, sıvı birikiminden dolayı olağan dışı kilo alımı ve bel ağrısına neden olabilir."
İlgili 15 soru bulundu
Tuz kısıtlanması ve yatak istirahati ile yeterli tedavi sağlanamayan hastalarda tedaviye idrar söktürücü ilaçlar eklenir (Diüretikler). Bu amaçla en sık kullanılan iki ilaç 'sprinolakton' ve 'furosemid' dir. Gerektiğinde bu iki ilaç birlikte kullanılabilir.
Asitin oluşması ile yaşam kalitesi bozulmakta, spontan bakteryel peritonit ve böbrek yetmezliği riski artmaktadır. Asit KC sirozlu hastalarda azalmış sağkalım ile ilişkilidir. Malignite, kalp yetmezliği, pankreatit ve tuberküloz asitin diğer sık sebepleri olup, sirozla birlikte asitin %95 nedenini oluşturmaktadırlar.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur.
Ödem: Vücut içerisinde biriken fazla sıvı karında şişkinliğe sebep olabilmektedir. Sodyumun fazla tüketilmesi, hareketsiz bir yaşam, potasyumun yetersiz tüketilmesi ödem oluşmasına sebep olmaktadır. Bu durum da karında ve bağırsaklarda şişlik oluşmasını sağlar.
Karında şişlik 2 haftadan uzun sürüyorsa…
Karında şişlik veya genişleme, yumurtalık kanserinin erken ve bazen de tek belirtisi olabilir. Karında şişlik, hem erkek hem de kadınlarda sık görülen yaşam kaybı riski yüksek olan kolorektal yani kolon ve rektum kanserlerinin belirtisi de olabilir.
Enfeksiyon riskine karşı anne karnı steril olarak hazırlandıktan sonra 9-15 cm. arasında ince bir iğne ile annenin karnından girilerek fetusun içinde yaşadığı amniotik sıvıdan15-20 ml örnek alınarak yapılmaktadır. İşlem süresi hazırlıklar tamamlandıktan sonra 3-5 dakika sürmektedir.
Kanserin ileri evresinde periton tutulumu olan hastalarda karın içinde sıvı (asit) toplanmaya başlar. Bu sıvı, hastanın karnının giderek şişmesine, oluşturduğu bası ve gerginlik ile solunum ve dolaşımın sorunlu hale gelmesine neden olabilir. Bazen o kadar yaygın hale gelir ki hastanın yatış pozisyonunu bile engeller.
Karın içi organları kaplayan ince bir tabaka olan karın zarının (peritonun) kötü huylu tümör hücreleri tarafından tutulmasına ya da etkilenmesine peritoneal karsinomatozis yani karın zarı kanseri denir. Genellikle ileri evrelerde teşhis edilen bu kanser türü başka bir kanserin karın zarına yayılması sonucu oluşur.
Karaciğer yetmezliğine bağlı albumin yapımı azalır, ve kandaki düzeyi belirli bir seviyenin altına düşerse vücutta ödem ve karın boşluğunda sıvı toplanması olabilir. Hatta bu sıvı akciğer boşluğunda bile toplanarak (hepatodidrotoraks) ciddi solunum sıkıntısı yaratabilir.
Hazır soslar, yapay tatlandırıcılar, bazı baharatlar, alkollü içecekler, bol kafeinli içecekler vücutta ödem oluşumunu artırır. Birçok ağrı kesici ilaç ve romatizma ilacı da vücutta su ve tuz tutarak ödeme yol açar. Birçok hormon ilacı, özellikle de kortizonlu ilaçlar vücutta aşırı su ve tuz tutulumuna neden olur.
Karın bölgesindeki ödemi atmak için idrar söktürücü besinlerin kullanılması tavsiye edilebilir. Başta enginar, pancar, lahana ve maydanoz ve mısır püskülü başlıca idrar söktürücü besinler arasında yer alır. Bunların doğru kullanımı için doktora danışmanız daha sağlıklı olacaktır.
Şişkinlik karın ağrısına, rahatsızlığa ve midede dolgunluk hissine yol açar. Ayrıca şişkinlik, karın bölümünün olduğundan daha büyük (hamile gibi) görünmesine, spazm ve ağrıya neden olabilir. Sindirim sisteminde mide şişkinliğine neden olan iki gaz kaynağı vardır.
Gastroözefajial reflü hastalığı (GÖRH): Reflü hastalığında mide asidinin artışıyla birlikte mide-bağırsak dokusu tahriş olabilir ve gaz birikimiyle birlikte şişkinlik görülebilir.
Çünkü basit bir vajinal akıntı veya bazılarının hazımsızlık olarak değerlendirebileceği basit bir karın şişliği ; çok önemli bir Kadın Hastalığının habercisi olabilir.
- İşlenmemiş organik elma sirkesi sindirim dostu bir besindir. aşırı gaz ve şişkinliğin atılmasına yardımcı olur.
Albümin seviyesi azalınca sıvılar damar yatağında tutulamaz ve dokuların arasına sızar. Bu en erken bacaklarda şişme (ödem) şeklinde ortaya çıkar. Aynı mekanizma ile karın boşluğunda da sıvı birikir (assit). Karın şişer.
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri