Binanın her katından karot örneği alınır. Riskli yapı tespit raporu, sonuçları bakımından zorlayıcı olan resmi bir rapor niteliğindedir. 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu çerçevesinde alınan raporda binanın oturulamayacak derecede riskli çıkması halinde yasal süre içerisinde tahliye edilmesi zorunludur.
Birçok insan dayanıklılık testi yaptırmak istemiyor
Ancak binanın "çürük" olduğu tespit edilirse, kentsel dönüşüm kapsamına alınması gerekiyor. Bu durumda iki ay içinde tahliye ve yapının yıkılarak yeniden yapılması kararı çıkartılıyor.
Binalara halk ağzıyla 'çürük raporu' resmi ağızla 'Riskli yapı tespit raporu' alındığında ve bu rapor olumsuz çıktığında 60 gün içinde binanın elektrik ve suyu kesiliyor, tahliyesi yapılıyor ve bina yıkılıyor.
Deprem yönetmeliğine göre C20'nin altında kalan betonlar risk grubu taşıyor. Bu durum sonucunda ihbar olarak kabul edilen bina için yıkım işlemi başlatılabiliyor. Ayrıca deprem yönetmeliğine göre en küçük katsayının C25 olması gerekiyor. Deprem yönetmeliğine göre C20'nin altındaki kolonlar riskli gruba giriyor.
İlgili 25 soru bulundu
C25/30 betonu için en düşük karot basınç dayanımı 22.1 Mpa ; C30/37 betonu için ise 28.05 Mpa olmalıdır.
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
Çürük Raporu Alan Bina Ne Zaman Yıkılır? Çürük raporu sonrasında yıkım 60 gün içerisinde gerçekleşir. Çürük raporu ya da resmi şekilde riskli yapı tespit raporu alındığı takdirde bina içerisinde yaşam söz konusu olamaz. Dolayısıyla binaların yıkılarak imha edilmesi ve gerekiyorsa yerine yenilerinin yapılması gerekir.
Kolon güçlendirme sırasında güçlendirmenin yapılışına ve tekniğine göre ev boşaltılması gerekebilir. Kolon güçlendirme yapacak inşaat firmanızın mühendislerinden bu konuda detaylı bilgi alarak, yapılacak işlemi ve tahmini teslim süresini öğrenebilirsiniz.
Riskli çıkan binalar hakkında alınacak kararlar, başvuru yöntemine göre farklılık gösterebilir. Evinizi bakanlık onaylı firmalarca kentsel dönüşüm kapsamında kontrol ettirdiyseniz ve bina depreme dayanıksız çıktıysa, 60 günden az olmamak kaydıyla bina için tahliye kararı verilir. Ardından ise yıkım süreci başlatılır.
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ya da belediyeler karot testlerini ücretsiz olarak yapmaktadır. Özel şirketlere ya da Kaymakamlık Kurumu'na başvurularak karot testi yaptırılabilir.
Bakanlık il müdürlüğü, gittiği binada ciddi bir risk gördüyse, maliklere yazı yazar ve 'bana yapılan şikâyet çerçevesinde malikler olarak 30 gün içerisinde karot alın, almazsanız ben aldırırım ve masrafını da size yazdırırım' der. Doğrudan kiracının karot alma hakkı yoktur.
Yaşadığınız binanın depreme dayanıklılığını test ettirmek için önünüzde iki yol var: Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kaymakamlık gibi resmi kurumlara başvurmak veya özel bir şirketle anlaşmak. Birçok belediyenin deprem laboratuvarı yok ve zaten nihai denetim yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda.
Karot alınıp, beton filmi çekildikten ve laboratuvar ortamında gerekli incelemeler yapıldıktan sonra çıkan rapor binanın riskli olduğunu ortaya koyarsa, bu rapor belediyeye ibraz edilir. Belediye gerekli incelemeyi tamamlayıp tapuya gönderdikten sonra maliklerin hanesine riskli yapı şerhi konulur.
Yapı maliki veya kanuni temsilcisi tarafından tanzim edilen risk tespitine dair itirazı içeren dilekçe, riskli yapının bulunduğu yerdeki İl Müdürlüğü'ne verilir. Bu il için yetkilendirilmiş teknik heyetin bulunduğu İl Müdürlüğü de bahse konu itiraz dilekçesini almaya yetkilidir.
Standart bir karot sondaj numunesinin analiz edilme süresi genellikle 3-4 gün arasındadır.
Binayı yeniden inşa etmeye göre daha ucuz ve hızlı yapılan güçlendirme seçeneği göz ardı edilebiliyor. Binanın yeniden inşası en az bir senede gerçekleştirilirken, güçlendirme en fazla 4 ayda yapılıyor.
Sağlıyorsa modele uygun olarak sahada gerekli güçlendirme bileşenleri binaya eklenir. Sonuç olarak, güçlendirilen bina ile yeni sıfırdan yapılan binanın güvenliği ne kadar ise o kadar güvenlidir.
Güçlendirme yapmak için binanın hasarlı olma şartı yoktur, eğer yapılan testlerde riskli çıkarsa hasarsız binaya da güçlendirme yapılabilir. Ağır riskli binalar (tarihî bina hariç) için de direkt yıkım kararı verilmektedir.
Riskli yapı tespiti kesinleşmiş ve kat malikleri binanın yıkımı ve yeniden yapılmasına karar vermiş iseler; her bir bağımsız bölüm için maliklere 18 ay, riskli alanlarda ise 48 ay kira yardımı yapılırken kiracılar da (2) aylık kira yardımını tek seferde (defaten) alabilmektedir.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülecek süreçte 10 bin 500 TL taşınma ve aylık 5 bin 250 TL kira yardımı yapılıyor. Maliyeti 1,5 milyon TL olarak belirlenen 2+1 konutlarda bu maliyetin yarısı, yani 750 bin TL'lik tutar devlet tarafından karşılanıyor.
TOKİ projelerinden ev verilerek, kentsel dönüşüm kapsamında olan daireler yıkılıp yerine yenisi yapılıyor. Kentsel dönüşüm dahilinde gayrimenkul sahiplerine, dairenin bedeli nakit olarak ödenebilmektedir.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
Uzmanlar C20'yi de yetersiz görüyorlar. Siz nedüşünüyorsunuz? 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' deprem bölgelerinde C 20 dayanım sınıfının (200 kg/cm2 mukavemet) altında beton kullanılamaz.
TOKİ'nin yaptığı binalar dahil ülkemizde tüm binalarda C30 sınıfı beton kullanılmalıdır. Ülkemizdeki deprem gerçeği ve binalarımızın depreme dayanıklı olması gerektiği herkesin malumudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri