Karot testi olarak da bilinen bina sağlamlık testinin fiyatı bölgesel olarak değişmektedir. Özel şirketler tarafından yaptırılması halinde 2-3 bin TL civarındadır. Fakat bu test belediyelerde ücretsiz olarak da yapılabilmektedir. Aynı şekilde Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne başvurabilirsiniz.
Bununla beraber karot testi, zemin etüdü ve güçlendirme dahil (elektrik-makine hariç) binanın kapalı alan metrekaresi 15-30 TL arasında" diyerek bilgilendirmede bulundu.
Depreme dayanıklılık testi fiyatı, binanın yüksekliği ve özelliğine göre 20 bin TL'den başlayıp 100 bin TL'ye kadar çıkıyor.
Depreme dayanıklılık testi ücretleri, binanın yüksekliği ve özelliğine göre 20 bin TL'den başlayıp 100 bin TL'ye kadar çıkıyor.
Yapılan bina inceleme çalışması ücretli midir? Belediyemizce yürütülmekte olan bina inceleme çalışması ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Ayrıca hem kiracılar hem de ev sahipleri tarafından başvurabileceğiniz İBB'nin deprem testi projesi de mevcuttur. Ücretsiz olarak evinizi analiz ettirebileceğiniz bu test sonucunda belediye herhangi bir yaptırım uygulamaz.
KAROT TESTİ FİYATI NE KADAR? Yıllar geçse de karot testiyle atılan betonun kalitesi tespit edilebilmektedir. Karot testi ücreti bölgesel olarak değişmekle beraber 2 bin - 3 bin lira arasında değişmektedir.
İstanbul İl sınırı içinde bulunan binalar için belediyelere başvuru yapılarak binada deprem riski olup olmadığına ilişkin ön rapor alınabilir. Başvuruyu sadece yapı sahibi değil, kiracılar da yapabilir.
1-https://tdth.afad.gov.tr üzerinden E-Devlet kimlik bilgilerinizle giriş yapın. 2-Karşınıza “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” açıldıktan sonra sol üst köşede yer alan “Adres Sorgulama" linkine tıklayarak adres bilgilerinizi seçiniz. 3- İl, ilçe, köy ve mahalle bilgilerinizi giriniz.
Binanın riskli yapı testi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisansı olan kuruluşlar, belediyeler ve özel kurumlar tarafından yapılabilmektedir. Binanın sağlamlığını ölçmek için deprem testine ev sahipleri iki şekilde başvuru yapabilir.
Bina hasar tespit işlemi ücretli bir hizmettir.
Belediyelerden alınmak istenen bina sağlamlık testlerinde ise ücretsiz olanağı bulunmakta. KAROT TESTİ İÇİN NEREYE BAŞVURULUR? Karot testi için ikamet edilen bölgenin Belediye Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü aracılığıyla başvuru gerçekleştirilebilir. Bunun dışında Belediye'ye de başvuru yapılabilir.
Standarda göre boy/çap oranı 1:1 olan karotlar için tolerans aralığı 0,90:1 ila 1,10:1 arasındadır. Boy/çap oranı 2:1 olan karotlar için ise 1,95:1 ila 2,05:1 arasındadır.
C25/30 betonu için en düşük karot basınç dayanımı 22.1 Mpa ; C30/37 betonu için ise 28.05 Mpa olmalıdır. Proje beton sınıfınız C25 , C30 ise beton dayanımında bir sıkıntı yok. Zemin kat en düşük 29.90 Mpa, asma kat en düşük 28.44 Mpa 0,85(fck-4) değerinden büyük veya eşitse problem yok.
betonarme binanın tüm katları ele alındığında betonarme düşey taşıyıcı sistem elemanlarından olan kolonlardan ve perdelerden toplamda 3 adetten az olmaması şartı vardı. koşulu bulunmaktaydı. perdelerden her 400 m² alan içerisinden 1 adet karot alma koşul getirilmiştir.
Karot testinde binanın çürük çıkması halinde bina sakinlerine kentsel dönüşüm kapsamında bir müteahitle anlaşmaları için süre veriliyor. Bu sürenin bitiminde tahliye kararı çıkarak binanın elektrik, su ve doğalgazı kesiliyor. Bu süre zarfında bir müteahitle anlaşıp anlaşmamak devletin değil, sizin sorununuz.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
Dolayısıyla az karotlu ya da karot almadan beton kalitesi belirlenir. Beton kalitesi belirlemek için yerinde Sismik Ultrasonik ve Sismik tomografi çalışmaları yapılabilir.
Standart bir karot sondaj numunesinin analiz edilme süresi genellikle 3-4 gün arasındadır.
Karot numunesi almak için, öncelikle alınacak malzemenin özellikleri dikkate alınır ve uygun bir karot ucu seçilir. Karot her daireden mi alınır? sorusuna karşılık, numune her daireden alınmaz.
Karot testi için ikamet edilen bölgenin Belediye Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü aracılığıyla başvuru yapılabiliyor. Direkt olarak belediyeye başvurarak da işlem yapmak mümkün.
Yaşadığınız binanın depreme dayanıklılığını test ettirmek için önünüzde iki yol var: Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kaymakamlık gibi resmi kurumlara başvurmak veya özel bir şirketle anlaşmak. Birçok belediyenin deprem laboratuvarı yok ve zaten nihai denetim yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda.
Bina incelemesinde herhangi bir ücret talep edilmiyor. Vatandaşlar, yaşadıkları ilçe, mahalle, sokak, cadde gibi bilgileri doldurarak inceleme başvurusunda bulunabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri