Açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçunun cezası 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır. Cezanın sınırı nedeniyle açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçundan adli para cezası verilmesi mümkündür. Adli para cezası, 1 yıl veya altında olan hapis cezaları adına verilmektedir.
Bu suçun cezası, suçun önemine göre değişiklik gösterir. Örneğin, TCK madde 209 uyarınca boş kağıda veya boş senet imzalamak kötüye kullanılması suçunun işlendiğine ilişkin bir yargılama sonucunda, suçlu bulunan kişi hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası veya bir miktar para cezası uygulanabilir.
TCK'da yazılı olmayan fiil ve davranışlar suç kapsamında değerlendirilemez. Bu işin hukuki boyutudur. Ancak gün içinde farklı yerlere farklı imza atma gibi bir alışkanlığınız varsa hayatınızın bir döneminde imza sahteciliği suçu ile karşı karşıya kaldığında haklılığının ispat noktasında sıkıntılar yaşayabilir.
Sahte imza; son derece büyük bir suç olmasıyla birlikte bunun tespiti de oldukça zor ve sahte imza inceleme uzmanı tarafından gerçekleştirilmesi gereken bir süreçtir. Bir belge veya evrakta şahsın kendisi olmadan onun yerine imzanın taklit edilmesi oldukça büyük suçlardan biridir.
Açığa imza atılmak suretiyle tanzim olunan senet anlaşmalara aykırı biçimde doldurulduğu usulen ve yasal delillerle kanıtlanmadığı takdirde hukuken geçerlidir. Yazılı delil karşısında tanık dinletilmesine ilişkin istem karşı tarafın açık muvafakatı olmaksızın kabul edilemez.
İlgili 23 soru bulundu
Adli belge inceleme uzmanı olarak imzanızın her zaman aynı şekilsel yapıda olması kesinlikle bir tavsiye ederim. Ama yine de “imzamı değiştirmek istiyorum” diyorsanız takdir sizindir. Çünkü kanun da buna yönelik herhangi bir sınırlama ya da yasak yoktur.
2525 sayılı Soyadı Kanunu 2. Maddesi “Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır” düzenlemesinden ise imzanın ad ve soyadı içermesi gerektiğini anlamaktayız. Kimi durumlarda adın yalnızca ilk harfinin kullanılmasıyla da yetinilmektedir çünkü söz konusu hüküm emredici nitelikte değildir.
Bir başkasının yerine resmi evrağın imzalanması, resmi belgenin sahte olarak düzenlendiğinin delilidir. Bu kapsamda fail, TCK Madde 204/1'e göre iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İmza inceleme uzmanı(Grafoloji Uzmanı) tarafından yapılan incelemede imzanın kim tarafından atıldığı tespit edilmektedir. Grafoloji uzmanları tarafından mikroskop, farklı ışık kaynakları vb. araçlarla yapılan imza incelemesi fotoğraflarla desteklenmekte ve raporlaştırılmaktadır.
Resmi Belgede Sahtecilik Suçu TCK 204
Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
Her iki imzanın kaşe dışında olması halinde de, birisinin şirket adına, diğerinin de aval olarak atıldığının kabulü gerekir. Zira, senetteki borçtan sorumlu olmak için, keşidecinin tek imzası yeterli olup; birden fazla imza atılmasına gerek bulunmamaktadır.”
Yalnızca ismin veya soy ismin baş harfleriyle oluşan 'paraflar' yerine ad ve soyad yazılarak imza atılması gerektiğini öneren uzmanlar, imza atılan kalem kadar kullanılan mürekkebin, kağıt üzerinde oluşturulan el baskısının ve kaligrafik harflerin, kişilere güvenlik önlemi oluşturduğuna dikkat çekiyor.
İmza, belirli bir konudaki iradeyi dışa yansıtan bir araçtır. İmza sayesinde bir beyanın veya işlemin sahibine olan aidiyeti tespit edilebilir. İmzanın bu denli önemli oluşu, imza atamayanların hukuki işlem yapabilmesi veya uyuşmazlık çıkması halinde bu kişilerin delil sağlaması bakımından da özellik taşımaktadır.
Tutanaklar en az iki kişi ile imza altına alınır. Tutanakta, meydana gelen olayın gerçekleştiği tarih ve olay yeri, bilinmesi halinde olayın taraflarının kimlik bilgileri ile adres ve telefon numaraları açıkça yazılmalı ve tutanak gerçeği yansıtmalıdır.
Açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçunda zamanaşım süresi 8 yıldır. Suçun işlendiği tarihten itibaren dava açılmaz veya dava açılsa dahi sona ermez ise zamanaşımı yokluğundan dava hakkında düşme yönünde karar verilecektir.
Adli bilimler uzmanı – imza inceleme uzmanı karakteristik detayları analiz eder. Sahte imzalarda aynı unsurların olup olmadığını bir bir eşleştirir. Tanı unsurlarının yoğunluğuna göre imzanın aidiyeti tespit eder.
Kriminal imza incelemesi ne kadar sürer soruna cevap şayet Adli Tıp Kurumunda Kriminal imza incelemesi yapılıyorsa yaklaşık 6 ay gibi bir süre zarfını kapsarken Emniyet Kriminal Laboratuvarlarında Kriminal imza incelemesi ne kadar sürer sorusunun cevabı 1-3 ay gibi bir süreyi kapsayabilir.
Grafoloji adı altında yer alan yazı ve imza incelemesi, var olan imza ve yazının bir kişiye ait olup olmadığını araştıran bir bilim dalıdır. Mahkemeye intikal eden bütün olaylarda yazı ve imza incelemesi, yetkili grafoloji uzmanı tarafından yapılmaktadır.
Yargıtay İçtihatları Birleştirme Kurulu, “Bono, çek, kambiyoda eşin imzasına gerek yok” kararı verdi. Habertürk'te yer alan habere göre, Borçlar Kanunu'nda yapılan değişiklikle, eşlerden birinin rızası olmadan diğer eş kefil olamıyor.
Eğer imza atmayı reddedersen tebellüğü kabul etmemiş olursun, cezaya itiraz etmiş değil. İmza atmadığın ceza pekala adresine de tebliğ edilebilir. Yaptırım, uygulama bakımından hiçbir farkı yoktur.
İmza Taklit Edilebilir Mi? Evet, her imza taklit edilebilir.
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi'nin 2012/3328 Esas, 2012/8399 Karar sayılı ve 02.05.2012 tarihli ilamında, kişinin okuma yazma bilmese de attığı imza kendisini bağladığı içtihat edilmiştir.
(1) Taraflardan biri, kendisi tarafından düzenlendiği iddia edilen bir belgedeki yazı veya imzayı inkâr etmek isterse, sahtelik iddiasında bulunmalıdır; aksi hâlde belge, aleyhine delil olarak kullanılır.
İmza veya Signatür (Latince: Signare - İngilizce: Signature - Farsça: امضا), kişinin el yazısı ile kendi adı veya kendisine ait anlamlı bir şekil veya kelime olan, kişinin imzaladığı belgede yazanı onayladığı ve ona uyacağını gösteren işarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri