Karpal tünel sendromu ameliyatı 3-4 dakika sürer ve hasta aynı gün taburcu edilir. Hastaya lokal anestezi uygulanır, narkoz gerekmez.
Karpal Tünel Sendromu Ameliyatı
Lokal anestezi ile yani el bileği uyuşturularak ve hasta uyutulmadan yapılan bir müdahaledir. Hastayla sohbet ederek yaklaşık 15 dakikada operasyon bitirilir.
Her ameliyat bir risk taşır. Bu riskler anestezi ve cerrahi uygulamalardan kaynaklanabilir. Karpal tünel ameliyatı bölgesel anestezi ile uygulandığından dolayı anestezi riski çok düşüktür.
Ameliyattan genellikle 10 gün sonra dikişler alınır. Ameliyattan sonra 2 günden itibaren hasta el parmaklarını kullanmaya başlar ama elinde sargı olur. Ameliyattan sonra elleri aşağıya sarkıtarak gezmek veya yatmak uygun değildir. Bu nedenle hastalara bir kol bandajı almalarını öneririz.
Ameliyat sonrası dönemde el bileğine 2-4 hafta alçı uygulanır.İyileşme bulguları bazı hastalarda hemen görülebildiği gibi bazı hastalarda 6 aya kadar sürebilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Parmağınızı yara yerine koyun, parmağınızı daire, köşegen şekillerde, aşağı yukarı ve bir yandan öbür yana baskı uygulayarak masaj yapmalısınız. Yara izi boyunca bunu yapın. Deriyi ovalamayın, hareket ettirin. Ameliyat sonrası ağrı olması görülen bir şeydir.
Karpal tünel sendromu ameliyatı 3-4 dakika sürer ve hasta aynı gün taburcu edilir. Hastaya lokal anestezi uygulanır, narkoz gerekmez. Ağrısız açılan 4-5 mm'lik bir kesikle sinir sıkışması giderilir.
Hasta ameliyat sonrası yaklaşık bir aylık dönemde elini normal olarak kullanmaya başlayabilir. Ameliyattan sonra semptomlarda azalma 2-3 hafta içinde başlar. İnsizyon bölgesinde hassasiyet birkaç hafta devam edebilir. 15 gün sonra dikişler alınır.
Ameliyattan sonra, size rahatsızlık vermeyecek şekilde, giyinmek, saçınızı taramak ve kendi başınıza yapacağınız aktiviteler için elinizi kullanabilirsiniz. Ameliyattan 2 ya da 3 gün sonra verilen egzersizlere veya El Terapisi'ne başlayabilirsiniz. Egzersizlerinizi yapmak için 7 ila 10 dakika arası ayırın.
Ameliyat Sonrası İyileşme
Yapılan operasyon sonrasında açılan kesi etrafında ağrı oluşumu birkaç hafta sürmektedir. Ameliyat sonrasında kuvvetin normale dönebilmesi birkaç ayı bulabilmektedir. Özellikle Sinir sıkışması yaşayan ağır vakalarda semptomlar ameliyattan sonra tamamen geçmeyebilir.
Tedavi edilmeyen karpal tünel sendromu bilekteki sinirin gün geçtikçe aşınması ve sonrasında kopmasına neden olur. Kopan sinir beyinden gelen komutları yerine ulaştıramadığından elde hissizliğe ve hareketsizliğe yol açar.
Elde uyuşma ve karıncalanma, el baş parmağında uyuşma gibi semptomlarla kendini gösteren Karpal tünel sendromu başlangıç aşamasında el bileği ateli kullanmak ve fizik tedavi ile konservatif yaklaşılan hastalarda belirtilerin geçmemesi durumunda ameliyat düşünülebilir.
Karpal Tünel Ameliyatı - Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı
Tam olarak iyileşme süreci 6 ay kadar sürebilir. Bu nedenle karpal tünel sendromuna neden olduğu düşünülen aktivitelerden olabildiğince kaçınmak ya da tekrarlayan hareket yapma zorunluluğu varsa gerekli hareketleri uygulamak iyileşme sürecinde çok önemlidir.
Geçici his kayıpları ameliyatın doğası gereğidir ve normal olarak karşılanır. Bu tür his kayıplarında meme başı veya meme dokusu üzerindeki deri etkilenir. Teknik ve dikişlerden kaynaklanan böyle kayıplar ameliyattan sonra birkaç ay içinde geçer.
Karpal Tünel Sendromunun belirtileri
Karpal tünel sendromu dirseğe, kola, hatta omuza ve boyuna doğru yayılabilen ağrı, yanma, karıncalanma ve uyuşma veya bu yakınmaların kombinasyonları ile birlikte ortaya çıkar.
“Geçiştirilen ve önemsenmeyen sinir sıkışmalarına doğru zamanda müdahale edilmezse kas atrofisi gelişir. Kas atrofisi gelişmesi durumunda; sinir o bölgedeki çalışmasını artık minimalize etmiş, dolayısıyla uyarı gelmediği için de kas erimesi başlamıştır.
El bileğini zorlayıcı iş ve aktivitelerden uzak durun. Gerektiğinde el bileğini destekleyici bileklik ve ateller kullanın. El bileği sürekli bükülü halde çalışmaktan kaçının.
Genis klinik serilerde, karpal tünel gevsetme operasyonundan sonra %2 oraninda komplikasyon gelistigi, %19 oraninda tedavinin basarisiz oldugu ve %12 oraninda tekrar operasyon gerektigi bildirilmektedir (7).
Ameliyatın sonuçları genellikle hasta açısından olumludur. Her cerrahi yöntem sinir sıkışması vakaları için benzer bir başarı oranına sahiptir. Sinir çok kötü bir şekilde bastırılmışsa veya kas kaybı varsa sinir normale dönemeyebilir ve bazı semptomlar ameliyattan sonra devam edebilir.
İlaç ve diğer tedavilere rağmen ağrı ve kuvvetsizlik yakınmaları devam eden ya da ilerlemiş hastalarda basit ve lokal anestezi altında yapılan yaklaşık 15 dakika süren ufak bir operasyon ile tam iyileşme elde etmek mümkün olur. İki haftalık el istirahatı sonrası hastalar normal günlük yaşantılarına dönerler.
Bazı durumlarda ameliyat öncesi muayene ile saptanamayan damar, sinir veya tendon kesileri olabilir. Bunlar operasyon süresini uzatır, ancak ortalama ameliyat süresi 1-3 saattir. Ameliyatta yaralanmış olan damar, sinir veya tendonlar tek tek görülerek mikrocerrahi teknikler kullanılarak onarımları yapılır.
Hangi sinirin sıkıştığına göre ve şikayetlerin süresine göre değişir. Örneğin median sinir sıkışması ya da karpal tünel sendromu dediğimiz hastalıkta ameliyatı çok kolaydır. Guyon kanalında sıkışmış bir ulnar sinir ameliyattır daha zordur.
sinir sıkışması için Beyin ve sinir Cerrahisi uzmanlarının muayenesi ve tedavisi yeterlidir.
Çoğu hastada tedavi sonuçları çok iyi ve tam iyileşme çoğunlukla gözleniyor. Çok ağır ve geç kalmış olgularda ameliyattan sonra şikayetlerin tamamı ortadan kalkmayabilir. Genellikle ilk beklenen gece uyuşma şikayetinin kalkmasıdır. Güçsüzlük ve duyu kaybının geri dönmesi için en az altı ay beklenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri