Ekmek yapımında kullanılan temel bileşenler esas olarak un, su, tuz ve mayadır.
Ekmeklerin “Puf” Noktası Maya Çeşitleri
Unlu mamullerin yapımında sık sık tercih edilen maya, gıda alanında olmazsa olmaz bir malzemedir. Ekmek, poğaça, kek, çörek ve pide gibi sevilen lezzetlerin daha yumuşak olması için eklenen maya birkaç türde bulunur.
Ekmek, kek, poğaça, kurabiye, simit, pizza hamuru, hazır bisküviler ve krakerler maya içerir. Ancak mayanın kullanım alanı bunlarla sınırlı değildir. Yemekleri tatlandırmak için kullanılan soya sosu, sirke, salata sosları, turşu çeşitleri, ketçap ve hardalda da maya vardır.
Guar Gam gıda sektöründe pek çok alanda kullanılmaktadır. Fırıncılık ürünlerinde yoğurmayı iyileştirmesi ve su tutma özelliğiyle raf ömrünü uzatılmasını sağlar. Ekmek yapımında hamura ilave edilerek hamurun verimini arttırır, dokusunu geliştirir ve raf ömrünü uzatır.
Beyaz Ekmek içeriğinde 10,98 Karbonhidrat(g), 2,67 Protein(g), 0,54 yağ(g), 2,30 lif(g), 119,50 Sodyum(mg), 31,75 potasyum(mg), 171,00 Kalsiyum(mg), 1,00 A Vitamini(ui), 0,00 C Vitamini(mg), 1,22 ve Demir barındırır. Beyaz Ekmek kalorisi ve besin değerleri…
İlgili 36 soru bulundu
Ekmek yapımında kullanılan temel bileşenler esas olarak un, su, tuz ve mayadır.
Hammadde: Ekmek mayası üretiminde hammadde olarak en çok melas, ayrıca tahıllar ve nişasta şurupları kullanılmaktadır.
E920 koduyla bilinen L-Sistein maddesi, insan saçı, kanatlı hayvanların tüyünden ve domuz kılından elde edilmektedir. Başta ekmek olmak üzere hamurlarda kullanılan ve hamurun daha rahat işlenmesini sağlayan bu madde, birçok hastalığa da sebep olabiliyor.
Fırıncı mayasının bilimsel adı Saccharomyces cerevisiae'dir. Tek hücreli tomurcuklanan bir maya türüdür. "Saccharomyces" sözcüğü Yunanca ve Latince'den türetilmiştir, "şeker mantarı" demektir; "Cerevisiae" Latince "biradan" demektir.
Ekmek katkı maddesi, yoğun ve hızlı ekmek üretim süreçlerinde, ekmek üretim kalitesini arttırmak için kullanılan, C vitamini ve enzimlerden oluşmuş bir karışımdır.
Klasik ekmek tarifindeki maya yerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz. Karbonatın daha kolay aktifleşmesi için üzerine birkaç damla da limon ilave edin. Ekmeğin daha yumuşacık olması için içine yoğurt ya da ılık süt de ilave edebilirsiniz.
Maya alerjisinin mutlak bir tedavisi yoktur. En iyi tedavi başta ekmek, poğaça, simit kurabiye gibi mayalı hamurlarla yapılan yiyeceklerden uzak durmaktır. Ayrıca maya alerjisi olanlar, peynir, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri, turşu, zeytin, sirke, şarap, bira gibi fermente yiyecekler ve içecekleri de tüketmemelidir.
Tam buğday unu, yaş maya, esmer şeker, susam ve ay çekirdeği gibi malzemelerle hazırlanan tam buğday ekmeği tarifini çok seveceksiniz. Doktorlar tarafından tüketilmesi önerilen tam buğday ekmeğinin, sağlığa birçok yararı vardır.
KARBONAT VE ASİT
Maya yerine kullanabileceklerinizin başında karbonat ve limon suyu gelir. Mayayı un ve suyla bir araya getirdiğinizde, undaki şeker açığa çıkar, maya bu şekeri tüketir ve açığa karbondioksit çıkar. Hamur işlerinin kabarmasını sağlayan da budur.
Ekmek yapışan bir yapıya sahipse ortamda rutubetin fazla olması, aşırı enzim aktivitesi, hamurun çok soğuk olması, yetersiz fermantasyon süresi, pişirme süresinin yetersiz olması gibi nedenlere odaklanmalısınız.
Aktif kuru maya, yaş mayanın kurutulmuş ve minik tanecikler haline gelmiş türüdür. Paketler halinde satılan kuru maya, unlu gıdaları hazırlarken tercih edilmektedir. Ilık su ya da ılık süt ile beraber karıştığında mayanın aktifleşmesi daha da hızlanır.
Ekmek yapım sürecinde, maya hamurdaki şekeri fermente ederek ekmeğin kabarmasına ve kendine özgü lezzetini kazanmasına yardımcı olur. Ekşi maya ekmeği, özel dokusunu yaratan diğer ekmek türlerine göre daha fazla çoğalmaktadır.
Sütün hamur mutlaka ılık olarak eklenmesi gerekir ve bu sayede hamurun mayalanması hızlandırılmış olur. Özellikle poğaça gibi mayalı ürünlerde mide yanması şikayetlerinin sebepleri hamura katılan mayanın fermantasyon süresi ve hamurun sıcaklığıyla ilgilidir. Kullanılan yağ mide yanmasına sebep olmaz.
Hamurları kabartmak için kullanılan maya tek hücreli canlılar grubunda yer almaktadır. Maya "Saccharomyces Cerevisiae" kültürünün saflaştırılması sonucunda elde edilmektedir. Ayrıca maya hücreleri oval ya da yuvarlak şekillerdedir. Mayaların boyutları ise 2- 3 mikron ile 20- 50 mikron arasında değişmektedir.
Ekmek Tebliği'ne göre ekmeğin üzerinde etiket olmalı ve ekmek poşetle satılmalıdır. Ekmeğe domuz vb. ürünlerden elde edilen katkılarında etiketine yazılması etiket tebliğine göre zorunluluktur. Ancak bütün bunların hiçbiri yapılmamaktadır.
Ekmek, karbonhidratça zengin bir gıdadır. Esmer ekmekler daha az olmak kaydıyla % 50 oranında karbonhidrat, % 8,5-9.0 protein, % 3-3,5 ya , %2,0 mineral madde, % 37 su içerir (Elgün ve Ertugay, 1995).
Aktif kuru hamur mayası. Domuz yağı ve domuzdan elde edilmiş hiçbir ürün yoktur. Koruyucu atmosferde ambalajlanmıştır.
Ekmek mayası, gözle görülemeyen, sadece mikroskop ile fark edilebilen, tek hücreli bir canlıdır. Ekmek mayasının bilimsel ismi Saccharomyces cerevisiae olarak geçmektedir. Ekmeklerimizi lezzetli yapan, kabarmalarını sağlayan, hazmedilmesini kolaylaştıran bu minik mikroorganizma grubudur.
Bir avuç kabuklu üzümü küçük küçük doğrayıp cam kavanozun içine atın. 1 su bardağı unu ve 1 su bardağı suyu kavanoza ekleyin. Kuru ve temiz bir bezle kavanozu sararak sıcak bir ortamda 1 gün bekletin. Fermantasyon başlaması için bazen bir gün yetse de bu işlem 4-5 gün alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri