Karpal tünel sendromu tanısı hastanın öyküsü, fizik muayene bulguları, tanısal testler ve elektrofizyolojik çalışmalar kullanılarak konur. Başlıca tanısal testler; Flick testi, Tinel belirtisi, Phalen testi, turnike testi ve karpal kompresyon testidir.
Karpal tünel sendromu tanısı nasıl konur? El bileğine refleks çekici ile vurulduğunda, hasta el parmaklarında elektrik çarpması yani şok benzeri bir yanıt alınır. Bu Tinel bulgusu olarak bilinir. EMG testi ile büyük oranda kesin tanı konulabilir.
Elektromyografi tetkiki ile sinir içindeki elektriksel aktivite ölçülerek uzman tarafından teşhis konacaktır. Hastalığın tanısı için başvurulabilecek diğer iki yöntem ise tinel ve falen testleridir.
Tinel belirtisi el bileği ekstansiyonda perküzyon yapılırsa daha güvenilirdir. Phalen testi hastanın el bileklerini fleksiyon pozisyonunda 1 dk tutması ile test edilir.Ters Phalen testi hastanın el bileklerini ekstansiyon pozisyonunda 1 dk tutması ile test edilir.
Tinel testinde, sinirin olası sıkışma bölgesinde sinirin üzerine parmakla vurulur. Sinirin duyusunu sağladığı bölgeye yayılan bir karıncalanma duygusunun ya da elektrik çarpma hissinin hasta tarafından algılanması testin pozitif olduğu anlamına gelir.
İlgili 34 soru bulundu
Sinir iletim ölçümü: Deri üzerine yerleştirilen elektrot ile elektrik akımı verilerek yapılır. Elektrik akımı verilerek sinirler uyarılır. Kol bacak veya diğer vücut kısımlarından doktor tarafından bazı sinirler seçilir. Bir EMG tetkikinde ortalama 5-10 sinirden ölçüm yapılır.
Emg testi vücudumuzdaki sinir ve kasların elektriksel yöntemle izlenmesidir. Hastanın rahatsız olmayacağı biçimde doğrusal elektrik akımıyla birlikte sinirlerin elektrik iletme fonksiyonlarının ölçülmesi sağlar.
Karpal Tünel Sendromu Tedavisi
Karpal tünel sendromunun tedavisinde ilk önce el bileğine atel uygulanarak istirahata alınır, antienflamatuar ve antiromatizmal ilaçlar kullanılır. Karpal tünele ince enjektörlerle yapılacak kortizol enjeksiyonları semptomları iyileştirebilir.
Karpal Tünel Sendromunun belirtileri
Karpal tünel sendromu dirseğe, kola, hatta omuza ve boyuna doğru yayılabilen ağrı, yanma, karıncalanma ve uyuşma veya bu yakınmaların kombinasyonları ile birlikte ortaya çıkar.
Phalen testi, 1dk süresince el bileğinin fleksiyonda tutulmasıyla parestezi gelişmesidir. Tinel testi ise, el bileği ekstansiyonda iken karpal tünel üzerine yapılan baskı ile parestezi oluşmasıdır.
Ağır vakalara cerrahi müdahale şarttır ancak hafif semptomların görüldüğü vakalarda el bileğinin dinlendirilmesi, ilaç tedavisi, ağrının bulunduğu bölgeye uygulanan soğuk kompres, bilek splintlerinin kullanımı (en azından uyumadan önce geceleri kullanım) karpal tünel sendromunun belirtilerini hafifletecek ve hasta ...
karpal tünelindeki basıncı artırabilir. Bu durum özellikle hamilelik ve menopoz sırasında yaygındır. Ancak hamilelik ile doğrudan ilişkili karpal tünel sendromu genellikle hamilelikten sonra kendi kendine iyileşir.
Amaç: Karpal Tünel Sendromu (KTS), en sık görülen tuzaknöropatilerinden biridir. D vitamininin nöroprotektif etkileri, B12 vitamini ve folik asidin miyelin yapımındaki etkilerinden dolayı bu vitaminlerin KTS patogenezinde rolü olabilir.
Bu durum için ameliyat genellikle bilek ve el üzerinde yapılır. Neyse ki, KTS geliştiren çoğu insan için, karpal tünel sendromu fizik tedavisi genellikle ağrı, uyuşmayı giderebilir ve ameliyata gerek kalmadan el, bilek ve kolun normal kullanımını yeniden sağlayabilir.
Karpal tünel sendromu genellikle 40-50 yaş aralığında olan bireylerde görülür. Özellikle yapısal olarak bilek kanalı dar olan kişilerde rahatsızlık daha fazla görülür. Bunun dışında diyabet hastalarında, alkol alanlarda, fazla kilolu olanlarda, damar hastalığı olanlarda da sıkça rastlanır.
Karpal tünel sendromunun tedavisinde kullanılan fizik tedavi uygulamaları arasında ultrason, lazer, ağrı kesici ve kas kuvvetlendirici akım tedavileri, mobilizasyon, manuel terapi, kuru iğneleme ve bantlama gibi yöntemler sayılabilir.
İlaç ve diğer tedavilere rağmen ağrı ve kuvvetsizlik yakınmaları devam eden ya da ilerlemiş hastalarda basit ve lokal anestezi altında yapılan yaklaşık 15 dakika süren ufak bir operasyon ile tam iyileşme elde etmek mümkün olur. İki haftalık el istirahatı sonrası hastalar normal günlük yaşantılarına dönerler.
Tam olarak iyileşme süreci 6 ay kadar sürebilir. Bu nedenle karpal tünel sendromuna neden olduğu düşünülen aktivitelerden olabildiğince kaçınmak ya da tekrarlayan hareket yapma zorunluluğu varsa gerekli hareketleri uygulamak iyileşme sürecinde çok önemlidir.
Elin bir bölümünün duyusu ve hareketi ile ilgili görevler üstlenen bu sinirin etkilenmesi sonucu kişide bir takım belirti ve bulgular ortaya çıkar: Baş parmak, işaret parmağı ve orta parmağı kapsayan uyuşma, karıncalanma ve ağrı El bileğinden başlayarak kola doğru yayılan ağrı ve ısı artışı hissi.
Median siniri üzerindeki baskıdan kaynaklanan karpal tünel sendromu tedavi uygulanmazsa ilerleyen bir rahatsızlıktır. Uzun süre tedavi edilmezse parmaklarda his kaybı ve güçsüzlük dahil olmak üzere elde kalıcı işlev bozukluğuna yol açabilir.
Karpal tünel sendromu, belirli mesleklerde daha yaygın olarak görülebilir. Bu meslekler arasında bilgisayar kullanıcıları, müzisyenler, fabrika işçileri ve inşaat işçileri gibi sürekli tekrarlayan el hareketleri gerektiren işler bulunur.
EMG testi genellikle hafif bir rahatsızlık hissiyle ilişkilendirilir. İğne kullanılan EMG testinde, iğnenin kas dokusuna yerleştirilmesi sırasında bazı hastalar hafif bir ağrı veya batma hissi yaşayabilir. Bu ağrı genellikle minimaldir ve birkaç saniye sürer.
Sinir sıkışmasının teşhisi hastanın şikayetleri, fiziki muayene, elektrofizyolojık inceleme ve görüntüleme yöntemleri ile konulabilmektedir. Özellikle elektromiyografide (EMG) sinirlere elektrik uyarısı verilerek sinirin çalışıp çalışmadığı ortaya çıkar.
Sinir Sıkışmasının Tedavisi
Tanısını muayene ve EMG sonucunda belirlenmektedir. Bazı durumlarda dopler, MR, ultrason gibi tetkiklerde yaptırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri