Sebzeleri pişirirken tencerenin içerisindeki suyun az ve kaynar olmasına dikkat etmelisiniz. Sebzelerin rengini koruyabilmesi içinde tenceredeki suyun içerisine limon suyu ve tuz ilave etmelisiniz. Tencereye eklediğiniz bir miktar tuz, sebzelerin içerisinde bulunan C vitamini kaybını önler.
Sebze suyu yapımında ağırlıklı olarak tuz, tane karabiber ve tane kişniş tohumu tercih edilir. Damak zevkinize göre suyun rengini değiştirmeyecek ve lezzet katacak başka baharatlarda kullanabilirsiniz.
Sebzelerin haşlama suyu kesinlikle dökülmemelidir. Dökülürse suda eriyen vitaminlerin büyük bir kısmı (vitamin C, B2, folik asit vb) suya geçtiği için, besin değeri kaybı çok fazla olacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Bunun için maksimum 2-3 dakika yeterli. Ancak bu süre sebzeden sebzeye değişebilir. Yeşil sebzeler için maksimum 5 dakika yeterliyken havuç, patates gibi sebzelerde bu süre 10 dakikayı bulabilir.
Kaynamaya başlayan sebze karışımını kısık ateşte yavaş yavaş kaynatmaya devam edin. Sebzeler suyunu bir miktar kaybedene kadar 1-1.5 saat ateşte tutun. Sebze suyu kaynatıldığında kemik suyu gibi üzerinde jelatin bir tabaka bırakmaz.
Şok haşlama öncesi taze fasulye
2- Derin bir tencerede bol su kaynatın. Su neredeyse deniz suyu kadar tuzlu oluncaya kadar tuz ekleyin.
Brokolileri tüketmenin en sağlıklı yolu tabii ki onları haşlamak. Peki brokoliyi haşlarken nelere dikkat etmelisin, brokoli haşlama nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir bir bakalım: Bir tencereye brokolileri çok aşmayacak kadar su doldur ve içine 1 tatlı kaşığı kadar da tuz ekle.
Pişirme sırasında sebzelerin kendi suyunu bırakacağı Unutulmamalı ve sebze yemekleri az suda pişirilmelidir. Böylece; Besin değeri korunarak vitamin kayıpları önlenmiş olur. sebzelerde pişirme sırasında B vitamininde % 30- 90, C vitamininde % 70 civarı kayıplar görülmüştür.
Tencereye su koyun ve tuz ekleyip kaynamaya bırakın. Çabuk ve geç pişme sırasına göre öncelikle taze fasulyeleri ayıklayın ve kaynayan suya atın ardından havucu soyun ve ikiye ayırın. Kabakları da kalın bir şekilde yuvarlak yuvarlak doğrayın. Kabak ve havucu da haşlanmak için tencereye atın.
Haşlama suyuna bir tutam karbonat ile etler daha yumuşak kıvamda pişer. Et haşlama esnasında kullanılan baharatlar da önemlidir. Defne yaprağı etin kokusunu alırken; kekik de ferah ve iştah açan bir lezzet verir. Haşlama etten yahni hazırlamak için haşlanmış etlere bir süre sonra havuç ve patates eklenir.
Derin bir tencereye aldığınız etleri üzerini geçecek kadar su ilavesiyle kısık ateşte pişirin. Et haşlama esnasında tencerenin yüzeyine çıkan köpükleri aldıktan sonra doğradığınız sebzeleri katıp pişirme işlemini sürdürün.
Soğan, sarımsak gibi fazla sudan hoşlanmayan sebzeler tahtalarda yetiştirilir. Ayrıca ilkbahar döneminde ve kışın fazla su istemeyen salata, marul, turp vb. türlerin yetiştiriciliğinde de kullanılır.
İçeriğinde bol miktarda vitamin, folik asit, beta karoten, potasyum bulunan meyve ve sebze suları hazmı kolaylaştırıp sindirime yardımcı olur. Antiseptik, kolesterol azaltıcı, antienflamatuar (vücut iltihaplarını giderici), kan şekeri düzenleyici ve bağışıklık sistemi destekleyici etkileri çok yüksektir.
Sebze suyu soyulmuş sebzelerin haşlanması ve daha sonra posasının süzülerek elde edilen bir su. Arzu ettiğiniz her sebze ile çok kısa sürede yapabilir, çorba , yemek ve pilavlarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Evde tek tek kalmış sebzeleri değerlendirmenin farklı bir yolu. Düdüklü tencerede yaparsanız 15 dk da hazır.
Önce havuçları kaynar suyun içine koyup 10 dakika haşlıyoruz. Sonra brokolileri ekleyip tencerenin kapağını kapatıp buharla birlikle haşlıyoruz. 15 dakika sonra kontrol edin damak zevkinize göre yumuşak isterseniz birazdaysa bekleyebilirsiniz.
Brokoli haşlama:
Su miktarı tencerenin içinde brokolinin yüksekliğini aşmamalı, pişirme süresi de 4-5 dakikayı geçmemelidir. Haşlarken suyun içerisine damlatacağınız birkaç damla limon suyu oluşabilecek kötü kokuların giderilmesini sağlayacaktır. Haşladıktan sonra da brokolileri süzüp servis edebilirsiniz.
Kalp hastalıkları, kanser, kemik, cilt yapısını iyileştirir, yanık ve kızarıklık izlerini giderir. Bağışıklığı güçlendirir ve kişiyi alerjilere karşı korur. Brokoli Suyu Neye İyi Gelir? Bilinen pek çok faydası bulunan brokoli suyu, vücut içerisinde pek çok durumda koruyuculuk görevi üstlenir.
Fasulyelerin daha iyi pişmesi için kuru fasulye ıslatma püf noktası hakkında bazı şeyleri bilmeniz gerekiyor. Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
FASULYENİN GAZ YAPMASI NASIL ÖNLENİR? * Kuru fasulye yemeğini pişirirken tencereye bir tutam karbonat veya kimyon ekleyin. Böylelikle yemeğin gazını önceden almış olacaksınız. * Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Taze fasülyeyi daha çabuk pişirmek için tuzunu ocağın altını kapatmaya yakın atın, çünkü ilk aşamada atılan tuz fasulyelerinizi sertleştirebilir.
Daha çok su içerdiklerinden taze meyve ve sebze kullanınız. Meyve suyu sıkacağında daha çok ananas, pancar, kereviz sapı, elma, salatalık, havuç, ıspanak, kavun, domates, nar, portakal ve üzüm gibi meyve ve sebzelerin sularını sıkabilirsiniz.
Sebze suyu, yemeklerinize eşlik etmeli ya da öğün arasında alınmalıdır (öğleden sonrası için müthiş bir enerji artırıcı olabilir), ancak yine de bütün bir sebzenin liflerine ihtiyacınız vardır ve sadece sularını içmek aynı faydayı sağlamaz.
Herhangi bir katı meyve sıkacağında sıkın. Bu işin hakkı slow juicer dediğimiz yavaş sıkıcılardır. Eğer slow juicer sahibiyseniz sıktığınız sebzeler dolapta 3 gün dayanır. Normal katı meyve sıkacağınız varsa sebze suyunuzu hemen tüketmeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri