Bu çekirdekler, kasların gelişimine yardımcı olan ve vücudun enerji seviyelerini yükselten önemli miktarda protein içerirler. Bununla birlikte, karpuz çekirdeklerinin çiğ olarak tüketilmesi sindirim sistemimiz için zor olabilir. Bu yüzden çekirdeklerin kavrulması veya ıslatılması, besinlerin daha iyi emilmesini sağlar.
Karpuz Çekirdeğinin Faydaları
Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan “cucurbocitrin” adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Tekli ve çoklu yağ asitlerinden zengin olan karpuz, kandaki kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını da korur.
Şule Namlı Koç, karpuz çekirdeğini çiğnemek ve doğrudan yutmak arasında fark olduğunu, çekirdeği çiğnemenin midede daha iyi sindirilmesine yardımcı olabileceğini zira doğrudan yutulan çekirdeğin mide asidinin etkisine dayanabilecek bir yapıya sahip olduğunu belirtti.
B vitamini açısından karpuz çekirdekleri zengindir. Karpuz çekirdeği, sinir sitemini ve bağışıklık sitemini güçlendirirler. Günlük ortalama 100 gramlık karpuz çekirdeği tüketimi çok iyi miktarda magnezyum ihtiyacını karşılar.
İlgili 28 soru bulundu
Peki, karpuz çekirdeği neye iyi gelir ve bu çekirdeklerin yararları nelerdir? Karpuz çekirdekleri, önemli miktarda magnezyum, demir, folik asit ve hatta antioksidanlar içerir. Bu çekirdeklerin düzenli ve dengeli bir şekilde tüketilmesi, kalp sağlığını destekler ve kan basıncını düzenler.
Magnezyum açısından da zengin olan karpuz çekirdeği kan basıncını ve kan şekerini düzenlemektedir. Fosfor, demir, potasyum, sodyum, bakır, manganez ve çinko gibi vücudumuz için önemli ve gerekli mineraller bulunmaktadır. Omega-6 değeri de oldukça yüksektir ve omega-6 cilt bakımı için gerekli olan mineral türüdür.
Karpuzda bulunan karotenoidler, arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkilidir.
Karpuz çekirdeğinde magnezyum, demir, A,B ve C vitaminleri yer alıyor. Çekirdekte triptofan, glutamik asit, lisin ve arginin yer alıyor. Arginin, tansiyonu dengeliyor ve koroner kalp hastalığını önlüyor.
Aynı zamansa tekli ve çoklu yağ asitleri bakımından zengin olan bu meyve kandaki kötü kolesterolün düşmesini sağlayarak kalp sağlını destekler. Bu nedenle her gün 1 avuç kadar karpuz çekirdeği tüketilebilir.
Karpuz Çekirdeği (1 kase) içinde 602 kadar kalori mevcut.
Serin, kuru ve nem almayan ortamda saklayınız.
Yapılışı: Çekirdeği, özel olarak ekimi yapılan bir tür karpuzdan elde edilir. Posası atıldıktan sonra ayrılan çekirdekler uzun süre kaynatılır ve yeterli kaynamadan sonra iyice yıkanıp tuzlanır. Bu işlemden sonra suyunu çekmesi amacıyla ateşe konur ve çok hafif kavrulur, daha sonra da kıvamını alması için serilir.
Karpuz çekirdeği içindeki "citrulline" denilen bir madde vücutta "arginin" denilen başka bir maddeye dönüştürülüyor. Arginin de damar genişlemesine yardımcı olan "nitrik oksit" denilen bir maddenin üretiminde kullanılıyor. Bu sertleşme problemleri olanlara yardımcı oluyor. Cinsel hormonları uyarıyor.
Karpuz çekirdeği, özellikle fazla miktarda yendiğinde sindirim sistemimiz için zorlayıcı olabileceğinden apandisit tıkanıklığına neden olabiliyor. Ancak bunun çok nadir rastlanabilecek bir durum olduğu söyleniyor. Bunun dışında ise karpuz çekirdeğinin bilinen bir zararı bulunmuyor.
Karpuz, özellikle diyabet, insülin direnci ve hipoglisemisi bulunan kişilerin kontrollü tüketmesi gereken bir besindir. Bunun yanında migreni tetikleyebilecek bir amino asit olan yüksek düzeyde tiramin içerdiğinde migreni bulunanların da doğru oranda tüketmesi gerekir.
Ayrıca çekirdekleri vitamin, mineral, yağ ve protein içerdiği için karpuzla birlikte tüketilmesi önerilir. Protein bakımından da zengin olan çekirdeklerin bileşiğinde yoğun besin ve vitamin bulunmaktadır. Karpuz çekirdeğinin ayrıca böbrekleri temizlediği ve bu nedenle atılmaması gerektiği belirlenmiştir.
-Kurutulmuş karpuz çekirdekleri mutfak robotunda öğütüp toz haline getirilebilir. -Kurutulmuş karpuz çekirdeklerinden elde edilen tozu çay olarak tüketmek de mümkündür. -Kurutulmuş karpuz çekirdeklerini doğrudan yemek de bir seçenektir.
Büyük bir avuç karpuz çekirdeği yaklaşık 4 gram ağırlığındadır ve yaklaşık 23 kalori içerir. Bir torba patates cipsinden çok daha az! Karpuz çekirdeklerinde bulunan birkaç mineralden biri de magnezyumdur.
Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.” Karpuzun yemekten önce yenmesi tavsiye edilmektedir.
KARPUZU açken tüketilmesinin önemli olduğunun altını çizen uzmanlar, "Karpuz yemeklerden sonra değil, yemekten önce ya da yemekten epey bir süre sonra tüketilmelidir. Yemekten hemen sonra tüketilirse sindirim zorluğu oluşur. Ancak aç karnına tüketildiğinde maksimum fayda sağlar" diye konuştu.
Karpuzun kabuğuna yakın beyaz kısmı da vücut için faydalıdır.
Yani karpuzun böbrek taşı üzerine sıvı deteği dışında bir etkisi olmadığı söylenebilir. Avokado yaprağının faydaları böbrek taşı: Avokado yaprağı böbrek taşının oluşuna,düşmesine ve eriltilmesine etkili olduğu ile ilgili bilgi yanlıştır, bir şehir efsanesidir ve bilimsel kanıttan yoksundur.
Karpuz çekirdeği aynı zamanda vücudumuz için çok gerekli olan fosfor, demir, potasyum, sodyum, bakır, manganez ve çinko gibi mineraller bakımından da oldukça zengindir. Tüm bunların yanında Omega-6 Omega-3 değerleri de çok fazla olan karpuz çekirdeği cilt bakımı için gerekli olan mineralleri elde etmemizi sağlar.
Kan Şekerini Dengeler
Karpuz çekirdekleri, şeker hastaları ya da adayları için şifa veren taneler gibidir. Düzenli olarak karpuz çekirdeği tüketerek kan şekerinin kontrol altında alınmasına, insülin direncinin azalmasına, kan dolaşımında glikoz salınımının düşmesine yardımcı olabilmeniz mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri