Temelde diyet belirli bir süre sadece karpuz tüketmeyi içerir. Diyet yaygın olarak 3 ila 7 gün arasında uygulanır. Karpuz düşük kalorili bir yiyecek olduğundan bu diyetin kalorisi çok düşüktür. Karpuz diyeti aynı zamanda detoks diyeti olarak da kabul edilir.
Yaklaşık bir hafta uygulanan karpuz diyeti kaç kilo verdirir diyorsanız yaklaşık 5 kilo verdirdiği söylenebilir. Karpuz diyetinde ana besin olarak karpuz tüketilir ve karpuzun yanında kan şekerini dengeleyici ek besinlere yer verilir.
10.Karpuz:
Ancak unutmamak gerekir ki karpuz da bir meyvedir ve meyve şekeri içerir. Sınırsızca karpuz tüketimine son! Bir ay dilimi yani 150 gram karpuzun 60 kalori olduğu düşünüldüğünde, "DOĞRU MİKTARDA TÜKETİLDİĞİ ZAMAN" diyet listelerine uygun bir meyve olduğunu söylemek mümkün.
Karpuz diyeti; güçsüzlük, halsizlik, kas kayıpları ile sonuçlanabilir. Ayrıca, düşük kalorili diyetlerle verilen kiloların kalıcılığı olmamakta geri kilo alımı çok kolaydır. Özetle karpuz-peynir miktar kontrolü yapılarak sadece ara öğün şeklinde tüketilmelidir.
Dengeli bir beslenme için günde iki veya üç dilimden fazla karpuz tüketmemek ve karpuzu peynir gibi yan ürünler yerine tek tüketmek ekstra kalori alımını önlüyor. Yüksek miktarda su içeren karpuz, yaz aylarında oluşan hararet gibi sorunlara karşı da oldukça faydalı olan meyvelerin başında geliyor.
İlgili 28 soru bulundu
Karpuz, su oranı çok yüksek bir meyve olduğundan diüretik özelliği bulunur yani sık sık idrara çıkarır. Bu nedenle ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında ilaç gibi bir besin. Suyun yanı sıra lif içeriği sayesinde de kabızlığı önlemeye yardımcı olan karpuz, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği destekler.
Mandalina, portakal, greyfurt ve limon gibi meyveler C vitamini ve çok miktarda lif içerir. İçerdikleri bol su ve düşük kalori değerleriyle, kilo vermek isteyenler için mükemmel bir tercih olacaklardır.
Karpuz bilinçli bir şekilde tüketildiğinde kilo aldırmaz. Vitamin ve mineral açısından zengin olmasından dolayı gün içerisinde tüketebilirsiniz. Aşırı tüketirseniz de kan şekerinizde dengesizlik yaratır. Diyet içerisinde tüketiyorsanız bile kilo vermenize çok fazla etkisi bulunmaz.
Günlük düzenli beslenmenize ek olarak tüketeceğiniz karpuz ise kilo vermenize yardımcı olur. Düzenli aralıklarla ara öğün ya da ana öğüne ek olarak ekleyebileceğiniz karpuz, metabolizmayı hızlandırarak vücudunuzun yağ yakma hızını arttırır.
Sindirim sorunu yaşayan kişilere aç karnına bol bol karpuz yemelerini öneriyoruz. Karpuz iyi bir bağırsak çalıştırıcı. Ayrıca büyük bir kısmının su olması sebebiyle yazın artan sıvı ihtiyacını gideriyor ve böbrekleri çalıştırarak idrarı düzenliyor."
İçeriğindeki karbonhidrat nedeniyle glisemik indeksi, yani kan şekerini yükseltme hızı yüksek olduğu için ideal porsiyon miktarı aşıldığında özellikle diyabet hastalarının sağlığını tehdit edebiliyor. Fazla tüketimi içerdiği karbonhidrat nedeniyle göbek çevresinde ve karaciğerde yağlanmaya da neden olabiliyor.
Ketojenik diyette neler tüketilmemeli? Meyve; elma, muz, portakal, karpuz, şeftali, mango, greyfurt, ananas vb.
* Gece uzunsa bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi bir alternatif: Su oranı yüksek ve kalorisi düşük kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. * Bitki çayları özellikle sıcak veya ılık içtiğinizde midenizde daha uzun süre kalarak tokluk hissinin artmasına yardımcı olur.
Neden karpuz peynirle tüketilmeli? Karpuz karbonhidrat içeriği sebebiyle aşırı yenildiğinde kan şekerini yükseltir. Protein yönünden zengin olan peynirle tüketildiğinde hem kan şekerinin hızla yükselmesinin önüne geçilir hem de tatlı tuzlu dengesini oluşturduğu için tokluk hissi oluşumunu sağlar.
Kesilmiş ve buzdolabında saklanmış karpuz, 3-5 gün içinde tüketilmelidir. Hiç kesilmemiş ve buzdolabında saklanmış karpuz 7 gün boyunca muhafaza edilebilir. Ancak bir haftanın sonunda bozulmaya başlar. Buzdolabında saklanmış ve kesilmemiş karpuzu 2-3 hafta geçtikten sonra tüketmeyin.
Öğlen ya da öğle arası tüketebileceğiniz kavun ve karpuzu ayrı olarak tüketmeli, yanında su içmemelisiniz. Yoğurt ve peynir gibi ürünleri nişastalı ürünler ile birlikte tüketmekten kaçınmalısınız.
Su oranı çok yüksek olan karpuzun diüretik özelliği bulunur. Yani, sık sık idrara çıkılmasına neden olabilir. Bu nedenle karpuz, ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında iyi bir besindir.
Yaz aylarında en çok tüketilen meyvelerden biri olan karpuzun yaklaşık % 95'i sudan oluşmaktadır. Bağırsakları çalıştıran lifli yapısıyla dikkat çeken karpuz, A ve C vitaminleri ile magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi minerallerinin yanı sıra meyveye renk veren likopen ve aminoasit açısından da zengindir.
Bunun yanı sıra, tek bir dilim karpuzda 10 gr. Şeker tüketmiş olursunuz. Bu şekerin 4,05 gramı Glikoz iken, 5,85 gramı Fruktoz'dur. Başka bir deyişle tek bir dilim karpuzda – doğal şeker olarak – yaklaşık 5 küp şeker kadar şeker bulunmaktadır.
Özellikle meyvenin fazlası abdominal yağlanma dediğimiz göbek yağlanmasına neden olur. Güneş battıktan sonraki akşam & gece vakitlerinde tüketilmesi bu etkiyi daha çok arttırır. Kısacası karpuz porsiyon kontrolünde tüketilebilir. Su oranı yüksek olduğu için sıcak yaz aylarında kurtarıcı olabilir.
Karpuz genelde diyetlerin bir parçası olarak tüketilebilir. Düşük kalorisi nedeniyle diyet için çok büyük problemler ortaya çıkarmayacak ve bol miktarda su barındırdığı için vücudun günlük sıvı alımına da yardımcı olacaktır. Fakat karpuz da diğer her yiyecek gibi dengeli tüketilmesi gereken besinler arasındadır.
Doktorlar tarafından önerilen porsiyonlar aşılmadan gece meyve tüketilebilir. Örneğin yatmadan önce bir elma ya da muz yemek kilo aldırmayacaktır.
Tropikal meyveler özellikle mango, muz, ananas ve avokado gibi meyveler yüksek kalorileri ile enerji vericidir. Yine tropikal bir meyve olan passiflora da kilo almada etkin bir meyve çeşididir. Bunların yanı sıra üzüm, incir, kayısı gibi meyveler özellikle kuru olarak tüketildiklerinde yüksek enerji içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri