Karpuzdaki A ve C vitaminleri sağlıklı cildi destekler. C vitamini, cildin esnek ve saçların güçlü olmasını ağlayan bir protein olan kolajen üretimini artırır. A vitamini ise cilt hücrelerinin oluşmasına ve onarılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda sıcak yaz aylarında vücudunuzu nemlendirmeye de destek olur.
Vitamin ve mineral içeriği de oldukça yüksektir ve 100 gram karpuz günlük C vitamini gereksiniminin %14'ünü, A vitamini gereksiniminin %12'sini, potasyum mineraline olan gereksinimin %3'ünü, magnezyum gereksiniminin %2'sini ve B1, B5, B6 vitaminlerine olan gereksinimin %2'sini karşılar.
Karpuz içeriğinde vücuttaki nitrik oksit seviyelerini artırabilen bir amino asit olan sitrülin bulunur. Nitrik oksit, kan damarlarınızın genişlemesine yardımcı olur ve bu da kan basıncını düşürür. Bu sayede kalp sağlığını korumaya yardımcıdır.
Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.” Karpuzun yemekten önce yenmesi tavsiye edilmektedir.
Karpuz Kanı Temizler Mi? Karpuz su içeriği %92 oranındadır. Antioksidan özelliği ile de dikkat çeker. Su kapasitesi ve antioksidan özelliği ile karpuz tüketimi kanı temizlemeye destek olabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Karpuz, özellikle diyabet, insülin direnci ve hipoglisemisi bulunan kişilerin kontrollü tüketmesi gereken bir besindir. Bunun yanında migreni tetikleyebilecek bir amino asit olan yüksek düzeyde tiramin içerdiğinde migreni bulunanların da doğru oranda tüketmesi gerekir.
KARPUZU açken tüketilmesinin önemli olduğunun altını çizen uzmanlar, "Karpuz yemeklerden sonra değil, yemekten önce ya da yemekten epey bir süre sonra tüketilmelidir. Yemekten hemen sonra tüketilirse sindirim zorluğu oluşur. Ancak aç karnına tüketildiğinde maksimum fayda sağlar" diye konuştu.
O'nun kuşkusuz en sevdiği meyve hurmadır. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), hurma mevsiminde kendisine ikram edilen taze hurmaları reddetmezdi. 18 Kuru hurma ise Medineli yoksulların en önemli yiyeceğiydi. Hz.
Sindirim sorunu yaşayan kişilere aç karnına bol bol karpuz yemelerini öneriyoruz. Karpuz iyi bir bağırsak çalıştırıcı. Ayrıca büyük bir kısmının su olması sebebiyle yazın artan sıvı ihtiyacını gideriyor ve böbrekleri çalıştırarak idrarı düzenliyor."
Peygamber Efendimiz, özelikle Medine'de yetişen acve hurmasını çok severdi. “Acve, hurması cennet yemişlerindendir.”[18] buyurarak, acve hurmasını övmüştür. O'nun övgüsü sebebiyle acve hurması tarih boyunca en çok aranan ve talep edilen hurma olmuştur.
Kavunun karpuza göre üstünlüğü ise; Niasin ve folik asit içermesidir. Niasin karbonhidrat, yağ ve protein metabolizma önemli görevleri olan, enerji sistemimizi ayakta tutan sağlığımızın koruyucusu bir vitamindir. Folik asit ise hücre yenilenmesinde görevlidir, metabolizmamızı korur ve genç tutar.
Magnezyum açısından da zengin olan karpuz çekirdeği kan basıncını ve kan şekerini düzenlemektedir. Fosfor, demir, potasyum, sodyum, bakır, manganez ve çinko gibi vücudumuz için önemli ve gerekli mineraller bulunmaktadır. Omega-6 değeri de oldukça yüksektir ve omega-6 cilt bakımı için gerekli olan mineral türüdür.
- Karpuzun en önemli yan etkileri içerisinde ishale yol açması olarak tanımlanabilir. Karpuzun fazla tüketilmesi ile ishal kaçınılmaz oluyor. - Karpuzun aşırı bir şekilde tüketilmesi sonucunda kan basıncı seviyesini düşebilir. - İçeriğinde bol miktarda şeker bulunan karpuz, kilo alımına sebep olabilir.
Karpuz yaz boyunca bolca tüketilen zengin bir D vitamini meyvesidir. Yüksek sıvı içeriği, tatlı tadıyla D vitamini desteğini yaz boyu verir, güneşe çıktığınızda vitaminin sentezlenmesine yardımcı olur.
D vitaminin iki şekli vardır:
D2 formu: Ergokalsiferol olarak bilinen D2 vitamini, takviyeli gıdalar, bitkisel gıdalar ve vitamin takviyelerinden alınabilir. D vitamini açısından zengin gıdalar arasında yumurta sarısı, yağlı balıklar ve karaciğer bulunur.
Kabuğuna yakın beyaz kısmını atmayın
Özellikle kalp ve damar sağlığını korumada etkili bir aminoasit olan Sitrulin içermesi sayesinde kalp dostu bir özelliğe sahip. Bu nedenle karpuzu dilimlerken beyaz kısımlarını da içerecek şekilde keserek faydayı artırabilirsiniz.
Aksine hiç yağ ve kolesterol içermediği için sağlıklı beslenmeyi destekler. Günlük beslenmede günde 1-2 dilim karpuz, kilo almanıza neden olmayacağı gibi tek başına yenilerek zayıflamayı da sağlamaz. Ayrıca aşırı tüketildiğinde lif oranı düşük olan karpuz şeker oranı ile kilo almanızı neden olur.
Özellikle meyvenin fazlası abdominal yağlanma dediğimiz göbek yağlanmasına neden olur. Güneş battıktan sonraki akşam & gece vakitlerinde tüketilmesi bu etkiyi daha çok arttırır. Kısacası karpuz porsiyon kontrolünde tüketilebilir.
Özellikle karpuz, kavun, hıyar, portakal ve çilek gibi su içeriği yüksek olan meyveleri yedikten sonra su tüketmek sindirim sisteminin Ph seviyesini (asitlik veya alkalinite) bozar. Bunun nedeni, yüksek su içeriğine sahip meyvelerin midenizi daha az asidik hale getirerek pH seviyelerini bozabilmesidir.
Muhammed, kedisi Müezza'yı o kadar çok severmiş ki, Müezza bir gün sedirde oturan Hz. Muhammed'in giysisinin ucunda uyuya kalmış. Her kedi dostu gibi uyuyan bu güzelliğe kıyamayan Hz. Muhammed, Müezza'yı uyandırmaktansa giysisinin ucunu usulca keserek kalkmayı tercih etmiş.
Enes (r.a) “Peygamberimizin en sevdiği yemek kabaktı" buyuruyor. Bu rivayet Bulgaristan'da yaşayan Müslümanların kültüründe, Peygamberimizin doğum gününde kabak pişirmeyi bir alışkanlığa dönüştürmüş. Asırlar sonra, Peygamberlerinin dünyaya gelişini, yine Peygamberlerinin en sevdikleriyle kutlayan narin kalpler…
Peygamberimiz günde 5 tane hurma yiyerek oruç tutardı | Prof.
Peki, karpuz çekirdeği neye iyi gelir ve bu çekirdeklerin yararları nelerdir? Karpuz çekirdekleri, önemli miktarda magnezyum, demir, folik asit ve hatta antioksidanlar içerir. Bu çekirdeklerin düzenli ve dengeli bir şekilde tüketilmesi, kalp sağlığını destekler ve kan basıncını düzenler.
En lezzetli yaz meyvesi sayılan karpuz için en ideal tüketim saatleri sabah kahvaltı, öğlen ve ikindi saatleri olarak görülüyor. En lezzetli kırmızı meyveler arasında yer alan çilek, böğürtlen ve ahududuyu hava kararmadan önce ya da sabahları kahvaltının yanında tüketebilirsiniz.
Bostancı, "Karpuz yemeklerden sonra değil yemekten önce ya da yemekten epey bir süre sonra tüketilmelidir. Yemekten hemen sonra tüketilirse sindirim zorluğu oluşur. Ancak aç karnına tüketildiğinde maksimum fayda sağlar." diye konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri