Klonus, üst motor nöron patolojilerine bağlı olarak ortaya çıkan, inme hastalarında sıklıkla görülen ve kas tonusu ile refleksin birlikte artışıdır1. Bir kas ya da tendonun ani ve pasif olarak gerilerek uyarılmasına yanıt olarak bir dizi ritmik istemsiz kas kasılmaları olarak ortaya çıkar2.
Aşil klonusu ise YD'ın NREM uykusu sırasında spontan olarak, ayrıca refleks atlaması durumlarında saptanabilir. Elle yakalama (palmar yakalama) refleksi YD'nın parmaklarının ulnar taraftan uyarıldığında o cismi kavramasıdır. Hayatın ilk 4-6 ayında kaybolması beklenen bir ilkel reflekstir.
Prosedür. Hastanın metakarpo-falengeal eklemi dorsifleksiyona getirilip orta parmağı, işaret ve orta parmak arasına alınır ve ani şekilde fleksiyon yaptırılır. Hastanın aynı elinde başparmak fleksiyonu ve adduksiyonu olduğunda yanıt pozitif kabul edilir.
Aşil klonusu yatan hastada diz hafif bükülü haldeyken ayak tabanından elle ayağın hızla dorsifleksiyona getirimesiyle ortaya konur. Ayağın ritmik olarak fleksiyon-ekstansiyonu görülür. Mass refleks: Medulla spinalis tam kesilerinde görülür.
Aşil Refleksi
Teknik: İki durumda bakılabilir. a- Yatar durumda bacak hafifçe dışa rotasyon ve dizden fleksiyona getirilir. Bu sırada muayene eden sol avucunu ayak tabanına koyarak ayağı bilekten hafifçe dorsal fleksiyona getirip Aşil tendonuna vurur (Şekil 17.23).
İlgili 38 soru bulundu
Klonus, üst motor nöron patolojilerine bağlı olarak ortaya çıkan, inme hastalarında sıklıkla görülen ve kas tonusu ile refleksin birlikte artışıdır1. Bir kas ya da tendonun ani ve pasif olarak gerilerek uyarılmasına yanıt olarak bir dizi ritmik istemsiz kas kasılmaları olarak ortaya çıkar2.
Bebeklerin ayak tabanı bir cisimle veya hafif bir bası uygulanarak uyarılır. Bebeklerin ayak parmaklarının hareketi gözlemlenir. Ayak parmaklarının aşağı doğru kıvrılması gerekmektedir. Ayak parmağı yukarı doğru uzarsa anormal bir durum olabileceği düşünülmelidir.
Ankara: Türkiye Klinikleri; 2021. p.7-15. Kas tonusu istirahat halinde motor ünitelerin kontrollü kontraksiyonlarının oluşturduğu pasif gerilim olarak tanımlanmaktadır. Kas dokusunun pasif elastikiyeti, viskoelastik özellikleri ve sinir sisteminin reaksiyonları kas tonusunu oluşturur.
Babinski bulgusu, ayağın iç yüzünün künt bir cisimle uyarımıyla ayak başparmağının normalde yaptığı fleksiyon hareketi yerine ekstansiyon hareketi yapmasına denir. Bu bulgu çoğu zaman üst motor nöron hastalığını gösterir.
Moro Refleksi Nedir? Yeni doğan bebeğin doğuştan sahip olduğu reflekslerden biri de moro refleksidir. Bebeği uyutmaya çalıştığınızda kimi zaman abartılı bir şekilde irkildiğini veya ani tepki verdiğini görebilirsiniz. Bu anlarda gördüğünüz abartılı tepki moro refleksidir.
GALANT REFLEKSİ
Bebek yüzüstü pozisyonda havada tutulurken sırtı baş tarafından popo tarafına doğru uyarılır. Bebek uyarılan tarafa doğru kalçasını çevirir.
Galant refleksi omurganın her iki yanından yukarıdan aşağıya parmakla çizilir gibi yapılarak elde edilir. Hangi taraftan çiziliyorsa çocuk o tarafa doğru tüm vücudu ile kıvrılır.
Elle Yakalama (Palmer) refleksi, bebeğin avucuna herhangi bir nesneyle dokunduğunuzda onu sıkıca yakalaması ve tutmasıdır. Bu kavrama hareketi yaklaşık 3 ila 4. ay dolaylarında ortadan kalkar.
Sıçrama refleksi olarak bilinen moro refleksi, yenidoğanların sağlıklı olduğunu gösteren en önemli reflekslerden biri. Bebeğin iki elinden tutularak baş ve vücut, hafif kaldırıldıktan sonra kollar aniden bırakılır. Elle gürültü çıkarma, ani ses bile refleksin ortaya çıkmasını sağlayabilir.
Babinski refleksi, bebeklerde 7 aydan önce ayak parmaklarını içe kapatırken (Babinski-negatif) 7 aydan sonra yetişkinlerde olduğu gibi dışa doğru açılmasına sebep oluyor (Babinski-pozitif).
Bazen taban derisinin çizilmesinde parmaklarda hiçbir hareket görülmez. Bu duruma taban derisi refleksinin cevapsız veya lakayd olması adı verilir. Normal şartlarda görülmeyen ancak merkezi sinir sistemini tutan bazı hastalıklarda ortaya çıkan bu refleks klinik nörolojide büyük önem taşıyan bir belirtidir.
Spinal Galant Reflex, kalçalarda hareketi ve hareket açıklığının gelişimini teşvik eder. Bu önemli refleks bebeği emeklemeye ve yürümeye hazırlar. Yeni doğmuş bir bebekte, sırtın alt kısmındaki omurganın hemen yanına hafifçe okşamak, bebekte bir yan fleksiyon başlatır ve çocuğun kalçası dokunuşa doğru yükselir.
c) Paraşüt ve Propping Refleksi; Bu refleksler kol ve bacakların karşı bir güce karşı korunma hareketleridir.''Propping'' refleks oturur pozisyondaki bebeğin dengesi bozulunca bacaklarının gerginleşip yanlara doğru açılması şeklinde görülür.
Paraşüt Refleksi
Bebek karın çevresinden tutularak baş aşağı düşebileceği bir pozisyona getirilir. Bu esnada bebek istemsizce ellerini ileri doğru atar. 8. aydan itibaren gözlemlenir ve ömür boyu sürer. Hareket bir paraşütçünün yüksekten atlarken büründüğü şekle benzetilir.
Spastisite, ağrıya neden olduğunda, günlük yaşam aktivitelerini ve uykuyu engellediğinde tedavi edilmektedir. Tedavi süreci, hastanın ihtiyaçları, tercihleri ve hedeflerine göre değişiklik göstermektedir. Rahatlığı, hareketliliği ve bağımsızlığı geliştirmek için spastisitenin tedavi edilmesi önemlidir.
Kas sertliği genellikle egzersiz, sert fiziksel çalışma veya ağırlık kaldırma gibi eylemlerle oluşur. Bunlarla beraber, uzun süre oturup kalkma, sabahları yataktan kalkma veya sandalyeden kalktığınızda da olabilir. Hareketsiz kalınan dönemlerden sonra sertlik hissi olabilir.
Spastisite, serebral palside en sık görülen hareket bozukluğu tipidir. Bu hareket bozukluğu, serebral palsi ile doğan çocukların yüzde 60'ında görülür. Spastisite-serebral palsi, kol ve bacak kaslarında artan kas kasılması nedeniyle hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğu ile seyreder.
Dizkapağı refleksi, (Patella refleksi olarak da bilinir), diz kapağı kirişine vurulduğunda, alt bacağın tekme atar gibi hızla öne doğru fırlaması. Bu refleksi alabilmek için en uygun konum, deneği, üstteki ayağı boşlukta serbest kalacak biçimde bacak bacak üstüne atarak oturtmaktır.
Dudak büzme refleksi (snout refleksi) yanıtı normalde dudakların öne uzanması ve büzüşmesi biçiminde iken abartılı olduğunda ise emme, tad alma, çiğneme ve yutma hareketleri biçiminde olabilir. Çocuklarda emme refleksi normaldir.
Moro refleksi yenidoğan her bebekte görülmesi gereken bir reflekstir. Refleksin takip edilmesi bebeğin gelişimi açısından önemlidir. Doğum travmaları, kas tonusunda zayıflık gibi bazı durumlarda moro refleksi geç görülmeye (5-7 aylar arasında) başlanır ve bir yaşa kadar devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri