Günlük ortalama olarak tüketilen karpuzda kaç kalori var olduğu ise şu şekildedir: 1 porsiyon karpuz yaklaşık olarak 45 kalori içerir. 1 ince dilim karpuz yaklaşık 90 kaloridir.
1 ince dilim karpuz yaklaşık 90 kaloridir. 1 orta dilim karpuz ortalama 105 kaloridir. 1 kalın dilim karpuz ise yaklaşık olarak 130 kalori içerir. 100 gram karpuzda ise ortalama 26 kalori bulunur.
Bunun yanı sıra, tek bir dilim karpuzda 10 gr. Şeker tüketmiş olursunuz. Bu şekerin 4,05 gramı Glikoz iken, 5,85 gramı Fruktoz'dur. Başka bir deyişle tek bir dilim karpuzda – doğal şeker olarak – yaklaşık 5 küp şeker kadar şeker bulunmaktadır.
Kalori açısından da düşük olan karpuz kilo yapmaz. Ancak içerdiği şeker oranı yüksek olduğu için kan şekerinde dengesizlikler olabilir. Çok aşırı tüketmek fazla kalori almanızı sağlar. 1 kase karpuz sadece 50 kalori içerir. 1 dilim ekmekten daha az kaloriye sahiptir.
Kısaca; Karpuz bilinçli bir şekilde tüketildiğinde kilo aldırmaz. Vitamin ve mineral açısından zengin olmasından dolayı gün içerisinde tüketebilirsiniz. Aşırı tüketirseniz de kan şekerinizde dengesizlik yaratır.
İlgili 20 soru bulundu
Karpuz Zayıflatır mı? Normal beslenme sırasında karpuz, abartılmadığı sürece kilo aldırmaz. Aksine hiç yağ ve kolesterol içermediği için sağlıklı beslenmeyi destekler. Günlük beslenmede günde 1-2 dilim karpuz, kilo almanıza neden olmayacağı gibi tek başına yenilerek zayıflamayı da sağlamaz.
Karpuz yüksek şeker ve enerji içeriğine sahip olduğu için günlük 3-4 dilimi aşmayacak şekilde tüketilmelidir.
Bir fincan karpuz, bir gramdan daha az yağ içerdiğinden, az yağlı bir diyet için de uygundur. Karpuz ayrıca az miktarda lifle birlikte fincan başına 139 gram su içerir, bu nedenle sizi doldurmaya yardımcı olabilir ve aynı öğünde yer alan diğer yüksek kalorili yiyecekleri yeme olasılığınızı azaltır."
Dengeli bir beslenme için günde iki veya üç dilimden fazla karpuz tüketmemek ve karpuzu peynir gibi yan ürünler yerine tek tüketmek ekstra kalori alımını önlüyor. Yüksek miktarda su içeren karpuz, yaz aylarında oluşan hararet gibi sorunlara karşı da oldukça faydalı olan meyvelerin başında geliyor.
Karpuzda bulunan karotenoidler, arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkilidir.
Kalori yönünden oldukça zayıf olan yoğurdun 100 gr.'ında bulunan kalori değeri 112 kcal, 180 gr. ' lık orta büyüklükteki 1 kase yoğurtta bulunan kalori değeri ise, 112 kcal' dir. Çok iyi bir kalsiyum deposu olan yoğurt, az yağlı olarak tüketildiğinde ise mükemmel bir protein kaynağı olmaktadır. 1 kase (180 gr.)
1 adet küçük boy (150 gr) şeftali 59 kcal. 1 adet orta boy (200 gr) şeftali 78 kcal. 1 adet büyük boy (300 gr) şeftali 117 kcal. 1 orta porsiyon (120 gr) şeftali 47 kcal.
serinleticidir. Karpuzun şeker içeriği % 8-14 arasındadır. Karpuzda B,C, A vitaminleri ile Ca, Fe, P, Mg bulunmaktadır.
1 adet küçük boy (170 gr) patates 131 kcal. 1 adet orta boy (213 gr) patates 164 kcal. 1 porsiyon (200 gr) patates 164 kcal. 100 gram patates 77 kcal.
100 gram karpuz, vücuda yaklaşık olarak 30 kilokalori enerji sağlar. Bir porsiyonu 200 gram kadar ve yaklaşık olarak bir ince dilimdir. Bu miktardaki karpuz 60 kilokalorilik standart bir meyve değişimine denk gelir. 00 gram karpuz 8 gram karbonhidrat, 0.6 gram protein, 0.2 gram yağ içerir.
Tatlı krizlerine de iyi gelen karpuz, kontrollü yenildiği zaman yağ yakmaya yardımcı meyveler arasında yer alıyor.
Mandalina, portakal, greyfurt ve limon gibi meyveler C vitamini ve çok miktarda lif içerir. İçerdikleri bol su ve düşük kalori değerleriyle, kilo vermek isteyenler için mükemmel bir tercih olacaklardır.
En lezzetli yaz meyvesi sayılan karpuz için en ideal tüketim saatleri sabah kahvaltı, öğlen ve ikindi saatleri olarak görülüyor. En lezzetli kırmızı meyveler arasında yer alan çilek, böğürtlen ve ahududuyu hava kararmadan önce ya da sabahları kahvaltının yanında tüketebilirsiniz.
Günlük düzenli beslenmenize ek olarak tüketeceğiniz karpuz ise kilo vermenize yardımcı olur. Düzenli aralıklarla ara öğün ya da ana öğüne ek olarak ekleyebileceğiniz karpuz, metabolizmayı hızlandırarak vücudunuzun yağ yakma hızını arttırır.
Tok tutan az kalorili yiyecekler arasında brokoli, Brüksel lahanası ve ıspanak gibi lif bakımından zengin sebzeler yer alır. Bunlar dışında; tam tahıl ve bakliyatlar; elma, armut, çilek gibi lif içeren meyveler; salatalık, karpuz gibi su oranı yüksek besinler, tok tutan kilo aldırmayan yiyecekler grubunda sayılabilir.
Porsiyon kontrolü sağlanması kaydıyla diyetlerde hem ana hem de ara öğünlerde kullanılabiliyor. İltihaplanmanın azalmasına katkı sağlıyor: Karpuz anti-enflamatuar antioksidanlar olan likopen ve C vitamininden zengin bir besin. Bu içerikleri iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı oluyor.
Özellikle meyvenin fazlası abdominal yağlanma dediğimiz göbek yağlanmasına neden olur. Güneş battıktan sonraki akşam & gece vakitlerinde tüketilmesi bu etkiyi daha çok arttırır. Kısacası karpuz porsiyon kontrolünde tüketilebilir.
KARPUZU açken tüketilmesinin önemli olduğunun altını çizen uzmanlar, "Karpuz yemeklerden sonra değil, yemekten önce ya da yemekten epey bir süre sonra tüketilmelidir. Yemekten hemen sonra tüketilirse sindirim zorluğu oluşur. Ancak aç karnına tüketildiğinde maksimum fayda sağlar" diye konuştu.
Besin değerlerinden tam olarak yararlanabilmek için karpuz, aç karnına ve çekirdekleriyle birlikte tüketilmeli. Yemekten sonra yenilen karpuzun şişkinliğe ve hazımsızlığa yol açtığını söyleyen beslenme uzmanı Selma Uçar, karpuzun aç karnına ya da öğün aralarında çekirdekleriyle yenilmesini öneriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri