Özellikle karpuzun kırmızı renkli iç kısmının likopen içeriği yüksektir. Çok güçlü bir antioksidan olan likopen, hücrelerin korunmasında ve toksinlerin atılmasına yardımcıdır.
Kırmızı rengini veren "Likopen" isimli karotenoit pigmentidir. Bir bitki besin maddesi olan likopen, domates, karpuz, kırmızı soğan, pembe greyfurt gibi sebze ve meyvelere karakteristik rengini verir. Doğal bir kimyasaldır.
4- KARPUZU YEMEDEN ÖNCE İÇİNDEN BİR KISIM KESİP SUYA KOYUN: Bir karpuzdaki nitrat konsantrasyonunu kontrol edebilirsiniz. Bunu sağlamanın yolu bir parça karpuzu suya koyun. Eğer su parlak ve pembe bir renk alırsa bu durum karpuzun tehlikeli olduğunu gösterir.
Geleneksel karpuzlar pembemsi kırmızı tonlarını, domatesleri kırmızı yapan aynı güçlü antioksidan olan likopenden alırken, likopen içermeyen karpuz çeşitleri de sarı renge sahiptirler. Sarı karpuz ve kırmızı karpuzun dıştan görünüşleri aynıdır. Bu sebeple farklarını anca kesildikten sonra fark edebilmekteyiz.
İlgili 42 soru bulundu
İçi kırmızı olan karpuz likopen bakımından zengindir. Ancak sarı karpuz genetik bir mutasyon geçirdiğinden likopen oranı düşüktür. Buna karşın içerdiği vitamin ve mineraller açısından sarı karpuzun da değerli bir meyve olduğunu söyleyebiliriz.
Canlı ve parlak görünen kabuğun altından çıkan beyaza çalan kırmızı, büyüme hormonunun belirtilerinden.Hormonun sonucu olarak vaktinden önce olgunlaşan karpuzun çekirdekleri siyah renkten çok uzak. Hormonlu karpuzlarda, siyah ve kalın çekirdekler yerine beyaz ve ince çekirdekler görülüyor.
Karpuza, domatese, böğürtlene, bibere rengini verir kırmızı… Kırmızı sadece renk olarak kalmaz, kırmızıyı kırmızı yapan maddeler, insan vücudu için çok faydalıdır. Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, frambuaz gibi kırmızı meyveler, quercetin adlı madde içeriler.
Dokunuş: Karpuza hafifçe vurun, sağlam ve dolgun bir ses çıkmalıdır. Aşırı sert veya yumuşak olmamalıdır. Hafifçe bastırıldığında hafifçe esniyorsa olgunlaşmış olabilir. Ağırlık: Karpuzu elinizde tutarken ağırlığına dikkat edin.
Ülkemizde karpuzun hasadı mayıs ayında başlamakta ve eylül ayında sona ermektedir. Sağlık açısından karpuz, mevsiminde tüketilmelidir.
Bu, mayanın gelişebileceği ve midede gaz birikmesine neden olan karbondioksit ve alkol üretimiyle sonuçlanabileceği bir ortam yaratır. Özellikle karpuz, kavun, hıyar, portakal ve çilek gibi su içeriği yüksek olan meyveleri yedikten sonra su tüketmek sindirim sisteminin Ph seviyesini (asitlik veya alkalinite) bozar.
Karpuzun fazla tüketilmesi ile ishal kaçınılmaz oluyor. - Karpuzun aşırı bir şekilde tüketilmesi sonucunda kan basıncı seviyesini düşebilir. - İçeriğinde bol miktarda şeker bulunan karpuz, kilo alımına sebep olabilir. - Karpuz; şeker hastası olan bireylerde problemlere neden olabilmektedir.
Karpuzda bulunan karotenoidler, arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkilidir.
Pek çok çeşidi olmakla birlikte bunlardan başlıcalarının adları Yeni dünya, Tekirdağ, Alacalı, Diyarbakır ve Gülledir. Tüm dünyada ise 1200 kadar karpuz çeşidi vardır. Dünyanın en çok karpuz üretilen ülkelerinin ikincisi ülkemizdir.
Yaz boyunca her öğün yiyebilecek kadar sevdiğimiz karpuz sadece mide şişkinliğine sebep olmuyor maalesef. İçerdiği yoğun şeker sindirim sistemi tarafından tam olarak sindirilemediği için gaz problemine de yol açıyor.
Meyvenin içinde siyah oval çekirdekler vardır ve iri bir meyvedir. En yaygın karpuz çeşitleri pembe veya kırmızı etli ve siyah çekirdekli olmalarına rağmen, sarı veya turuncu etli ve kabuğu yeşil veya yeşil çizgili olan başka karpuz çeşitleri de vardır.
Karpuz En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Dünyada en çok tarım üretimi yapan ülke Çin olarak belirlenmiştir. Ancak en iyi karpuz ülkemizin Diyarbakır ilinde yetiştirilir. Diyarbakır ili, karpuz yetiştiriciliği ile öne çıkar.
3) Erkek Karpuz Sulu, Dişi Karpuz Tatlı Olur
Her ne kadar karpuzlar boyutuna göre değerlendirilse de, karpuz yetiştiricileri onları cinsiyetine göre ayırt eder. Uzun ve oval olan karpuzlar erkek, daha minik ve yuvarlak karpuzlar ise dişi olarak bilinir. Aynı zamanda erkek karpuzlar sulu, dişi karpuzlar ise tatlı olur.
Karpuzun depolanma ömrü tipik olarak 15 °C'de 14 gündür. Bu dereceyi 7-10 °C'ye düşürmek suretiyle depolama süresi 21 güne çıkarılabilir. Kısa süreli depolamalarda veya uzak pazarlara nakliye sırasında (>7 gün) önerilen koşullar 7.2 °C ve %85-90 bağıl nemdir. Ancak bu sıcaklık karpuzda soğuk vurmasına neden olabilir.
Lif bakımından oldukça zengin birer meyve olan kavun ve karpuzu, ana ya da ara öğünlerin yanında tüketmemelisiniz. Öğlen ya da öğle arası tüketebileceğiniz kavun ve karpuzu ayrı olarak tüketmeli, yanında su içmemelisiniz. Yoğurt ve peynir gibi ürünleri nişastalı ürünler ile birlikte tüketmekten kaçınmalısınız.
Kavunun karpuza göre üstünlüğü ise; Niasin ve folik asit içermesidir. Niasin karbonhidrat, yağ ve protein metabolizma önemli görevleri olan, enerji sistemimizi ayakta tutan sağlığımızın koruyucusu bir vitamindir. Folik asit ise hücre yenilenmesinde görevlidir, metabolizmamızı korur ve genç tutar.
Bu çekirdeklerin düzenli ve dengeli bir şekilde tüketilmesi, kalp sağlığını destekler ve kan basıncını düzenler. Magnezyum, kalbin düzgün çalışmasını sağlayan önemli bir mineraldir ve demir, kırmızı kan hücrelerinin oksijeni taşımasına yardımcı olur. Ayrıca, karpuz çekirdekleri, cilt sağlığı için de faydalıdır.
Çilek zaten literatürde hormon kabul etmeyen tek bitki. Vatandaşlarımız 'Acaba hormon mu yaptılar' diye düşünüyor ama endişe etmesinler. Çünkü kesinlikle çilekte hormon kullanılamaz" dedi.
Özellikle kalp ve damar sağlığını korumada etkili bir aminoasit olan Sitrulin içermesi sayesinde kalp dostu bir özelliğe sahip. Bu nedenle karpuzu dilimlerken beyaz kısımlarını da içerecek şekilde keserek faydayı artırabilirsiniz.
Yani hormonla ilgisi yoktur. Karpuzların hepsi çekirdeksiz değildir, partenokarpik (çekirdeksiz) çeşitler mevcuttur. Kabakta meyve şeklinin hormonla ilgisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri