Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Yargıtay'ın onayladığı cezaya itiraz edilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yargıtay'ın onayladığı cezaya itiraz edilir mi?

Yargıtayın Onama Kararına Karşı Karar Düzeltme Yolu Yargıtay ceza dairelerinden birinin kararına karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, re'sen (kendiliğinden) veya istem üzerine ilamın kendisine verildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde Ceza Genel Kuruluna itiraz edebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Yargıtay onama kararına itiraz edilir mi?

Yargıtay Onama Kararına İtiraz Süreci

Re'sen itiraz yoluna başvurabilmesi için kendisine verilen ilamda hukuka aykırılık görmesi yeterlidir. Verilen onama kararına karşı sanık da Yargıtay C.başsavcısına bir dilekçe vererek CMK m.308 gereği C. Başsavcısının itirazda bulunmasını isteyebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Cezası onanan ne yapmalı?

Sanık hakkında verilen bir kararın Yargıtay Ceza Dairesi'nce onanması halinde sanık veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı herhangi bir süre ile sınırlı olmaksızın CMK. 308. maddesi gereğince Onama Kararına itiraz edebilirler. Çünkü yasa da açıkça “Sanık lehine itirazda süre aranmaz.” denilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alideniz.av.tr

Temyizden sonra itiraz edilir mi?

Yargıtay'ın onama kararından sonra, yani temyiz isteminin esastan reddine karar verilmesinden sonra olağanüstü bir kanun yolu olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na itiraz yetkisini kullanması ve kararın düzeltilmesini sağlaması için başvurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yargitayin verdigi karar bozulur mu?

Yargıtay, temyiz edilen hükmü, hükmü etkileyecek nitelikteki hukuka aykırılıklar nedeniyle bozar. Yargıtay' dan verilen bozma kararı üzerine davaya yeniden bakacak olan mahke- me, ilgililere bozmaya karşı diyeceklerini sorar. Yargıtay' dan verilen bozma kararına mahkemenin direnme hakkı vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

İstinaf ve Yargıtay'da Kesinleşen Davaya İtiraz Yolu

İlgili 20 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kesinleşmiş cezaya itiraz edilebilir mi?

Bunun için çeşitli yollar vardır. Bunlardan ilki olağanüstü kanun yollarına başvuru, ikincisi ise AYM'ye bireysel başvurudur. Kesinleşen hapis cezaları artık infaz aşamasına geçer. Fakat, ceza kararı kesinleşmiş olsa dahi hapis cezasına itiraz mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Yargıtay kararına itiraz nereye yapılır?

Yargıtay Başsavcısı bu itiraz yetkisini kendisine verilen ilamda hukuka aykırılık gördüğü takdirde resen kendisi kullanabilmektedir. Sanık da kendisi hakkında verilen karara karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına itiraz dilekçesi ile başvurup bu olağanüstü kanun yoluna müracaat edebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: safsoz.av.tr

Yargıtayda onaylanan ceza bozulur mu?

Sanık hakkında hükmedilen hapis cezası, temyiz incelemesi neticesinde Yargıtay ilgili Ceza Dairesi'nin ceza kararını onaması halinde kesinleşir. Kesinleşen hapis cezası, hükmün infazını gerektirir. Fakat, ceza kararı kesinleşmiş olsa dahi hapis cezasına itiraz mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Yargıtayın kesin kararına karşı ne yapılır?

(1) Yargıtay ceza dairelerinden birinin kararına karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, re'sen veya istem üzerine, ilâmın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde Ceza Genel Kuruluna itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: afyonhukukburosu.com

Yargıtay kararına itiraz süresi kaç gün?

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 308. maddesinde düzenlenmiştir. Yargıtay ceza dairelerinden birinin kararına karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, re'sen (kendiliğinden) veya istem üzerine ilamın kendisine verildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde Ceza Genel Kuruluna itiraz edebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Kesinleşmiş ceza iptal olur mu?

Kesinleşmiş hapis cezasına da itiraz mümkündür ve bu şekilde kişi hakkında verilen kesinleşmiş hapis cezasının kaldırılmasına ve infazın durdurulmasına ilişkin kararlar alınabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alpersarica.av.tr

Kesinleşmiş ceza ertelenir mi?

Sanığın yargılandığı suçun işlendiği tarihten önce kesinleşmiş bir suçtan dolayı üç aydan fazla ceza mahkumiyeti yoksa, hakkında açılan tüm ceza davalarında diğer koşulları sağlamak kaydıyla hapis cezasının ertelenmesi kararı verilmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Cezaya itiraz edince ne olur?

Kural olarak itiraz kanun yoluna başvurulması, kararın infazını engellemez (CMK md.269). Ancak, kararına itiraz edilen makam veya kararı inceleyecek mahkeme, kararın yerine getirilmesinin, yani infazın geri bırakılmasına karar verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yargıtayın cezayı onaması ne demek?

Bir ceza davasında yapılan yargılama sonucu verilen karara karşılık temyiz merci olan Yargıtay onama yönünde karar verebilir. Onama kararı yerel mahkemenin ya da istinaf mahkemesinin vermiş olduğu kararın hukuka aykırı olmadığını belirtmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Yargıtay da onanan ceza ne zaman gelir?

Yargıtayda verilen onama kararının dosyanız ile birlikte Yerel Mahkemeye gönderilmesi ve Yerel Mahkeme kalemince kesinleşmiş kararın infaz savcılığına bildirilmesi, hakkınızda yakalama kararı veya cezanız 3 yılın altında ise çağrı kağıdı çıkarılması bir müddet (birkaç hafta veya ay) zaman alacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alpersarica.av.tr

Yargıtay kararından sonra ne yapılır?

Yargıtay Cumhuriyet savcısı dosyayı inceledikten sonra tebliğname ile birlikte ilgili Yargıtay ceza dairesine teslim edilir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından ilgili ceza dairesine gelen dosya kayıt edilir ve daire esas numarası alır. Dosyanın takibi bu numara üzerinden yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yargitay.gov.tr

Yargıtaydan sonra hangi mahkemeye gidilir?

8.3.

Yargıtay bozma kararı sonrası kararın dosyanın hangi mahkemeye gönderileceği Bölge Adliye Mahkemesinin verdiği karara göre değişmektedir. Buna göre; Yargıtay'ın bozma kararı, Bölge Adliye Mahkemesi tarafından esas hakkında verilen bir karara ilişkinse, dosya ilgili Bölge Adliye Mahkemesi'ne gönderilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Yargıtay hükmün onanması ne demek?

Ceza davalarında Yargıtay'ın verdiği temyiz kararına onanmak denilmektedir. TDK sözlük anlamı bakımından da aynı şekilde ifade edilmektedir. Onanmak genellikle yerel ve istinaf mahkemelerinin ceza davaları için verdiği kararlardan biridir. Açılan davanın herhangi bir hukuka aykırı durumu olmadığını ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Yargıtayın üstü kimdir?

YARGITAY BİRİNCİ BAŞKANI. Mehmet AKARCA

21.01.1963 tarihinde Şirvan'da doğmuştur. Karşıyaka Havva Özişbakan Lisesini bitirmiş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1986 yılında mezun olduktan sonra, askerliğini Kütahya'da kısa dönem olarak yapmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yargitay.gov.tr

Yargıtay kararı bozdu şimdi ne olacak?

Özet: Yargıtay, temyiz edilen hükmü, hükmü etkileyecek nitelikteki hukuka aykırılıklar nedeniyle bozar. Yargıtay' dan verilen bozma kararı üzerine davaya yeniden bakacak olan mahkeme, ilgililere bozmaya karşı diyeceklerini sorar. Yargıtay' dan verilen bozma kararına mahkemenin direnme hakkı vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atif.sobiad.com

Kesinleşmiş cezada uzlaşma olur mu?

Kamu davası açıldıktan sonra suçun, uzlaşma kapsamında olduğu anlaşılırsa, dosya, uzlaştırma işlemleri için uzlaştırma bürosuna gönderilir. Mahkumiyet kararı kesinleşmiş olsa dahi o aşamada da uzlaştırma prosedürünün uygulanabileceği Yargıtay tarafından kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avmehmetgenc.com

3 yıl cezanın yatarı nedir?

Kararın sonucuna göre verilen ceza 3 yıl ya da daha az süreli olduğu için 5275 sayılı Kanunu'nun 105/A maddesi gereğince sanık denetimli serbestlikten yararlanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Cezada karar düzeltme var mı?

Ceza Yargılama Kanunu değişmesi ile birlikte 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu yerine 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu işleme konulmuştur. Yargıtay Ceza Daireleri tarafından verilen kararlara karşı önceden kararın düzeltmesi istenilebiliyorken şimdi bu durum değişikliğe sokulup gerçekleştirilmiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

5 yıl ceza alan Yargıtay a gider mi?

Şimdi 5 yıl ve altı ceza verilen kişiler temyiz yerine cezaevine gidiyor. 5 yılın üstünde ceza verilen arkadaşlarımız Yargıtay'da temyize gidebiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Yargıtay Savcısı onama isterse ne olur?

Yargıtay daireleri için tebliğname bağlayıcı değildir. Yani tebliğnamede onama istense de daire bozma verebilir yahut tam tersi de söz konusu olabilir. Tebliğnamede savcının sanık lehine mütalaa vermesi, dairenin mutlaka değerlendireceği bir husus olduğu için önemlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: twitter.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT