Kars kaç günde gezilir? Kars'ı hakkını vererek keşfetmek isteyenlerin bu güzel şehre en az 4-5 gün ayırması şart. Ancak izin durumları, bütçe kısıtı ve zaman yetersizliği gibi şartlar nedeniyle birçok kişi Kars'a en fazla 2 gece ayırabiliyor.
Kars'a Ne Zaman Gidilir? Kış mevsiminin uzun ve soğuk, yaz mevsiminin ise ılık yaşandığı illerimizden Kars, gezginlere her sezon için ayrı bir gezi programı sunuyor. Kış sporları için Kars'a gitmeyi düşünenler, ocak ve şubat aylarını tercih ediyor.
Kars merkezde neler var? Kars merkezde gezilecek yerler arasında Kars Kalesi, Taş Köprü, Namık Kemal Evi, Hasan Harakani Türbesi, Kars Müzesi, Kümbet Cami, Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, Fethiye Camii bulunuyor.
İlgili 43 soru bulundu
Kars'ın nesi meşhur dendiğinde çoğunun aklına peynir çeşitleri gelir. Hayvancılığın ön planda olduğu şehirde Kars nesiyle meşhur sorusunun öncelikli cevabı süt ürünleridir.
Tarihe tanıklık eden yapıları ve çeşitli yemekleri ile Kars adından söz ettiren bir il olmaktadır. Buranın en meşhur tarihi eseri Ani harabeleri olarak belirtilirken yiyecek ve içeceklerden en meşhuru ise Kars peyniri ve kaz eti ile hazırlanan yemekler olarak belirtilmektedir.
Kars şehir merkezi yürüyerek gezilmeye müsait. Rus Dönemi'nde inşa edilen gösterişli taş binaların çoğu kamu kurumu olarak hizmet veriyor.
44- Tunceli, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan, Rize, Bayburt, Gümüşhane, Amasya, Sinop, gibi illerde ise AVM bulunmuyor.
Sahada yetiştirilen meyvelerin başlıcaları; kayısı, elma, armut, ceviz, kiraz ve duttan ibarettir. Ancak toplam meyve ağaçlarının yarısını kayısı oluşturmaktadır. Çünkü kayısının ekonomik getirisi yüksek olduğundan bu meyvenin bahçelerinin kurulması tercih edilmektedir.
1918 başında Osmanlı ve müttefiklerine yenilen Rusya, silâhlarını bırakıp, Brest-litovsk Antlaşması ile Kars'ı Osmanlı Devletine terk eder.
Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinde Kars ve çevre illeri önemli yere sahip. Kış aylarında kesime hazır hale gelen kaz eti, damakta eşsiz lezzetler bırakıyor. Yurt dışından da yoğun ilgi gören kaz etine her geçen gün talep artıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bu endeks değerleri, İstanbul'un Türkiye ortalamasına göre yüzde 14.8 pahalı, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan'ın ise yüzde 6.5 daha ucuz olduğunu gösteriyor.
Doğu Ekspresi ile Kars'a gidecekseniz nefis manzaralar eşliğinde uyanmak için şubat, mart, nisan aylarında yola çıkabilirsiniz. Kış etkinlikleri içinse ocak, şubat aylarını kaçırmamalısınız. Kars'ın doğası ilkbahar ve yaz mevsiminde kızıl, boz bir dokuya döner ve Avrupa'daki dağ manzaralarını aratmaz.
Elbette Kars'tan alınabilecek hediyeliklerin başında; Kars kaşarı, çeçil peyniri, Kars loru, bal ve kaz pastırması geliyor. Bunların dışında semt pazarlarında bulabileceğin; yerel ot ve baharat çeşitleri, salça, reçel, erişte gibi yöresel ürünleri de hediyelik olarak değerlendirebilirsin.
Kars kaşarı ve Kars eski kaşarı olarak bilinen kaşar esas olarak İsviçre kökenli Gravyer ailesinin içine dahil olan bir Türk peyniridir. Saf inek sütü veya inek ile keçi sütünün karışımıyla yapılır.
Boğatepe Köyü'ndeki ev kahvaltılarının pek çoğunda Türkmen saçak peyniri, malakan peyniri, Kars'ın lezzeti il sınırları çoktan aşmış gravyeri, eski kaşarı başta olmak üzere bir çok peynirin yanı sıra tazecik köy kaymağı, enfes bir petek balı, tereyağı, kete gibi birçok lezzet daha sizi bekliyor.
Erzurum ve Kars arasında 202 kilometre mesafe bulunur. Özel araçla yapılacak seyahatin süresi yaklaşık olarak, 3 saati bulur. Otobüsle bu süre, 3 saat 35 dakikaya çıkabilir.
Kars il merkezine 45 km. mesafede bulunan Ani harabeleri için toplu taşım aracı bulunmuyor.
Dünya Savaşı esnasında Kars ve Ardahan'dan bu ülkeye göç eden Yezidilerden oluşur. Diğer kısmı ise daha önce 18. yüzyılda Gürcistan'a yerleşmiş Yezîdîlerdir. Gürcistan'daki Kürtlerin büyük bir bölümü doksanlı yıllarda Avrupa'ya ve SSCB'nin dağılmasıyla bağımsız olan ülkelere yerleşmişlerdir.
Kars ili arazisinin %34,7'si tarım arazisidir. İl genelinde başta hububat (buğday, arpa) üretimi olmak üzere yem bitkileri ve endüstri bitkileri yetiştirilmektedir. En çok üretilen ürün buğdaydır. Yıllık üretim 234.631 tonun üzerindedir.
Meyve olarak en çok elma yetişir. Kars ilinde buğday, arpa, şekerpancarı, pamuk ve az miktarda tütün yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri