Kars neredeyse yuzde 30 35 civari bir kürt nüfus bulunuyor.
İlçe merkezinde Türkler çoğunlukta iken köylerde Kürt nüfusu çoğunluktadır. Kürtler diğer ilçelerde de nüfusa sahiptir ancak nüfusları az miktardadır. Yüzdelik olarak tam olarak bilinmese de en az %70 oranında Türk nüfusu vardır.
Esasen ismi de menkıbeye dayanır. Kars adı milattan önce 130-127 tarihleri arasında Kafkas Dağları'nın kuzeyinden Dağıstan'dan gelerek bu havalide yerleşen Bulgar Türkleri'nin “Velentur” boyunun “Karsak oymağından” gelmektedir.
Din ve mezhep yapısı: Kars'ta yaşayan Müslümanların bir kısmı Şii ve bir kısmı Sünni'dir. Azerilerin büyük bir bölümü şehirde yaşayan Türkmenler'le birlikte kentin Şii (Caferi) nüfusunu oluşturmaktadır.
Digor'da 47 yerleşim . Bugünkü adı bilinmemektedir. Nüfusun büyük çoğunluğunu Kürtler, geri kalan kısmı ise Terekemeler oluşturur. 20. yy başında Ermeni yerleşimi.
İlgili 40 soru bulundu
Yüzde 50-55 civari Kürt, yüzde 30-35 civari Azeri/Terekeme nüfusu oldugu söylenebilir. Hatri sayilir Ermeni nüfusta vardir. Yanlış bir tesbit. 300.000 küsürlük Kars'ın büyük çoğunluğu Türk (Azeri/Terekeme/Türkmen vs.), biraz daha az bir nüfusu sonradan yerleşme Kürt ve çok küçük azınlıklar olarak Ermeni ve de Zaza'dır.
Türkiye'nin ve Kars'ın en geniş aşiretlerinden biri olarak bilinen ve hatta geçtiğimiz aylarda ABD'nin Los Angelas kentinde yaptıkları düğün de büyük ilgi gören Digor aşireti, yine adından söz ettirdi.
Osmanlı Devleti dönemi
Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti'nin merkezi olan Kars'ı İngilizler ele geçirdi. Kars'ı daha sonra Ermeniler'e ve Gürcüler'e bırakan İngilizler buradan çekildi.
1877-1878 yıllarına 93 Harbi olarak bilinen savaşta Rusların Kars ve Ardahan bölgelerini işgali sonrasında, Alman politikasını devam ettirerek Kars ve Ardahan'ın bazı köylerine Estonyalı, Wüttenbergli ve Volga bölgesinden Alman kökenli aileleri yerleştirildi.
1877'de Kars'ı ele geçiren Ruslar 1878'de, Berlin Antlaşması'yla da bölgeyi sınırlarına katmıştır. 1878'de Kars merkezli Karskaya Oblast idari birimi kurulmuş; Oblast Kars, Ardahan, Oltu ve Kağızman olmak üzere 4 alt-bölgeye bölünmüştür.
Milli Mücadele döneminde, Millet Meclisinden önce ilk Meclis Kars'ta “Cenub-i Garb-i Kafkas Hükümeti” ile kurulmuştur. 30 Ekim 1920'de Kazım Karabekir yönetimindeki Türk Ordusu Kars'ı alarak Türk topraklarına katmıştır.
Yerel diller
Kuzeybatı Kafkas dilleri: Adigece, Kabardeyce, Ubıhça, Abhazca ve Abazaca. Kuzeydoğu Kafkas dilleri: Nah (Çeçence, İnguşça, Batsça vb.) ve Dağıstan dilleri. Güney Kafkas dilleri: Lazca, Gürcüce, Megrelce vb.
Doğu Cephesi Komutanı Kâzım Karabekir komutasındaki Türk Ordusu'nun Kars'ı geri almasıyla sonuçlanmıştır.
18 KASIM 1877 den 25 NİSAN 1918 kadar 40 yıl Rus işgali altında kaldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılmıştır.
2018 yılında Kars'ta ikamet edenlerin Kars hariç en fazla nüfusuna kayıtlı olduğu ilk beş il sırasıyla; 3 bin 762 kişi ile Iğdır, 3 bin 664 kişi ile Ardahan, 2 bin 835 kişi ile Erzurum, bin 263 kişi ile Ağrı ve bin 29 kişi ile Diyarbakır oldu.
Araştırmalardan Kars tarihinin Cilalı Taş Devrine kadar indiği (MÖ 9000-8000) anlaşılmaktadır. Bölge daha sonraları Hurriler, Urartular, İskitler, Partlar, Sasaniler ve Bizansların hakimiyetine girer.
Türk, Kafkas, Çerkez, Kürt, Laz, Ermeni, Terekeme… Onlardan biri de bugün sayıları azalmış olan Malakanlar.
Malakanlar, Çarlık Rusya'da ortaya çıkan muhalif Rus köylü hareketidir. Kiliseye ve onun yaptırımlarına başkaldıran bu topluluk kendi inanç sistemlerini oluşturmuşlardır. Bu nedenle Malakanlar, Çarlık Rusya tarafından Kafkasya gibi işgal edilmiş bölgelere sürgün edilmişlerdir.
Doğum oranlarının halen yüksek olduğu Kars İli, doğal nüfus artışı oranının da yüksek olmasına rağmen, başta ekonomik sebeplere dayalı göçler nedeniyle nüfus kaybına uğramaktadır. İl sahip olduğu %0 -23.01 göç oranıyla Türkiye illeri giden göçler sıralamasında 3. durumda bulunmakta ve nüfus kaybetmeye devam etmektedir.
Sakarya Muharebesinin Ankara Hükûmetinin zaferiyle sonuçlanmasından sonra Sovyet Rusya'nın aracılığıyla üç Sovyet Cumhuriyeti Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ile Kâzım Karabekir'in temsil ettiği TBMM Hükûmeti arasında 13 Ekim 1921'de Kars Antlaşması imzalandı.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
Milli aşireti, Kürtlerin Kurmanci grubuna mensuptur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri