Genel olarak erkeği erkek, kadını da kadın yıkar. Karı ve kocanın birbirini yıkamaları hususuna gelince: Kadının, ölü kocasını yıkaması ittifakla caizdir. Nitekim Hz. Âişe'nin: "Geçmişi geri getirmek mümkün olsaydı Hz. Peygamber (asm)'i ancak hanımları yıkarlardı." dediği rivayet edilmiştir.
Eşi vefat edince karı-kocalık helal olmadığına göre, onu yıkaması da helal olmaması gerekir. Zira bu yıkama helal olsaydı, o kadına bakmasının helal olmasıyla sabit olurdu ki bu Hz. Peygamber (asm)'in, "Zevcenden başka diğer kadınlardan gözünü yum." hadisinden dolayı batıldır.
Gasilhane de "ölü yıkanan yer" anlamına gelir. Cenaze yıkayan kişinin erkek ya da kadın olması, terimi değiştirmez. Kadın ve erkek cenaze yıkayanların her ikisi de gassal olarak isimlendirilir. Cenaze erkek ise erkek tarafından kadın ise de kadın gassal tarafından yıkanması gerekir.
Erkek hanımını kabre koysa caizdir. Yıkaması ise tafsilat isteyen bir durumdur.
ÖLÜYE KİMLERİN BAKMASI CAİZ DEĞİL? Kadın cenazenin yüzüne mahremi olan erkeklerle, kadınların bakmaları caiz ise de mahremi olmayan erkeklerin mecburiyet gerektirmedikçe bakmaları mekruhtur. Erkek cenazenin yüzüne kadınların bakmasında engel yoktur (Kâsânî, Bedâî', I, 304-305).
İlgili 29 soru bulundu
Ayetin Tefsiri. Fıkıhta kadının 4 ay boyunca eğer kocası öldü ise evinden dışarı gündüz çıkıp gece çıkamayacağı, eğer boşanma iddetinde ise gece-gündüz çıkamayacağı söylenmektedir.
Dolayısıyla bir kadın veya erkeğin, vefat eden eşinin yüzüne bakmasında dinen herhangi bir sakınca yoktur (bkz. İbn Mâce, Cenâiz, 9; Beyhakî, es-Sünenü'l-Kübrâ, III, 398).
Erkek ölüyü erkek, kadını da kadın yıkar. Göbek altından diz kapaklarına kadar olan kısımlar avret sayıldığı için, örtülü bulundurulur. Bu kısımlara ne yıkayıcılar, ne de başkaları bakamazlar.
DİYANET İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı "Cenaze Hizmetleri Rehberi"nde, "Cinsel organı kesilmiş ya da yumurtalıkları alınmış erkeklerin de erkekler tarafından yıkanması gerekir" değerlendirmesi yapıldı.
Zaruret halinde kızlar, babalarını, dediğiniz şekilde yıkayabilirler. Zaten bir kız, babasının galiz avretinin dışında kalan vücuduna bakabilir. Böyle zaruret olursa, bir yabancıya bile cevaz verilmiştir.
Ölüyü yıkamak, ona gusül abdesti aldırmaktır. Dolayısı ile boy abdesti almasını bilen herkes cenaze yıkayabilir. Ölü yıkamanın gerektirdiği ayrı bir bilgiye ve özel dualara ihtiyaç yoktur.
Bu bağlılık ruhani hayatta da sürer. Ancak kocası ölen kadın, 4 ay 10 gün bekledikten sonra isterse başka bir erkekle evlenir. İşte o zaman eski eşiyle nikâh bağı tamamen kesilmiş olur.
Yüzünü, kollarını yıkar, başını mesheder ve ayaklarını yıkar. Bundan sonra ölünün üzerine su dökülür, başı ile bedeni sabunlu su ile temizce yıkanır, sonra sol tarafına çevrilerek sağ tarafı yıkanır. Bundan sonra sağ tarafına çevrilerek,sol tarafı iyice yıkanır.
Yaşam Haberleri. FBM Tıp Merkezi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Hayati Akbaş, cinsiyet değiştiren kişilerin sadece nüfus cüzdanı renginin değiştiğini fakat çocuk sahibi olamayacağını söyledi. FBM Tıp Merkezi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.
4 yıl önce cinsiyet değiştirme ameliyatı ile erkek olan Kaci Sullivan, dünyaya sağlıklı bir bebek getirdi. Kaci Sullivan, 5 yıl önce de kadın olarak bir başka bebek doğurmuştu. Kadın olarak doğan fakat cinsiyet değiştirme ameliyatı ile 4 yıl önce erkek olan ABD'li 30 yaşındaki Kaci Sullivan, geçtiğimiz ay doğum yaptı.
Ceset yumuşaksa onun ardından ölümlerin devam edeceğine, • Ceset ağırsa ölenin çok günahının olduğuna, hafifse az günahı olduğuna, • Cesedin rengi siyahsa günahının çok olduğuna inanılmaktadır.
Ölmüş bir Müslüman'ın başı ile beraber vücudunun çoğu bulunuyorsa yıkanır, kefenlenir ve namazı kılınır. Fakat başsız olarak yalnız vücudun yarısı bulunsa veya gövdesinin çoğu kaybolmuşsa yıkanmaz, kefenlenmez ve üzerine namaz kılınmaz.
Gassallar, yılda yüzlerce ölüyü yıkayıp, temizleyip, kefenledikten sonra ebediyete uğurluyor. Gassallar, hayatlarının büyük bir bölümünü neredeyse 'gasilhane' denilen o ölü yıkama kabininin içinde geçiriyor.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Nikâh, ya boşanmak ya akdin feshi veya ölümle sona erer. Bunlardan biri olmadıkça eşlerin uzun süre ayrı kalmaları nikâhlarına herhangi bir zarar vermez.
Kadın cenazenin yüzüne mahremi olan erkeklerle, kadınların bakmaları caiz ise de mahremi olmayan erkeklerin herhangi bir zaruret bulunmadıkça bakmaları mekruh görülmüştür. Erkek cenazenin yüzüne kadınların bakmasında bir sakınca yoktur (Kâsânî, Bedâî', I, 304-305; Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 531-532).
Vefat iddeti bekleyen kadının iddetini evinde beklemesi gerekir. Konuyla ilgili âyet-i kerîme şu şekildedir: “İçinizden ölenlerin geride bıraktıkları eşleri, kendi ken- dilerine dört ay on gün (iddet) beklerler.
“Allah'a ve ahiret gününe inanan bir kadın için ölmüş olan herhangi bir kimse için üç günden fazla yas tutması helal değildir. Ancak koca bundan müstesnadır; onun için dört ay on gün yas tutar (ve iddet bekler).” (Buhari, 1992:VI,186; Ebu Davud, 1992:II,722; Tirmizi, 1992:III,500;…)
Ölüm İddeti.
Kocası ölen kadın hamile değilse beklemesi gereken süre dört ay on gündür.
Eski Türkçe ve Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde ''tûl'' şeklinde geçen dul kelimesi, eski Türkçe sözcüklerden biridir. 10. yüzyıldan beri kullanılan bu kelime, eşinden ayrılmış kadın ve erkekler için kullanılır. Eşi vefat etmiş olan kişilere de dul denir. Dul ne demek?
Ölü, ruhun cesedinden ayrılmasından sonra öldüğünü anlamaktadır. Nitekim hadislerden de anlaşıldığı gibi, ruhun cesedden ayrılması ile nimet ve azap başlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri