İki önerme arasındaki karşıtlık, altıklık ve çelişiklik durumunu gösteren tabloya mantık karesi (Aristoteles karesi) denir. Aynı terimlerden yapılmış iki önerme nicelik (tümel-tikel) ve/veya nitelik (olumlu-olumsuz) bakımından farklı ise böyle önermeler arasında karşı olum ilişkisi vardır.
Terimleri aynı olan iki önermenin ya nitelik ya nicelik ya da hem nitelik hem nicelik bakımından birbirinden farklı olmasına, karşı olma denir.
“Aynı terimlerden yapılmış iki önerme ya nicelik (sayı bakımından) ya nitelik (olumlu/olumsuz olma durumu) veya hem nicelik hem nitelik bakımından birbirinden farklı iseler, bu iki önerme arasında karşı olma vardır.”
Üst karşıt önermeler aynı anda doğru olamazken, aynı anda yanlış ya da biri yanlış, diğeri doğru olabilir. Karşıtlık ilişkisi tikel önermeler arasında ise bu ilişkiye alt karşıtlık denir. Alt karşıt önermeler aynı anda doğru olurken, aynı anda yanlış olamazlar.
Belirli önermeleri olumluluk ve olumsuzluk bakımından dört guruba ayrılır. Şöyle ki: Tümel olumlu (A): “Bütün insanlar canlıdır”, “Her cisim boşlukta yer tutar”, “Her siyah renktir” gibi önermeler tümel olumludur. Tümel olumsuz (E): “Hiçbir insan taş değildir.”
İlgili 33 soru bulundu
b) Tikel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 'veya' (ya da 'veya' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tikel evetleme eklemi" denir. 'V' olarak sembolize edilir. Bu eklem aracılığıyla kurulan önermelere "tikel evetleme önermesi" ya da "tikel evetleme" denir.
Geneli kapsamayan, sadece bir gruba ait olan özellikleri tanımlamak için de tikel kelimesi kullanılır. Felsefede Tikel Ne Anlama Gelir? Felsefede tikel kavramı, tümel ile zıt anlamlıdır. Tümel, evrensel olanın karşılığıyken tikel, sadece bir bölgeye ait olanı temsil eder.
q′ ⇒ p′ koşullu önermesine, p ⇒ q önermesinin karşıt tersi denilmektedir. Bir tek hal dışında (p ⇒ q) önermesinin mevcut doğruluk değeri her daim doğrudur. Koşullu önermenin yanlış olduğu hal p ≡ 1 iken q ≡ 0 olduğu durumdur.
6 – Zıtlık (Karşıtlık)
Zıtlık yani karşıtlık, tasarım ilkeleri arasında yer alan önemli bir kuraldır. Buna göre karşıtlıkların gücünden faydalanılır. Zıtlıklar ilgi çekici hale gelir ve özellikle baskısı yapılacak olan tasarımlar daha fazla göz alıcı olur.
İki basit önerme “ancak ve ancak” ile birleştirilmişse, ortaya çıkan bileşik önermeye de karşılıklı koşul önermesi adı verilir. Bu önerme türünde, bileşenlerin hepsi de aynı değeri almışsa önerme doğru, diğer hâllerde yanlıştır.
Çelişmezlik ilkesi, Özdeşlik ilkesi, Üçüncü halin imkansızlığı ilkesi, Yeterli Neden İlkesi konu anlatımı...
Mantığın İlkeleri (Özdeşlik-Çelişmezlik-Üçüncü Halin İmkansızlığı-Yeterli Neden)
Ebû Bekir er-Râzî, Fârâbî, İbn Sînâ ve İbn Rüşd başta gelen şârihlerdendir (Inati, II, 803). Tercüme faaliyetleri zamanla müslümanlar arasında büyük mantıkçıların yetişmesine ortam hazırlamış olup felsefenin diğer alanlarında olduğu gibi bu konuda da Fârâbî ve İbn Sînâ en başta gelen isimlerdir.
Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) ölüm anı ile ilgili bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır: “Müslüman bir kimse ahirete yaklaştığı ve dünyadan ayrılma vakti geldiği zaman, ölüm meleği gelir ve başucuna oturur. Semadan da melekler inerler; yüzleri güneş gibi parlaktır.
p ile q önermelerinin “ve” bağlacı ile bağlanmasıyla elde edilen bileşik önermeye p ve q önermesi denir ve p ∧ q biçiminde gösterilir. p ∧ q önermesi, önermelerin her ikisi de doğru iken doğru, diğer durumlarda yanlıştır.
Ölüm, yaşamsal fonksiyonların yitimidir/ sona ermesidir. Ölüm bir değişimdir, yaşamın sonu olarak anlaşılır ve tanımlanır.
Tezat (Karşıtlık) Nedir? Tezat, iki karşıt düşüncenin bir arada söylenmesidir. Ancak “Gece uyurum, gündüz çalışırım.” demekle tezat sanatı olmaz. Gece ile gündüz zıt iki kavramdır,düşünce değildir.
Zıtlık, tezat. Kainat ve yaşam döngüsü zıtların birlikteliği üzerine kuruludur.
Bununla birlikte Rus dilinde zıt anlamlı sözcükler anlamsal açıdan genellikle karşıt zıtlık, bütünleyici zıtlık ve vektörel zıtlık olmak üzere üç ana grupta incelenmektedir.
Karşıt ters
p ⇒ q koşullu önermesinin karşıt tersi, karşıtı alındıktan sonra tersinin alınmasıyla elde edilir.
İki yönlü bir koşul bildiren ancak ve ancak bağlacı mantıkta p ile q önermeleri kullanılarak meydana gelir. Güneş doğarsa sabah olur ya da sabah olursa güneş doğar. (Ancak ve ancak güneş doğduğunda sabah olur ya da ancak ve ancak sabah olursa güneş doğar.)
" ise " önermesi, önermesini doğru kabul ediyorsak, önermesini de doğru kabul etmemiz gerektiği anlamına gelir. p ⇒ q önermesi, doğru ve yanlış iken yanlış, diğer durumlarda doğrudur.
İçkin kelimesinin ilk anlamı bir şeyi kapsayan, içine alan demektir. Bu kelime insanlar için kullanıldığında alışan, benimseyen manasına gelir.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
Basit olup da tümel olan birçok lafız vardır. Bunlar içerisinde beş tanesi kavramları ve varlığı sınıflandırmada ayrı bir yere sahiptir. İşte bunlara beş tümel denir. Beş tümel bütün mantıkçıların kabul ettiği üzere cins, tür (nev'), ayrım (faslı), hassa ve ilinti (araz) olarak sıralanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri