Karşıt tepki oluşturma (reaction formation)1, kişinin kendini, aslında hissettiğinin tam aksini hissettiğine ikna ettiği [bilinçdışı bir şekilde] bir savunma mekanizmasıdır. En yaygın karşıt tepki oluşturma biçimi, nefretin yerine abartılı sevgi hislerini koymaktır.
Savunma mekanizmalarının ilk tanımlandığı zamanlardan beri verilen en klasik örnek, homoseksüel dürtüleri olan kişilerin homoseksüellere aşırı tepki göstermesi, aşağılamasıdır. Ya da yalan söyleyenlerin sürekli yalanı hiç sevmediklerini yerli yersiz dile getirmeleri karşıt tepki vermeye verilebilecek örneklerdendir.
Kişinin kendisinde var olan duygu ve düşünceyi karşı tarafa atıp abartılı olarak karşı tarafta görmesidir. İlkokuldaki öğrenci sürekli “Öğretmenim kopya çekiyor!” şeklince edepsizce şikayetinin arkasında aslında kendisinin daha çok kopya çekme isteği vardır.Kendi çekemediği için şikayet eder.
Karşıt Tepki Geliştirme ( Reaction Formation )
Ego, bazı durumlarda yasaklanan davranışların, düşüncelerin ya da duyguların tam karşıtını ifade ederek, ortaya koyarak kendisini korumaya çalışabilir. Anna Freud bu durumu “tersine inanma” olarak ifade etmektedir.
Karşıt tepki kurma (reaksiyon formasyon), bilinçdışı yasak dürtü ve eğilimlerin tam karşıtı tepkiler göstermedir. Yalıtma (izolasyon), bir yaşantının bilme, tanıma ve anlama ile ilgili yanı tümüyle anımsanabilirken, duygusal yanının ayrılarak bastırılmasıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Zıtlık, tezat. Kainat ve yaşam döngüsü zıtların birlikteliği üzerine kuruludur.
Tezat (Karşıtlık) Nedir? Tezat, iki karşıt düşüncenin bir arada söylenmesidir. Ancak “Gece uyurum, gündüz çalışırım.” demekle tezat sanatı olmaz. Gece ile gündüz zıt iki kavramdır,düşünce değildir.
Yansıtma kavramı, diğer bir adıyla projeksiyon, Sigmund Freud tarafından ortaya çıkan savunma mekanizmalarından biridir. Kişilerin istemedikleri, kendilerine yakıştıramadığı duygu ve düşünceleri bir başkasında varmış gibi göstermesi, çevresindeki insanlara yansıtma olarak tanımlanmaktadır.
Oluşan olumsuz, istenmeyen durumla karşı çıkmak ya da kaygıdan kaçınmak için tepkisiz kalma halidir. Bu gibi durumlarda bütün iletişimi kapatma hali en sık görülen şeklidir bu savunma mekanizmasının.
Akla uygunlaştırma (Rationalization)
Egoyu rahatsız eden, acı veren, sıkıntı yaratan durumlardan kaçınmak için akla yatkın görünen bir neden bulmaktır. "Bahane bulmak" deyimi çok uygundur.
Karşıt tepki oluşturma: Karşıt tepki oluşturma mekanizması, bir duygunun tersine çevrilmesini içerir; bu duygu olumlu ise olumsuz, olumsuz ise olumluya dönebilir. Çocuklarda bu mekanizmanın en masum şeklini görebildiğimiz gibi günlük yaşamımızda yetişkinler arasında da sıklıkla görebiliyoruz.
bir koşullanmayı tam tersine çevirmektir. örneğin bir matematik hocası yüzünden o dersi sevmiyorsunuz. daha sonra başka bir hoca geldi ve yaptıklarıyla size dersi sevdirdi. bu durum karşıt koşullamaya bir örnektir.
Karşılıklı Belirleyicilik : Birey, davranış ve çevre faktörlerin birbirlerini karşılıklı olarak etkilemesidir. Bandura'ya bu etkileşimler, bireyin sonraki davranışını belirlemektedir. Davranış çevreyi, çevre ise davranışı değiştirebilir.
Karşıt koşullanmanın tanımı
Karşıt koşullanma, organizmanın koşullu uyarana önceden verdiği tepkinin tam tersini vermesinin sağlanmasıdır (Yıldırım, 2008, s.384).
Regresyon (Gerileme), kaygılı durumlarda veya kendini tehdit altında hisseden bir kişinin daha erken bir gelişim aşamasına döndüğü savunma mekanizmasıdır.
Mantığa bürüme
Diğer bir tanımla bahane bulma veya nedenselleştirmedir. Bireyin karşılaştığı olaylarda gerçeklerden kaçarak, olayın aslından uzaklaşarak mantıklı nedenler uydurmasıdır. Örnek olarak "kedinin uzanamadığı ciğere pis demesi" atasözü verilebilir.
Erkeğin boşalmadan önce penisini geri çekmesi ve dışarı boşalması şeklinde uygulanan bu yöntem etkili doğum kontrolü sağlamaz. Doğru şekilde uygulandığı zaman bile başarı oranı %73'tür yani bu yöntemi uygulayan 100 kadından 27'si bir yıl içinde gebe kalmaktadır.
Geri çekilme yöntemi, gebeliğe karşı güvenilir bir korunma yöntemi değildir. Özellikle yumurtlama döneminde uygulanırsa, gebelik riski daha fazla olacaktır. Çünkü boşalma tamamen dışarı gerçekleşmiş olsa dahi, zevk suyu adı verilen üretra içindeki sıvıda canlı sperm hücreleri bulunabilir.
Özellikle yansıtma savunma mekanizması, narsistik kişilik bozukluğu ile sıklıkla birlikte anılır. Suçlayıcı, küçümseyici, empatiden uzak davranış örüntüleri sergileyen narsist bireyler, bu davranışları başkalarına yansıtarak asıl suçlunun onlar olduğunu dile getirirler.
Duygusal Yansıtma
Kişinin içinde bulunduğu duygu durumunu etrafındaki insanlara yansıtmasıdır. Örneğin; kişinin kendi içinde şiddetli öfke duymasına sebep olan temel neden, bir başkasına dair öfkesidir.
Kişinin kendisine var olan duygu ve düşüncenin tam zıttı davranarak enerjiyi boşaltmasıdır. Kişide aslında çok yoğun saldırganlık dürtüsü varsa tam tersi yönde aşırı nazik olarak davranır. Var olan duygu ve düşünceyi ya da durumu yok saymak, inkar etmektir.
Karşıtlık, özellik ve durumları açısından birbirine aykırı ve birbirinin karşısında yer alan kavram ve olgular ile bunların durumları için kullanılan bir terimdir. Sözlüklerde, genellikle sözcüklerin karşıt anlamlılarına yer verildiğini görebiliriz.
Anlamı birbirine karşıt olan sözcüklerin kurduğu ilişkiye, karşıt anlamlılık denir. Bu ilişkiler, aynı temel mantıkla kurulur.
Karşıtlar ilkesi: Yaşam, karşıtlıklardan (iyi-kötü, güzel-çirkin, güçlü-zayıf, siyah-beyaz, vb.) oluşur. Çatışma kaçınılmazdır; karşıtlık olmasaydı enerji de olmazdı çünkü gerilim enerjinin (libidonun) kaynağıdır. Yaşamın sürmesi bu enerjiye bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri