KARŞILAŞTIRMA CÜMLELERİ Karşılaştırma cümleleri ise; en az iki farklı varlığı, olayı, durumu, kavramı birbiriyle örtüşen birbirine benzeyen ya da karşıt yönleriyle zayıflık üstünlük eşitlik-denklik vs. belirterek kıyaslayan cümlelerdir.
Karşılaştırma cümleleri, bir varlığın, durumun veya kavramın azlığı-çokluğu, farklılığını, üstünlüğünü ifade eden kelimelerdir. Mesela “Ahmet'in ayakkabıları, Selma'nın ayakkabılarına göre daha fazladır.” Bu cümlede kullanılan “göre” sözcüğü, bir karşılaştırma yapmak amacı ile kullanılmıştır.
Büyüktür işareti > olarak yazılır. Buna göre, 9 > 7, '9 büyüktür 7' şeklinde okunur. Küçüktür işareti ise < olarak yazılır. Diğer iki karşılaştırma işareti, > (büyüktür veya eşittir) ve < (küçüktür veya eşittir).
Karşılaştırma yaparken "daha, gibi, en, kadar, çok, fazla" kelimeleri kullanılır.
Karşılaştırma sıfatları, niteledikleri iki nesne arasındaki farkları karşılaştırmak için kullanılırlar (larger, smaller, faster, higher). Aşağıdaki kalıptaki gibi, iki ismin karşılaştırıldığı cümlelerde kullanılırlar: İsim (özne) + fiil + karşılaştırma sıfatı + than + isim (nesne).
İlgili 25 soru bulundu
İki kavram, nesne, eser, kişi arasında yapılan kıyaslamaya karşılaştırma denir. Karşılaştırmada benzerlik, farklılık, üstünlük gibi değişik durumlar ifade edilir. Yani karşılaştırmanın hangi yönden yapıldığı ortaya konur. Bu durumda benzetme ve karşılaştırma edatları kullanılır.
Karşılaştırma kelimesinin TDK sözlük anlamı şu şekildedir; - Kişi ve nesnelerin benzer veya aynı yanlarını incelemek için kıyaslama, mukayese.
Karşılaştırma bağlaçları
Karşılaştırılan grupları veya unsurları, mukayese ilgisiyle bağlayan ama … ama, da(de) … da(de), gerek … gerek, ha … ha, hem …
Birden fazla varlık, kavram ya da durumun karşılaştırıldığı cümlelere karşılaştırma cümleleri denir. Karşılaştırma cümleleri yapılırken benzerlik ve farklılık ya da üstünlük gibi durumlar ele alınır.
Karşılaştırma iki varlığı veya olayı birbiriyle zayıflık güçlülük gibi özellikleriyle kıyaslamaktır. Benzetme bir şeyi daha iyi açıklamak, betimlemek için başka bir şeyle karşılaştırma olarak ifade edilir.
Bazı özelliklerimiz ile birbirimize benzeriz bazı özelliklerimiz ile ise birbirimizden farklıyızdır. Böyle durumlarda özelliklerle karşılaştırma yaparız ve birbirimiz arasındaki farklılıkları ortaya çıkartırız.
Metinler arası karşılaştırma birbirinden farklı olay, konu ya da temaları karşılaştırma ile ilişkidir. Kısacası 2 farklı metinde karşılaştırma yaparken bahsi geçen kavramların farklı ya da benzer yönleri ele alınarak bir karşılaştırma yapılır.
Birbiriyle ilişkili olan iki kavram, olay ya da kişilerin, ortak olan ya da olmayan yönleriyle anlatmaya karşılaştırma denir.
Karşılaştırmalı analiz, iki veya daha fazla benzer şeye bakarak bunların nasıl farklı olduklarını ve ortak noktalarını görmenin bir yoludur. İnsanların ürünler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için birçok şekilde ve alanda kullanılmaktadır.
Karşılaştırma cümleleri özneleri, kavramları ve olayları birbirleriyle kıyaslamak için kurulur. Bu cümlelerde, hem farklılıklar hem de benzer yönler karşılaştırılabilir. Farklı özellikleri belirtmek için ''daha'' ve ''göre'' kelimeleri kullanılır.
Bir paragrafta ya da bir cümlede konunun çok daha iyi bir şekilde anlaşılabilmesi için, gerekli olan örneklerinin verildiği cümlelere örneklendirme cümlesi denmektedir.
Bir eylemin hangi maksatla yapıldığını açıklayan cümlelere neden sonuç cümlesi denir. Bu cümleler aynı zamanda meydana gelen olayların nasıl ve hangi sebeplere bağlı olarak gerçekleştirdiğini açıklar. Örneğin ''Trafik vardı bu nedenle geciktim'' cümlesinde gecikmenin sebebi olarak trafik gösterilmiştir.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi.
ile kelimesi bağlaç olarak kullanıldığı gibi edat olarak da kullanılır. "Gelmesi ile gitmesi bir oldu” (bağlaç), “Onun gelmesi ile işler daha da karıştı" (edat). Bununla birlikte diğer kelime sınıflarından kaymış olan şu kelimeler de bağlaç olarak kullanılır. Yalnız : Çoğunlukla zarf ya da sıfat olarak kullanılır.
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
Paragraflarda en çok başvurulan yöntemlerden biri de karşılaştırma cümleleridir. En az iki farklı varlığı, olayı, durumu, kavramı birbiriyle örtüşen birbirine benzeyen ya da karşıt yönleriyle zayıflık üstünlük eşitlik-denklik vs. belirterek kıyaslayan cümleler şeklinde açıklayabiliriz.
Örneğin bir ansiklopediyi açıp, “Bukalemun nedir?” sorusuna cevap aradığımızı düşünelim. Bulduğumuz “bukalemun” maddesinde, “Boyu 30 cm'yi bulan, renk değiştirmesiyle ünlü bir tür sürüngendir.” şeklinde bir açıklama buluruz. İşte aklımızdan geçen sorunun yanıtı olan bu cümle, bir tanım cümlesidir.
Tanım cümlesi, bir durumun başka bir duruma denk olduğu, bir durumun önemli bir özelliğe sahip olduğu veya bir şeyin, gerçekte başka bir şey olduğu görüşünü ifade etmek” amacıyla oluşturulan bir cümle türüdür. Bu tür cümlelerin, hem söz dizimi hem de oluşturulma amacı bakımından ayırıcı özellikleri vardır.
Karşı tarafa, herhangi bir konu hakkında sunulan tekliflerin tamamına öneri denir. Dil devriminde yapılan değişikliklerden sonra literatüre giren bu sözcük nasihat ve öğüt anlamında da kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri