Orta kulak iltihabı öksürük yapar mı? Evet orta kulak iltihabı öksürüğe sebep olabilir. Orta kulak iltihabı genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak meydana gelen bir enfeksiyondur ve bu durumda boğazın arkasındaki bölge de etkilenebilir. Bu da öksürük gibi semptomlara neden olabilir.
Kulağı ağrıyan çocuklarda beraberinde veya hemen öncesinde ateş, burun akıntısı ya da tıkanıklığı, öksürük, halsizlik, iştahsızlık, huzursuzluk gibi sıkıntıların varlığı genellikle “orta kulak iltihabını” (otitis media) düşündürür.
Orta kulak iltihabına orta kulaktaki bir bakteri veya virüs neden olur. Bu enfeksiyon genellikle soğuk algınlığı, grip veya alerji gibi başka bir hastalıktan veya tıbbi sorundan kaynaklanır. Enfeksiyon burun kanallarının, boğazın ve östaki tüplerinin tıkanmasına veya şişmesine neden olabilir.
Kulakta dolgunluk hissi eşlik eder ve işitmede azalma veya işitme kaybı olabilir. Bu tabloya kulakta çınlama, uğuldama eşlik edebilir. Kulaktan sıvı akması, baş dönmesi denge sorunları oluşturabilir. Ateşle birlikte seyredebilir ilerlemiş durumlarda genel durum bozukluğu bulantı kusma ve öksürük yapabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Çoğu orta kulak iltihabı birkaç gün ile bir hafta içinde kendiliğinden düzelir. Çocukların yaklaşık %80 ila %90'ı üç gün içinde iyileşir ve tam iyileşme genellikle yedi gün sürer. Bu süreçte ağrıyı hafifletmek için ağrı kesiciler, iltihabı durdurmak için antibiyotikler kullanılabilir.
Ancak son araştırmalara göre orta kulak enfeksiyonlarının çoğunluğu iki hafta içerisinde antibiyotiksiz kendiliğinden iyileşmektedirler. Bazen antibiyotik kullanılmadığında mastoidit adı verilen orta kulak arkasında yer alan kemiğin enfeksiyona katılması durumu oluşabilir.
Enfeksiyonun tedavisinde en doğru antibiyotik, spesifik olarak hastaya göre değişse de, ülkemizde kulak enfeksiyonu tedavisinde en yaygın kullanılan antibiyotikler amoksisilin-klavulanik asit ve sefalosporinlerdir.
Orta Kulak İltihabı
Ciddi kulak ağrısına ve iltihabın, kulağa komşu yapılara geçmesine yol açabilir. İşitme kayıplarına yol açtığı için çocuğun öğrenme kapasitesini ve konuşma gelişimini bozabilir. Acilen ve etkili şekilde tedavi edilirse sorun büyümeden düzelir ve işitme normale döner.
Kulak İltihabının Ne Gibi Tehlikeleri Vardır
Bazen ileri derecede zar çokmelerinde orta kulakta kolesteatom adı verilen ve kemiklerde erimeye neden olan bir doku gelişebilir ve iltihabın çevre dokulara yayılmasına neden olabilir. Kronik orta kulak iltihapları en çok tehlikeye yol açabilen iltihap türüdür.
Küçük Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Belirtileri
Bebeklerde orta kulak iltihabı belirtileri arasında huzursuzluk, ağlama, uyku problemleri ve iştahsızlık yer alır. Çocuklar kulaklarını kaşıyabilir veya kafalarını sürekli olarak yana doğru eğebilirler. Yüksek ateş, boğaz ağrısı ve burun akıntısı da görülebilir.
Kulak enfeksiyonlarının en sık görülen çeşitlerinden biri olan kulak nezlesi, enfeksiyon semptomları görülmeden sağlam bir kulak zarının arkasında sıvı birikimi olarak tanımlanıyor. Özellikle çocuklarda izlenen kulak nezlesi, tedavi uygulamadan kendiliğinden düzelebiliyor.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Balgamlı Öksürük Neden Olur? Solunum yollarında oluşabilecek problemlerden sonra vücut mukus üreterek boğazda balgam oluşturur. Balgamlı öksürüğün genelde nedeni, akciğerde oluşan hasar, kronik reflü, KOAH, bronşit, verem, alerji, zatürre ve sinüzittür.
Hastalar genellikle kulak ağrısı, ateş ve kulakta dolgunluk, tıkanıklık şikâyetleriyle doktora başvurur. Uğultu, tıkanıklık ve işitme azlığı olabilir. Çocuklarda burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük bazen de bulantı, karın ağrısı ve ishal görülebilir.
Nezle ve grip, farenjit, astım, geniz akıntısı, reflü, kalp yetmezliği, tüberküloz, akciğerde sıvı toplanması gibi hastalıklar kuru öksürüğe neden olabilir. Öksürüğün en yaygın nedeni, öksürüğün soğuk algınlığının, Covid-19'un veya gribin bir parçası olduğu viral enfeksiyondur.
Dış kulak yolu iltihabı tedavi edilmezse ne olur? Tedaviye erken başlanmazsa, hastalık ilerleyici olur. Enfeksiyon tüm dış kulak yoluna, sonrasında kulak kepçesine yayılabilir. Hatta bazı ek hastalığı olanlarda (diyabet, bağışıklık sistemindeki problemler vb.)
Kulak akıntısı, kulak sağlığının önemli bir göstergesi olarak kabul edilir. Kulakta sıvı veya salgının birikmesi sonucu, kulaktan su gelmesi çeklinde ortaya çıkan bu durum, hayat kalitesini olumsuz etkiler. Erken teşhis ve tedavi ile birlikte, kulak akıntısı sorunu rahatlıkla çözülebilir.
İltihap orta kulaktan dış kulak yoluna akar. Ama çoğunlukla şişmiş östaki borusu nedeniyle iltihap dışarı akamaz ve orta kulakta hapsolur. Enfeksiyon etkeninin de ortadan kalkmasıyla beraber orta kulakta efüzyon ya da seröz otitis media dediğimiz durum oluşur.
TEDAVİ Çoğu çocuk ilk iki yaşında en az bir defa orta kulak enfeksiyonu geçirir. Enfeksiyonun sıklığı ve enfeksiyonların aktif olduğu süre tedavinin belirlenmesinde rol oynar. Akut otit tedavisinde en az 10 gün antibiyotik kullanılmalıdır.
Dış kulak yolu iltihabı kişinin durumuna bağlı olarak kulak damlaları ve ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Ağrı çok fazlaysa ağrı kesici önerilebilir. Tedavi süresi boyunca kulağı sudan korumak gerekir. Tedavi başlandıktan sonra genellikle 3 gün içinde şikayetlerde azalma,10 gün içinde de tamamen iyileşme görülür.
Çoğu durumda hastalığın kendiliğinden geçmesi beklenir fakat bu her zaman mümkün değildir. Hastalık ilerledikçe kulakta ağrılara neden olur ve bu ağrılar bazen dayanılmaz hale gelebilir. 24 aydan daha küçük olan bebeklerde tedavi için antibiyotik kullanımı gerekir.
Şiddetli orta kulak iltihabının tedavisi bir uzman tarafından kulağın iç kısmındaki iltihabın temizlenmesi ile yapılır. Bunun yanında, burun ve östaki borusunun açılması için hastaya çeşitli ilaçlar verilir. Bu ilaçların başında spreyler ve antibiyotikler gelir.
Orta kulak iltihabı kaç günde geçer? Tedavi başlangıcından itibaren 3-4 gün içinde ağrıda azalma olur. 1 hafta içinde sadece hafif bir tıkanıklık kalacak şekilde iyişleşme ilerler. 2 hafta içinde tam iyileşmenin olması beklenir.
Yüksek ateş bazen 3 gün sürer ve ilk günün ardında burun akıntısı koyu bir hale gelir. 3 günden fazla devam eden ateş ise orta kulak iltihabının habercisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri