Bağımsız benlik kurgularına sahip bireyler mutluluk, öfke, gurur gibi ben merkezli duyguları daha çok ifade ederken, karşılıklı bağımlı benlik kurgusuna sahip bireyler ise suçluluk, utanç ve diğerkâmlık gibi öteki merkezli duyguları daha fazla ifade ederler.
Çoğu Batı kültüründe insanlar kendilerini, başkalarının değil kendi içsel düşünce, duygu ve eylemleri ile tanımladıkları bir “bağımsız benlik görüşü”ne sahiptir. Batı kültüründekiler kendilerini başkalarından oldukça ayrı olarak tanımlamayı öğrenirler ve bağımsızlık ile tekliğe değer verirler.
Yukarıda ana hatlarıyla belirtildiği gibi, karşılıklı bağımlılık, bir kişinin kendi ihtiyaçlarını veya duygularını kabul etme dışında, başka bir kişinin ihtiyaçlarını karşılama sorumluluğunu üstlendiği dengesiz bir ilişki örüntüsünü ifade eder.
Karşılıklı bağımlı benlik kurgusunda duygu, biliş ve davranışlar sosyal ilişkiler bağlamında deneyimlenmektedir. Örneğin bir Japon'un benlik deneyimi bağlı olduğu sosyal yapıdaki statüsü ve karşılıklı bağlılığını içerir.
İlgili 45 soru bulundu
Karmaşık karşılıklı bağımlılık, birçok ülke arasında çoklu iletişim kanallarının toplumları birbirine bağlandığı (devletin bu bağlantıları elinde tutmadığı), sorunlar arasında hiyerarşinin bulunmadığı ve hükümetlerin birbirlerine karşı askeri güç kullanmadığı bir duruma işaret eder (s.24-25).
Karşılıklı bağımlılık, bir kişinin diğerinin ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarının önüne koymasını ifade eder. Karşılıklı bağımlılık ve bağımlılık aynı ilişkide mevcut olduğunda, bu iki davranış birbirini güçlendirebilir.
Karşılıklı bağıumlılık ekonomi, siyaset, askeri konular gibi çeşitli alanlarda yaşanabilmesine karşın, devletlerin başka bir devlete askeri ve güvenlik anlamında bağımlı olması zor ve az görülen bir durumdur. Bu yaklaşım özellikle realist paradigmanın vurguladığı temel noktadır.
Robert O. Keohane ve Joseph S. Nye tarafından formüle edilen “karşılıklı baŞımlılık” (interdependence) terimiyle ifade edilen bu süreç, 1990 sonrasında ön plana çıkan küreselleşme söylemiyle birlikte daha da güçlenmiş ve küresel bir fenomen halini almıştır.
İlişki bağımlısı bir kişi partnerine sıkı sıkıya sarılır. Karşı tarafa özel alan tanımaz. Bağımlı kişi sevildiğinden bir türlü emin olmaz ve partnerini sürekli kontrol etme ihtiyacı hisseder. Sürekli kaybetme korkusu yaşar ve onaylanma ihtiyacı hisseder.
Bu bağlamda, özne benlik, nesne benlik, olası benlikler, ego kavramı, savunma mekanizmaları, benliğin bilinçdışı ile tanımlanması, benliğin sosyalleşme ile ilişkisi, benliğin gelişim süreçleri ve benliğin bellekle ilişkili olarak tanımlanması hakkındaki temel bazı görüşlerden söz edilmiştir.
İlişkisel benlik ise kişinin başkalarına bağımlı olarak şekillendiğini ve özellikle de yakın kişilerin bu şekillenme sürecinde önem arz ettiğini ifade etmektedir (Cross vd., 2000). Bunlardan farklı olarak kolektif benlik ise kişiyi içinde yer aldığı gruba göre değerlerlendirmektedir (Markus & Kitayama, 1991).
İnsanda üç farklı ego halinin bulunduğunu ifade eden analiz yönteminde söz konusu üç ego; çocuk egosu, yetişkin egosu ve ebeveyn egosu olarak karşımıza çıkıyor.
Bireyin farklı alanlarda kendisi hakkında ne düşündüğü bir araya gelerek genel benlik algısını oluşturur. Örneğin, “ben iyi bir arkadaşım”, “ben öfkeli bir insanım”, “ben akademik alanda başarılı olabilirim, ama iş hayatında zorlanırım” gibi kişinin kendisi ile ilgili inanç ve görüşleri benlik algısının bir parçasıdır.
Kişinin tavır alışlarını, çevresini algılayışını, gösterdiği uyum tarzını ve tepkilerini "kişilik" başlığı altında topluyoruz. Kişiliğin bir alt yapısı ise, benliktir. Benlik, bireyin kişiliğine ilişkin kanıları kendini algılayış biçimi olarak özetlenebilir. Kişiliği yönlendiren, biçimlendiren bir öğedir.
Kişinin kendini nasıl tanıdığıdır. Bebeklikte başlayan bu bilinç öncelikle kendisini görsel olarak tanıma, ismine ve “ben, sen, biz” kavramlarına duyarlılaşma olarak ortaya çıkar. Benlik kavramının oluşması ve ben bilincinin gelişimi 22-24 aylar arasında olur.
kişilerde, kişinin ilişkilerini ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen sağlıksız sevgi çabasıdır. tahammülü yoktur zaten- ve böylelikle kendinden uzaklaşır. rahatsızlığın temelinde kişinin başkası tarafından korunma ihtiyacı ve bağımsız olmaktan korkması yatar.
etkilediğini 13 Page 17 Bağımlılık-Bağımsızlık Dizgesi: Bu dizge bireyin, yaş, fiziksel, ruhsal ve sosyoekonomik durumundan etkilenir ve dinamik olarak sürekli değişebilir. Modelin bu unsuru yaşam süresi ve yaş ile yakından ilgilidir.
Bağımlılık kuramı ya da bu kuramı savunan Bağımlılık Okulu'nun temel varsayımı gelişmiş ve gelişmemiş uluslar arasındaki ekonomik farklılıkların nihayetinde gelişmemiş ulusların gelişmiş uluslara olan bağımlılığına yol açtığı fikrine dayanmaktadır.
Westphalia tipi egemenlik, belirli bir toprak parçası üzerinde otorite yapılarının dış aktörlerden bağımsız olduğu bir siyasal örgütlenmeye, karşılıklı bağımlılık egemenliği ise devletler arasında mal, sermaye, kişi, bilgi, fikir akışlarını düzenleyen kamu otoritesine denk gelir.
Bağımlılık, adamak, kendini başkasına adamak anlamında gelmektedir. Psikolojik olarak asalında bağımlılık insana keyif verse de bir süre sonra ruhsal problemleri bereberinde getirmektedir. Bağımlılık, adamak, kendini başkasına adamak anlamına gelmektedir.
Kişilerarası ilişkilerde bağımlılık, bireyin kişisel özgürlüğünü ortadan kaldıracak düzeyde bir başkasıyla bağ kurmasıdır. Bazı kişiler kişilerarası ilişkilerinde az düzeyde bağımlılık sergilerken bazı kişiler ise çok yoğun bağımlılık sergilerler. Bu kişilerde bağımlı kişilik bozukluğunun görülmesi çok muhtemeldir.
Yalancı bağımlılık: Bir insanın kontrolsüz şekilde doğru olmayan konuşmalar yapmasını sağlayan bu problem yalancı bağımlılık nedir sorusuna yanıt olarak verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri