Etkili iletişim, karşılıklı iletişim kuran tüm kişilerin aynı anlamlar çevresinde ortaklaşabildiği, başka bir deyişle birbirlerini doğru ve net bir şekilde anlayabildiği iletişimdir. Etkili iletişim kavramının içine yazılı ve sözlü iletişimin yanı sıra jestler, mimikler, tutumlar ve tavırlar da dâhildir.
Kişilerarası iletişime katılanlar, belli bir yakınlık içinde yüz yüze olmalıdır, Katılımcılar arasında tek yönlü değil, karşılıklı mesaj alışverişi olmalıdır, Söz konusu mesajlar sözlü ve sözsüz olabilir.
Yaşamları karşılıklı olarak birbirini etkileyen insanlar arasındaki iletişimdir. Sözel ve sözel olmayan iletilerin iki ya da daha çok insan arasında gönderilip alınması olarak tanımlanabilir. Kişilerarası iletişim iki katılımcı arasında yüzyüze görüşmelerden oluşur.
İletişim esnasında, karşı tarafa vermek istediğiniz mesajı en net haliyle ve mümkün olan en kısa sürede iletmek, etkili iletişim olarak tanımlanabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Sonuç olarak, dil, beden dili, jest ve mimikler, tutum ve davranışlar, konuşma ortamı ve karşılıklı etkileşim gibi faktörler, iletişim sürecini etkileyen önemli unsurlardır. Bu unsurların doğru ve dengeli bir şekilde kullanılması, insanlar arasında etkili bir iletişim sağlamada büyük önem taşımaktadır.
Kişilerarası İletişim
Üstün Dökmen, kişilerarası iletişimi sözlü ve sözsüz olmak üzere iki şekilde sınıflandırmaktadır. Sözlü iletişim “dil ve dil ötesi olarak”, sözsüz iletişim ise “yüz, beden, bedensel temas, mekân kullanımı ve araçlar” olarak alt sınıflarda ele alınmaktadır.
En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
Kişilerarası iletişimin unsurları:
Mesajı veren kişi, • Mesajın içeriği, • Mesajın veriliş biçimi, • Mesajı alan kişi, • Geri bildirim, • Bu mesaj alışverişinin yapıldığı ortamdır.
Kişilerarası ilişki tarzı, kişinin diğer insanlarla olan ilişkilerinde genel olarak ortaya koyduğu davranış eğilimini ve kişilik örüntüsünü betim- lemektedir (Batıgün, 2004; Buss ve Craik, 1983; Hasta ve Güler, 2017).
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
İletişimin önemi:
Toplum içinde yaşayan her insan, farkında olsun veya olmasın, birbirleriyle iletişim içindedir. İnsanlar duygu, düşünce ve hayallerini, sorunlarını birbirlerine iletişimle aktarırlar. İletişimle insanlar birbirlerini anlarlar, sorunlarını paylaşırlar, problemlerine çözümler üretirler.
Olarak dörde ayrılırken iletişim şekline göre ise kişi içi iletişim, kişilerarası iletişim, örgüt içi iletişim ve kitle iletişimi olarak sınıflandırılmaktadır.
Solmuş (2004) ise kişiler arası iletişim engellerini fiziksel mesafe, bakış açısındaki farklılıklar, yargılara varma, anlamsal problemler, süzgeçten geçirme, grup içi dili (jargon), seçici dinleme, statü farklılıkları, zaman baskısı, göndericinin kredisi, aşırı iletişim yükü olarak ortaya koymuştur.
İlk konuşmaya başlamak, genellikle insanlar için zorlayıcı bir süreç olabilir. İlk adım, giriş sözlerini kullanarak sohbete başlamak olmalıdır; örneğin selamlaşma ve karşıdaki kişiyi tanımak için kişisel bir soru sormak. Bu durum, konuşmanın başlangıcında rahatlatıcı bir hava yaratır.
Neyi, neden, ne zaman ve nasıl yaptığınızı merak ediyorsa zaten soracaktır. Daha fazla konuşmak, sohbeti devam ettirmek istiyorsanız cümlelerinizin diyaloğa açık bitmesine dikkat edin. Tekrar mesaj atması için ona bahane yaratın. "Ben evdeyim, ya sen?" "Sana da günaydın, erkencisin" gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri