Bazen bir kişiye karşı çok güçlü romantik bir yakınlık hissederiz. Ancak bu duygu bizde böylesine güçlüyken karşımızdaki kişi bizimle aynı şekilde hissetmez. Bu durum, karşılıksız aşk olarak adlandırılır. Tek yönlü bu deneyim, aşık olan kişi için sadece üzüntü verici bir durum değildir.
Uzun bir süre, yıllarca, hatta on yıllarca sürebilecek karşılıksız aşk birkaç farklı şekilde son bulur. Eğer birey sonunda karşılık görürse duyguları genelde yatışır ve hatta bitebilir.
Platonik aşk yaşayan kişiler sevdikleri kişinin her hareketinden anlam çıkartarak sevildiğine dair hislere kapılarak umutlanır. Platonik aşkını gözünde çok değerli bir yere koyar ve o tek kelime ile mükemmelin vücut bulmuş halidir kişi için ve bu duyguyu çok yoğun bir biçimde yaşarlar.
Sevginin hemen her türlüsü güzel olsa da platonik aşk kavramının farklı bir yeri var. Bu ifade, ünlü Yunan filozof Platon'un “Devlet” adlı eserinden ortaya çıkmışsa da anlam genişlemesine uğramış. Öyle ki zamanla; karşılıksız aşk, tek taraflı sevgi veya sevileni ondan habersiz sevmek gibi anlamları da kapsamış.
İlgili 25 soru bulundu
Halk arasında “Karşılıksız Aşk Sendromu” ve “Eros Hastalığı” olarak bilinmekte olan erotomani; kişinin yüksek statü sahibi bir kişi tarafınca sevildiğine inanmasına yönelik sanrıları içerisinde barındıran bir sendromdur.
Platonik aşk ne demek sorusunu soran kişiler için duyulan masum ve tamamen karşılıksız, tek taraflı yaşanılan aşk şeklinde yorumlanmaktadır. Platonik aşk hakkında detayları derledik. Platonik aşk kavramı birine karşı kişinin kendi duyguları ve hayal gücü ile bağlanması ona aşk hissi duyması olarak bilinmektedir.
Platonik aşkın da etkileri kişisel özelliğinize, kişisel yapınıza göre değişiyor. Ama duygu olarak platonik aşk, insanları mutlu eden ve bu mutluluk sayesinde özellikle de kalp sağlığı açısından yararlı olan bir histir, bir duygudur. Platonik aşk kalbe yararlıdır.
Kültürden kültüre, kişiden kişiye değişiklik gösterse de aşk, en genel tabiri ile bir kişiye olan sevgi ve o kişiye bağlanma duygusu ile tabir edilir. Platonik aşk ise tek taraflı olan karşılığı olmayan bir aşktır.
Gerçek aşkta, üçüncü kişilere yer yoktur. Kişinin aklında da kalbinde de hayatında da sadece aşık olduğu kişi vardır. Sadakat ve güven gerçek aşkın meyveleridir. Bunun dışında tutku ve şefkat da gerçek aşk ile birlikte hissettiği duygular arasında yer alır.
Ayrıca aşk, genellikle, muhatabın güzelliğine bakmaksızın ve insanın iradesi dışında gönülde meydana gelen coşkun bir sevgi potansiyelidir ki, bir açıdan –imtihan için verilen- bir musibettir.
SEVGİ ÇOĞUL, AŞK TEKİLDİR
Oysa aşk tekil bir duygudur. İnsan âşık olduğu bir kişiden vazgeçmeden başka birine âşık olamaz.
Bilim adamları, beyine hücum eden kimyasal maddeler nedeniyle ilk bakışta aşık olmanın mümkün olduğunu ortaya çıkardılar. Tam olarak söylemek gerekirse, aşık olmak için bir buçuk saniye yetiyor.
Profesör Brown, acı hissinin genellikle 6 ay ile 2 yıl içinde azaldığını söylüyor. Ancak bu acı natürel sürecin bir parçası.
Aşkın ömrünün hem hormon ölçümleriyle hem beyin görüntülemeleriyle 2.5 yıl olarak belirlendiğini anlatan Yücesoy, sonrasında hormonların düşmeye başladığını söyledi: “Hormonlar düştükçe yüksek kortikal merkezler harekete geçiyor, yani uyanıyoruz.
Takıntılı aşk, kişinin yaşamış olduğu geçmiş travmalarının yarattığı kompleksli düşüncelerin aşk ilişkisine yansıması ile oluşur. Aşık, aşık olduğu kişiye yani maşuka aşırı bir tutku ve arzu duyar, onsuz olamayacağına, yapamayacağına inanır ve ayrılık gündeme geldiğinde aşırı bir kaygı, endişe ve mutsuzluk yaşar.
Aşk, aradaki mesafeyi küçültmeyi sever, arzu ise heyecana ihtiyaç duyar.Aşk sahip olmakla ilgilidir; arzu istemekle ilgilidir. Fakat ilişkilerde sık görülen durum; çiftler sevginin konforuna yerleştikçe, arzunun alevinin közleniyor olmasından sıkıntı duyarlar. Ateşin havaya ihtiyacı olduğunu unuturlar.
Bunlar, tutkulu aşk (Eros), arkadaşça aşk (Storge), oyun gibi aşk (Ludus), sahiplenici aşk (Mania), mantıklı aşk (Pragma) ve özgeci aşk (Agape)'tır.
Arkadaşlık uygulamaları veya sosyal medya hesapları dahilinde birbirinden hoşlanmış kişiler için crush kelimesi değerlendirilir. Özellikle karşılıklı olarak kişilerin birbirlerine kalp göndermesi üzerinden, yine birbirlerinden hoşlandıkları anlamı çıkar. Bu da kısaca crush kelimesi ile ifade edilir.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Aşk, insan beyni için bir çeşit haz kaynağıdır. Bu sistem, ödül ile yakından ilişkili dopamin (DA) salınımı ile aktive olur (haz, keyif). Dopamin ile ilişkili bu sistem, seratoninin (mutluluk hormonu) de azalmasına sebep olur.
Sizi dikkatle dinler.
Sizi tüm dikkatiyle dinler ve ne diyeceğinizi ya da ne konular hakkında konuşacağınızı merak eder ve anlamaya çalışır. Ortak konular bulmaya çalışır ve sizi güldürmeye çalışır. Bu yüzden de sürekli espriler yaparak sizi güldürmeye çalışır.
Platonik Aşk, derin ve güçlü bir duygusal bağ ile karakterize edilir, ancak cinsel çekim veya romantik ilgi ile karakterize edilmez. Platonik Aşkın temel özelliklerinden bazıları şunlardır: Cinsel çekim yok: Platonik Aşk tamamen arkadaşlıkla ilgilidir ve herhangi bir cinsel çekim veya romantik ilgi içermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri