Mesela çok gelişmiş bir karstik bölge olan Taşeli platosu, ülkemizde deprem- selliğin hemen hiç görülmediği bir yöredir). Hiposantr denilen odak merkezinin üstünde bulunan yer, epi- santr durumuna geçer, yani dış merkez olur; en çok sallanan da burasıdır. İşte Dinar'da durum böyledir.
Kaya tuzu, dolomit, kireç taşı, jips gibi kolayca eriyebilen, çatlak ve kırıkların yaygın olduğu taşların bulunduğu arazilere denilmektedir. Yer altı suları ve yağışlarda bu kayalarda kimyasal aşınmalara sebep olur. Kimyasal aşınmaların ardından oluşan şekillere de karstik şekiller denilir.
Aşınıma karşı dirençsiz, kolay eriyebilen kalker gibi kayaçlardan oluşan arazilere karstik arazi denir.
Türkiye'de karstik şekiller; kalkerin yaygın olduğu Orta ve Batı Toroslarda, bilhassa Teke yarımadası, Göller Yöresi ve Taşeli Platosu'nda, İç Anadolu'nun güneyinde, Güneydoğu Anadolu ve Türkiye'nin diğer bölgelerinde de yerel olarak görülmektedir (Harita).
Karstik araziler tarımsal anlamda çok verimli alanlar değildir. Bu nedenle bu alanlarda geçim kaynağı genelde farklı yönlere kaymıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Ülkemizde karstik alanların en önemli kullanım şekillerinden biri de tarım alanı olarak değerlendirilmeleridir. Özellikle polyeler önemli tarımsal üretim bölgeleridir.
Kelime anlamı kıraç ve verimsiz, çorak alan, taşlık arazi olan karst, erimeye son derece uygun kireçtaşları ile kaplı olan İtalya ve eski Yugoslavya sınırındaki Triestenin doğusunda Adriyatik kıyıları boyunca uzanan platolar sahasına verilen Carso isminden gelir.
İnceleme sahasında ki en önemli ve bilindik yapı olan Pamukkale travertenleri diğer bir karstik şekil olarak görülmektedir.
Karst Topoğrafyasının Özellikleri
Karstik şekillerin meydana getirdiği topoğrafyaya karst topoğrafyası denir.
Bunların dışında Konya ilinin karstik sahalarında, karstik şekillerden olan obrukların sularla dolması ile çok ufak göller meydana gelmiştir. Bunlar Kızören obruğu, Tımraş obruğu, Obruk gölü, Çıralı gölü, Meyil gölü de vardır.
Jips(Alçıtaşı) kimyasal bileşimi kalsiyum sülfat (CaSO4.2H2O) olan bir mineral çeşididir. Türkiye' nin çeşitli illerinde jips yatakları milyonlarca ton rezervlerde bulunmaktadır. Başlıca maden yataklarından birisi de Balıkesir-Susurluk Jips sahası olup, yaklaşık 1.000.000 ton rezerve sahip olduğu bilinmektedir.
Türkiye'de başta Akdeniz Bölgesi olmak üzere, karstik alanlar oldukça geniş yayılışa sahiptir. Bu sahalarda yayılış gösteren karstik şekiller ise büyük bölümüyle Paleozoik, Mesozoyik ve Tersiyer yaşlı kalkerler ile, özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde Oligo- Miyosen devrine ait jipsler üzerinde gelişmiştir.
Kalker haricinde, eriyebilen kayaçlar: jips, dolomit, tebeşir ve kayatuzudur.
Depremler genellikle kırıkların (fay hatları) çatlamasıyla oluşur. Bunun yanı sıra volkanik faaliyetler, toprak kaymaları, mayın patlamaları veya nükleer patlamalar sonucunda da depremler gerçekleşebilir.
1960 Valdivia depremi veya Büyük Şili Depremi, 22 Mayıs 1960 tarihinde tüm zamanların richter skalasıyla ölçülmüş en büyük depremi. UTC saat 19.11 de deprem moment magnitüd ölçeği ile 9,5 büyüklüğüne ulaşmış ve Şili'yi vurmuştur.
Bununla birlikte, bir büyük depremin ardından aynı bölgede tekrar bir büyük deprem meydana gelebilir. Bunun nedeni, ana depremin gerilimleri azaltması ve bölgedeki kırılma hatlarının yeniden düzenlenmesi sonucu, yeni bir deprem için gerekli gerilim birikebilir.
Obruk, yer altında kireçtaşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla boşluklar meydana getirmesi ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan karstik yer şekli. Yer altı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit oluşur.
Türkiye'de en fazla görüldüğü alanlar Toros Dağları ve Bolkar Dağları'dır.
Bilindiği gibi, karst kaide seviyesi genel kaide seviyesinden farklı bir özellik göstermektedir. Fluvial topografyada deniz veya göl kaide seviyesini oluşturduğu halde, eriyebilir kalker bünyeli formasyonlar altında bulunan farklı özellikteki geçirimsiz formasyonlar yerel olarak karst taban seviyesini meydana getirir.
Türkiye'de KARSTİK ARAZİLERE EN FAZLA – Akdeniz Bölgesinde rastlanır. Akdeniz bölgesinde ise karstik arazinin en yoğun görüldüğü yer ANTALYA bölümüdür.
Akdeniz bölgesinde ise karstik arazinin en yoğun görüldüğü yer ANTALYA bölümüdür. Türkiye'de Karstik arazilerin en çok oluğu ikinci bölge ise İÇ ANADOLU BÖLGESİDİR. JİPS yani alçıtaşının en çok olduğu yer ise İç Anadolu Bölgesidir.
Ayıini Kayseri İli'nin Develi İlçesi'ne bağlı Küçükkünye Köyü sınırları içerisinde yer alan karstik bir mağaradır.
Yukarıda belirtildiği gibi traverten, aragonit ve kalsit mineralinden meydana gelen bir kayaçtır, aynı zamanda karstik bir birikim şeklidir.
Bu saha anıt görünümlü peribacaları ve renkli piroklastiklerin aflore ettiği Türkiye'nin en dikkat çeken volkanik yöresidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri