Yurtiçi, yurtdışı alışveriş ve nakit çekim işlemlerinizde kullanabileceğiniz limittir.
Nakit avans limiti, nakite ihtiyacınız olması durumunda, her zaman yanınızda olan Paraf'ınızdan çekebileceğiniz maksimum nakit miktarını ifade etmektedir.
Müşteri Limiti: Tüm asıl ve ek şahıs kredi kartlarınızla nakit çekme ve alışveriş işlemlerinde kullanabileceğiniz azami tutarı gösterir. Kart limitlerinizin toplamı müşteri limitinizi aşabilir, ancak kart bakiyelerinizin toplamı müşteri limitinizi aşamaz.
Kart limiti artırma konusunda dikkat edilmesi gereken önemli bir kural yasal sınırlamalardır. Yasal düzenlemeler gereği, tüm kredi kartlarının toplam limiti, kart sahibi olduğunuz ilk yıl aylık ortalama net gelirinizin iki katını, sonraki yıllarda ise aylık gelirinizin dört katını geçemez.
Eğer toplam kart limitleriniz, yasalarda belirtilen en üst tutara ulaşmışsa artırım için öncelikle gelirinizin yükselmeli. Ayrıca kartınızı aktif olarak kullanmanız da limit artırımını etkiler. Sürekli ödemeler için kart kullanmak hem kredi notunuzu hem limitinizi artırır.
İlgili 45 soru bulundu
Kartın sahip olduğu limit alışveriş ve nakit avans işlem tipleri tarafından ortak kullanım limitidir. Genellikle nakit kullanım limiti toplam limitin belirli bir oranında belirlenir. Kart limitinin tamamı nakit olarak kullanılamaz. Fakat kullanılan nakit toplam limiti kullanım oranında düşürür.
Kredi kartına yatırılan nakit tutarı kadar kalan limiti arttırabilir. Örneğin kredi kartının 5 bin TL kalan limiti varsa, 5 bin TL de nakit yatırılarak kalan limiti 10 bin TL'ye çıkarılabilir.
Kredi kartlarının limiti kişinin bütçesine göre belirlenmektedir. Yapılan alışveriş sırasında kredi kartının limit yetersiz uyarısı alması alışverişin onaylanmaması anlamına gelmektedir. Bazı kartların özelliğine ve kullanıcının verdiği izinlere göre kart limit aşım durumunda da alışverişi onaylayabilir.
Limit Artırım İşlemleri ile İlgili Düzenlemeler
Kredi Kartı yönetmelik değişikliği gereğince; bir takvim yılı içerisinde en fazla 3 defa son ödeme tarihine kadar asgari ödeme tutarından düşük ödeme yapan müşterinin tüm kredi kartlarının limitleri, dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamaz.
Kredi kartı limiti belirlenirken yapılan hesaplamalar son düzenlemeler doğrultusunda şu şekildedir: Bireye verilecek kredi kartının limiti ilk yıl için gelirinin maksimum iki katı, ilk yıldan sonra ise gelirinin maksimum dört katı olacak şekilde hesaplanır.
Kredi kartı limitini artırmak için aylık kayıtlı gelir hesaplanır ve aylık gelirin 4 katı üzerinden limit artırımı gerçekleştirilir. Yani bu mevzuat haricinde bir kredi kartı limit yükseltme işlemi yapamıyorsunuz. Her şey gelirinize bağlı.
En Yüksek Kredi Kartı Limiti Veren Bankalar
Garanti BBVA. QNB Finansbank. Akbank. Yapı Kredi.
Yüksek limitli bir kredi kartı edinmek için bankaya belgelenebilir yüksek gelir beyanı gereklidir. Gelirin belgelenebilir olması için basit olarak vergilendirilmesi gerekir. Yani eğer kredi notu da düşük değilse belgelendirilebilen gelirin 4 katı kredi kartı limiti alınabilir.
İhtiyaç duyduğunuz nakit miktarı, kredi kartı limitinizi aşmıyorsa nakit avans kullanabilirsiniz. Kullandığınız miktar, kredi kartı limitinizden düşürülür. Bu işlem size ayrılan kredi limitinden yapıldığı için banka ile görüşmenize de gerek kalmaz.
Nakit avans ödemesi, nakit avans çekme işlemini yaptığınız kredi kartına borç ödeme olarak yapılmaktadır. Çektiğiniz tutar da kredi kartının ekstresine yansıtılır.
Nakit ihtiyacınız, kredi kartınızın limitini aşıyor (limit yükseltme işlemi yapamıyorsanız) ve uzun sürede geri ödeyecek durumdaysanız, 9 ay size yetmiyor ve bu sürenin uzamasını istiyorsanız ihtiyaç kredisi başvuru yaparak nakit sahi olmak için adım atabilirsiniz.
Hesap Kesim Tarihinden Önce Kredi Kartı Borcu Ödenir mi? Hesap kesim tarihinizden önce borcunuzu ödemek istiyorsanız bunun avantajı, karttaki harcama limitinizin artacak olmasıdır. Yatırdığınız tutar borçtan düşecek, yine hesap kesim tarihinde ödemeniz gereken borç azalacaktır.
Takvim yılı içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılır. Üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır. Kapatılan kredi kartının kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekir.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez. Bu uygulama, 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
İlk defa kredi kartı sahibi olacak kişiler için kullanılmaya başlanılan ilk yıl kredi kartları toplam limiti aylık net belgeli gelirin en fazla 2 katı olarak hesaplanır. Takip eden yıllarda ve daha önce kredi kartı sahibi olan kişiler için ise aylık net belgeli gelirlerinin en fazla 4 katı olabiliyor.
Kredi Kartı Limit Artırım Başvuru Kanalları
Bireysel internet şubesinde Kartlarım > Kart Hizmetleri > Limit İşlemleri adımlarından, talep edilen güncel gelir beyanı ve iş-meslek bilgilerinizin girişini yaparak limit artırım talebinde bulunabilir ve değerlendirme sonucunuzu öğrenebilirsiniz.
Tek bir kredi kartına birden fazla ek kart çıkarılabilir.
KREDİ KARTI BORCUNUZU VADESİNDEN ÖNCE ÖDEYİNÖdemelerin gecikmesi durumunda müşterisine ekstra faiz uygulayan bankalar, kredi borcu erken ödendiği halde indirim yapmazlarsa, gerekli indirim tutarını faiziyle birlikte müşterilerine ödemek durumunda kalacaklar.
Kredi kartı limiti öğrenme, bankaların dijital bankacılık kanallarından ya da banka şubelerinden gerçekleştirilebilir. Kredi kartı yasal limiti belirlenirken kişinin belgelenebilir geliri baz alınır. İlk defa kredi kartı kullanacak bireylere, aylık belgelenebilir gelirlerinin 2 katından daha fazla kart limiti açılamaz.
Kredi Notunu Etkileyen Faktörler
Bu aşamada sayıları giderek artan kredi kartları, büyük önem taşır. Kredi kartı limiti ve dönemsel kart borcundan bağımsız olarak kredi kartının ödeme düzeni, kredi notuna da yansır. İhtiyaç kredisi gibi daha yüksek taksitlere sahip krediler de aynı şekilde değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri