Kafatası boşluğu veya intrakraniyel alan, kafatası içinde oluşan boşluktur. Meninkslerle kaplı olan ve darbe etkisini azaltan serebrospinal sıvı içeren kafatası boşluğunu beyin kaplar. Kafatası boşluğunu sekiz adet kaynaşık kafatası kemiği oluşturur.
Kafatasının alt kısmında bulunan ve beynin üzerinde oturduğu alana, kafa tabanı adı verilir. Kafa tabanında, sinirler ve kan damarlarının içinden geçtiği sayısız delikler bulunur. Beyni, sinüs, göz ve kulaklar gibi bölümlerden ayıran kafa tabanı, karmaşık ve bir o kadar fonksiyonel bir yapıya sahiptir.
Kafatası, omurgalılarda başı oluşturan kemik bir yapıdır. Yüzün yapılarını destekler ve beyin için koruyucu bir boşluk sağlar. Kafatası iki bölümden oluşur: kranyum ve mandibula. İnsanlarda bu iki kısım, nörokranyum ve en büyük kemiği olarak mandibulayı içeren viscerocranium'dur (yüz iskeleti).
Kafatası eğrilikleri, kafatasında çukurluklar, özellikle şakak ve alın bölgesinde gözlemlenebilen düzensizlikler şeklinde meydana gelebilmektedir. Kafatası çökmesi, genetik birtakım sebeplerle meydana gelebildiği gibi, bebeklikte kafatasının yumuşak olması ve yaşanan kafa travmaları sebebiyle oluşabilmektedir.
Kafa şekil bozukluğu olarak da isimlendirilen kraniosinostoz, bebeğin kafatası ve kemikleri arasında bir ya da daha fazla sert doku eklemi fibrözün doğumdan önce kapanması durumudur. Bu durumda bebek beyin oluşumunu tamamlamıştır.
İlgili 41 soru bulundu
Kafatası boşluğu veya intrakraniyel alan, kafatası içinde oluşan boşluktur. Meninkslerle kaplı olan ve darbe etkisini azaltan serebrospinal sıvı içeren kafatası boşluğunu beyin kaplar. Kafatası boşluğunu sekiz adet kaynaşık kafatası kemiği oluşturur.
Kafa kemikleri arasındaki boşluk bıngıldak bağ dokusundan oluşur.
İnsan kafatası sembolizmi, insanın kafatasıyla ilgili sembolik bir anlamdır. Kafatasının en çok karşılaşılan sembolik kullanımı ölüm ve yaşam betimlemesidir. İnsan, diğer kemiklerin taş parçalarına benzediği zamanlarda birkaç parçaya ayrılmış gömülü kafataslarını bile kısmen tanıyabilir.
İnsan kafatası evrensel olarak ölümün sembolü olarak kullanılır.
Kafatası, beyni çevreleyen ve oldukça sağlam kemiklerden oluşan güçlü bir yapıdır.
İntrakraniyal basınç, kafatası içinde yer alan organların oluşturduğu dinamik basınç olarak tanımlanmaktadır. Bu basıncın normal değeri yetişkinlerde 0-10 mmHg arasındadır.
Araknoidaltı boşluk veya subaraknoid mesafe, beyin zarlarından araknoid mater ile pia mater arasında bulunan, içerisinde beyin-omurilik sıvısı (BOS) sirkülasyonu olan aralığa verilen isimdir.
Bir çeşit bebeğin koruma kalkanı olan bıngıldak, miniklerin gelişimi için çok önemli bir yapıdır. Bebeğin kafatasını koruyan bıngıldak, kafanın büyürken beyne zarar vermesini engeller.
Bebeklerde kafa şeklini oluşturan en önemli unsur genetik faktördür. Ancak bebeğin anne karnındaki duruş şekli ya da doğumdan sonraki yatış pozisyonu düz kafa sendromuna sebep olabilir.
Hayvanlarda kemikler tarafından çevrelenmiş vücut bölümleri vücut boşluklarıdır. Ancak terim, genelde hayvanların dışını kaplayan epidermisle karın boşluğunun iç organları oluşturan dış kısmının arasında kalan boşluğu ifade etmektedir.
Vücut Boşlukları
Bunlar, birisi vücudun arka kısmında (dorsal), diğeri ön kısmında (ventral) yerleşmiş iki ana boşluk şeklindedir. Dorsal boşlukta beyin ve omurilik, ventral boşlukta ise torakal ve abdominopelvik boşluk bulunmaktadır.
BOS Nedir? Beyin ve omuriliğin içerisindeki boşluklarda ve bu yapıları çevreleyen zarların arasında yer alan sıvıya “beyin omurilik sıvısı (BOS) ismi verilmektedir.
Sağlıklı bebeklerde bıngıldak genellikle 12.-18. aylar arasında kapanmaktadır. Bununla birlikte, bazı bebeklerde bıngıldağın kapanması 24. aya kadar uzamaktadır. Bazı bebeklerde ise ön bıngıldakla birlikte arka bıngıldak da görülmektedir; bu bıngıldağın ise en geç 3. ayda kapanması gerekmektedir.
Bebekleri olası darbelerden bıngıldak korur
Yeni doğan ve bebeklerin başlarına aldıkları darbe eğer çok şiddetli değilse sorun yaratmaz. Çünkü bebeğin beyni, koruyucu bir zar ile bıngıldak bölgesinde koruma altına alınmıştır. Bıngıldak sanıldığı kadar hassas değildir ve koruyucu zarı sağlamdır.
Bazen, ön fontanel çok erken kapanır. Bu durum kraniosinostoz olarak bilinir ve beyin büyümesini sınırlayabilir veya anormal bir kafa şekli oluşturabilir.
Beynin etrafındaki gibi optik sinirlerin de etrafında beyin omurilik sıvısı (BOS) bulunmaktadır. BOS basıncının artması optik sinirlerin gözle birleştiği bölgede ödeme neden olur. Buna papilödem adı verilmektedir.
Burun içinden 4 mm genişliğinde endoskop ile girilerek ön kafa kaidesinde bulunan sızıntı noktası tesbit edilir ve sızıntıya neden olan beyin zarındaki yırtık burun içinden hiç beyin açılmadan tamir edilebilmektedir.
Günlük BOS üretimi yaklaşık 600 ml'dir ve merkezi sinir sistemindeki toplam beyin omurilik sıvısı hacmi yaklaşık 150 ml'dir. Bu nedenle BOS her gün 4-5 kez yenilenir. BOS üretimi basınçtan bağımsızdır – yani beynin içindeki basınç ne olursa olsun, yeni oluşan BOS miktarı sabittir.
Başınız ortalama olarak 5,4 kg kadar olabilir. Omurganızın üstünde dengelenmiştir ve öne doğru eğildiği her kötü duruş başın ağırlığını artırır. Başınız biraz öne eğildiğinde ağırlığı 5,5 kilodan 14 kiloya, biraz daha öne eğildiğinde 20 kiloya kadar çıkabilir.
İnsanlar gibi orta ve büyük boyutu memelilerin cesetlerinde iskeletleşme gerçekleştikten sonra, süpürücü hayvanlar kemikleri tüketmezler ise, bereketli topraklarda asitler tarafından tamamen erimesi yaklaşık yirmi yıl sürer. nötr pH'lı topraklarda ve kumlarda iskeletin parçalanması yüz yıllar sürebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri