Yanlış şifre girme ATM işlemleri veya alışveriş esnasında kredi kartının şifresi 3 kez yanlış girildiğinde kart geçici bir süreliğine bloke olur. Bu durumda bankanın sağladığı imkânlara bağlı olarak internet bankacılığı veya müşteri hizmetleri üzerinden kredi kartı PIN bloke kaldırma işlemleri gerçekleştirilebilir.
PIN kodunuzu 3 defa yanlış girmeniz halinde sim kartınız ve dolayısıyla telefonunuz geçici olarak bloke olur. Bu blokeyi kaldırmak için PUK kodunu kullanmanız gerekir.
Erişim engelini kaldırmak istediğinizde yeniden 0850 220 00 00 Müşteri Hizmetlerimizi aramanız yeterlidir.
Şifrenin Yanlış Girilmesi
Eğer hatalı giriş sayısı 10'u geçerse sistem kullanıcının şifresini 1 saat kullanılmaz hale getirir. Başka bir deyişle 1 saat bloke eder ve kullanıcıyı bloke süresi konusunda uyarır. Kullanıcı 1 saatlik bloke süresinin dolmasından sonra tekrar şifresini kullanabilir.
Hesap blokesi, kredi kartı ya da kredi gibi borçlar nedeniyle yapılmışsa, ödeme işlemi gerçekleştiğinde otomatik olarak banka tarafından kaldırılır. Bu tür durumlar için herhangi bir resmî işleme gerek yoktur. Ödeme tamamlandıktan sonra banka yetkilileriyle iletişime geçilerek hesap blokesi kaldırılabilir.
İlgili 20 soru bulundu
ATM işlemleri veya alışveriş esnasında kredi kartının şifresi 3 kez yanlış girildiğinde kart geçici bir süreliğine bloke olur. Bu durumda bankanın sağladığı imkânlara bağlı olarak internet bankacılığı veya müşteri hizmetleri üzerinden kredi kartı PIN bloke kaldırma işlemleri gerçekleştirilebilir.
e-Devlet Kapısı'nda kayıtlı ve doğrulanmış e-posta adresiniz varsa, bu e-posta adresine gönderilecek olan doğrulama kodunu girerek SIM blokesini kaldırabilirsiniz. Bu işlem için e-Devlet Kapısı'na şifrenizle veya internet bankacılığı üzerinden giriş yaptıktan sonra “Kurtarma e-Postası ile Kaldır” düğmesine tıklayınız.
Parolanızı Unuttuysanız:
Bu da parolanızın bloke olmasına yol açabilir. Bu durumda bloke olduğunda da 444 0 333 numarası üzerinden Garanti BBVA Müşteri İletişim Merkezi'ni arayabilir ya da İnternet Bankacılığı ana sayfasından ulaşacağınız "Parola Yenile/Al" adımını kullanabilirsiniz.
Kredi kartı borçlarının belirli bir süre ödenmemesi doğrultusunda kredi kartına geçici olarak bloke konur. Ancak avukata verilmeden önce ödeme tamamlanırsa tekrar kullanıma açılabilir.
Garanti BBVA Mobil ile eşleşmiş cihazınız ve aktif olarak kullandığınız kredi/banka kartı şifreniz varsa; 444 0 333 Garanti BBVA Müşteri İletişim Merkezi'ni arayarak, sesli yanıt sistemine bağlanabilir, burada yer alan yönlendirmeleri takip ederek SIM kart bloke kaldırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Şifrenizi (PIN) bilmiyorsanız nasıl öğrenebilirsiniz? Geçici şifrenizi bilmiyorsanız, hatırlamıyorsanız veya şifreniz size ulaşmadıysa, şifrenizi 0 850 724 0 724 numaralı Telefon Şubemizi kullanarak veya şubelerimizde bulunan POS cihazları aracılığıyla belirleyebilir ya da SMS ile geçici şifrenizi öğrenebilirsiniz.
Bankkart Genç şifrenizi unutmanız halinde; Bankkart Mobil ve Ziraat Mobil uygulamalarımızdan, İnternet Şube'mizden veya 0850 258 00 00 Müşteri İletişim Merkezi'ni arayarak yeni şifre oluşturabilirsiniz.
Blokenizi Bireysel İnternet Şubesi için 444 0 444 / 0850 222 0 444 nolu telefonu, Kurumsal İnternet Şubesi için 444 0 448 / 0850 222 0 448 nolu telefonu arayarak ya da şubenize başvurarak kaldırabilirsiniz.
Blokeli tutarı hesabınıza ait olan bankanın müşteri hizmetlerini arayarak kaldırabilirsiniz. Ancak bloke kaldırma işleminin yapılmasına engel olan durumlarda blokeyi kaldırmak için banka şubesine gitmeniz gerekir. Şubeye gittiğiniz zaman yapılan inceleme sonrasına blokeyi kaldırmak mümkündür.
Zira karara karşı itiraz yolu öngörülmemiş, idari tasarruf ile banka hesabının kullanılması 7 gün süreyle dondurulmaktadır. Diğer yandan bankalar 7 günün sonunda bloke işlemini kaldırması gerekmekteyken, blokeyi kaldırmaktan kaçınabilmektedirler.
SMS ile kart şifresi almak için; KKSIFRE yazıp bir boşluk bırakarak şifre almak istediğiniz kredi kartınızın son 4 hanesini 4425'e gönderin (Örnek: KKSIFRE 1234). Sonrasında cep telefonunuza gelecek geçici şifre ile 7 gün içinde dilediğiniz Akbank ATM'sinden yeni şifrenizi belirlemeniz gerekmektedir.
Ancak başvuru ve kart alma süreci farklı olsa da teminatlı kredi kartının işlevi, diğer banka/ kredi kartlarına göre farklı değildir. Blokeli kredi kartı da denilen bu kart, taksitli ya da online alışveriş gibi işlemlerde rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Blokeli hesaptaki paranın kullanılabilmesi mümkün değildir. Bloke koyulan hesaptaki paranın kullanılabilmesi için öncelikle blokenin kaldırılması gerekmektedir. Blokenin kaldırılması için ise yukarıda açıkladığımız üzere MASAK'a itiraz edilmelidir.
Kredi kartının bloke olması, kişinin söz konusu kart ile alakalı herhangi bir işlem yapamayacağı anlamına gelir. Kart blokeli bir halde olduğunda alışveriş yapılamaz ya da işlemler taksitlendirilemez.
“Parolamı Unuttum/Bloke Kaldır” ekranından TCKN veya Müşteri Numaranız ile birlikte cep telefonu numaranızı girdikten sonra telefonunuza gelen SMS doğrulama şifresini ve ardından kart şifresini girerek veya Güvenlik Sorusunu yanıtlayarak yeni parolanızı belirleyebilirsiniz.Detaylı bilgi için tıklayınız.
Eğer sahip olunan kartın mevcut şifresi hatırlanmıyorsa banka şubesine gitmek gerekiyor. Şahsen yapılması gereken başvurunun ardından sorun giderilir. Kimlik gösterilerek banka çalışanları yardımı ile yeni bir kart ya da yeni bir şifre almak mümkün olur.
Garanti BBVA bloke kaldırma işleminizi 444 0 333 Garanti BBVA Müşteri İletişim Merkezi üzerinden, Garanti BBVA şubeleri ve Garanti BBVA ATM'leri üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Kartınızın blokesini kaldırmak için 444 0 333 / 0850 222 0 333 Garanti BBVA Müşteri İletişim Merkezi'ni aradığınızda "Kart şifresi almak istiyorum" demelisiniz.
Kişiler bankalara olan borçlarını süresi içerisinde ödemez iseler bankalar 1 ay içerisinde hesaba bloke koyar. Bu süreçte eğer borçlu tarafından ödeme yapılır ise konulan bloke kaldırılır.
Akbank tarafından kredi kartınıza konulan bloke geçici olmakla birlikte yine 444 2 525 numaralı müşteri hizmetlerini arayarak kart blokesi kaldırma talebi oluşturabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri