Kartallar etçil kuşlardır. Bu sebeple hemen hemen her türden canlıyı yiyebilirler. 24 saat içerisinde daha çok küçük kuşları, keklikleri, tavşanları yemeyi tercih ederler. Lakin yapıları gereği büyük hayvanları avlayıp yemeyi daha çok sevmektedirler.
Kartallar genel olarak diğer uçan yırtıcılardan daha iri ve daha güçlüdürler ve kafa yapıları daha büyüktür. Diğer yırtıcı kuşlar gibi eğri gagaları, kaslı bacakları ve güçlü pençeleri vardır.
Eğri keskin gagası, taş gibi sert kaslı ayakları, mızrak gibi pençeleriyle avına direkt saldırır. Keskin sivri pençeleriyle avını yakalar ve özellikle tilki ve kurdu belinden yakalamışsa belini kırar. kartalların kuyruğunda ise on üç kuş tüyü olur. Bu da iyi alıcı kuş olduğu anlamına gelir.
Kartallar, atmacagiller familyasından bir hayvandır ve yırtıcı kuşlar kategorisine girer. Ortalama olarak yaşam süreleri ise 20 ile 30 yıl arasındadır. Kel kartallar 20-30 yıl yaşarken taçlı şahin kartalları ise 14-15 yıl yaşarlar.
Daha çok ormanlık bölgelerde yaşamayı tercih etseler de tepeler, dağlar ve nehir boyları gibi yerlerde de bulunurlar. Göçebe hayvanlardır. Göç sırasında farklı yaşam alanlarında görülebilirler. Genellikle açık alanlarda ve sulak bölgelerde avlanırlar.
İlgili 23 soru bulundu
Kanat açıklığı 190-210 santimetre, boyları ise 75-80 santimetre kadar olabilir. Ağırlığı 3 – 5,5 kilogram arasındadır.
Kazlar ve ördekler geceleri çoğunlukla suyun üstünde uyur. Kartallar ve şahinler de geceleri uyuduklarından tehdit oluşturmaz, yüzerek yaklaşan yırtıcı da sudan titreşimler gönderip onları uyandıracaktır. Adacıklar da işe yarar.
Kar yağmaması iz sürmeyi zorlaştırıyordu. Av için uygun bir zaman değildi. Kolundaki kuşun sakin ve tetikte olmasını sağlamak için gözlerini kapatmıştı. Dağın eteğine birkaç et parçası yerleştirdikten sonra kartalın gözlerini açarak uçurdu.
Kartallar etçil kuşlardır. Bu sebeple hemen hemen her türden canlıyı yiyebilirler. 24 saat içerisinde daha çok küçük kuşları, keklikleri, tavşanları yemeyi tercih ederler. Lakin yapıları gereği büyük hayvanları avlayıp yemeyi daha çok sevmektedirler.
Yırtıcı kuşlar arasında bulunan kartallar, dağlık ve ormanlık alanlarda yaşamına devam eder. Etçil bir kuş türüdür. Uzun ve kıvrık gagalara sahip ve kanatları olan bir canlıdır. Dünya üzerinde uçarak en yüksek noktaya ulaşabilen kuşlardan biridir.
Bir doğan 8 km uzaklıkta bir güvercini çok rahatlıkla görür ve 400 km hız yaparak avlar.Kartal 3km mesafede bir fareyi çok net olarak görür.Kartalın çift retinası vardır.
Kartallar genel olarak diğer uçan yırtıcılardan daha iri ve daha güçlüdürler ve kafa yapıları daha büyüktür. Şahinler öbür yırtıcı kuşlardan geniş kanatları ve yanlara doğru açılan yuvarlak kuyruklarıyla ayırt edilebilir. Atmaca kanatları geniş ve oldukça kısa, bacakları ve kuyrukları görece uzundur.
Yaşayan en büyük kartal: Steller Deniz Kartalı, Haliaeetus pelagicus (Pallas, 1811). Ağırlığı 9 kilogram'a, kanat açıklığı 2.45 metreye.
Bu ağırlığı taşıyabilecek en uygun ağaç meşe. Macar meşesi, yalancı tüylü meşe gibi alabildiğine yükselen ve kalın çatallar yapan ağaçlar yuva için en uygun ağaç. İkinci özellik ise kartalın ve yavrusunun elektrik tellerinden ve yollardan uzakta rahatsız edilmeden yaşayabileceği bir ağaçta olması.
Morfoloji. Kel kartal büyük bir kuştur; gövde uzunluğu 28-42 inç, yani 71–106 cm arasında değişiklik gösterebilir, kanat açıklığı 1.83-2.34 m arasında değişebilir. Ağırlığı ise 3–7 kg civarındadır. Dişiler ise erkeklerden yaklaşık %25 daha büyüktür.
"Kartallar yüksekten uçar" sözünü herkes duymuştur. Ancak kartalların en yüksek yapabildiği uçuş seviyesi 4500-5000 metre arasıdır.
Kayalık dağlarda ve dağlık ormanlarda yaşar.
Değerli Hayvan sever dostlar, Videoda da bahsettiğimiz gibi, Kartal, Atmaca, Şahin, Başkuş, Saka, Florya gibi kuşlar doğal yaşamın bir parçası oldukları için, beslenilmeleri ve ticareleri yasaktır. Kendini koruyamayan bir yırtıcı veya yabani hayvan gördüğünüzde Zabıtadan yardım isteyebilirsiniz.
"Kartal" adını ilk defa sahilde balık avlamak için gelip buraya yerleşen "Kartelli" isminde bir balıkçıdan almıştır. Bizans zamanında, liman önemi taşıyan bu beldeye "Kartalimen" denildiği de bilinmektedir. Kartal İlçesinin tarihî gelişimini 6. asrın başlarından itibaren tetkik etmek mümkündür.
Öksökö, Türk ve Altay mitolojisinde çift başlı kartal. Türklerde önemli bir mitolojik öğedir.
Kartal evcilleştirmenin çok zahmetli bir iş olduğunu söylemiştik. Kartalın evcilleşmesi sürecinde belirli mevsimlerde idman yapması ve ava çıkması gerekir. Bu sayede tüylerini yenilemiş olur kartal. Genel olarak eylül ve mart ayları arasında yani karlı kış günlerinde kartallar ava çıkarılır.
Günümüzde gece bekçisine gecenin kartalları adı da verilmektedir. Gece bekçileri emniyete bağlı olarak çalışır ve gece güvenliğini sağlayan kolluk kuvvetidir. Başka bir tanımla gece bekçisi belirli bir bölgenin güvenliğini sağlamak için gece vardiyasında çalışan kişilere verilen unvandır.
Kuşların uyuduğunu görmek pek mümkün olamayabiliyor. Fakat kuşlar her zaman çok yoğun bitkilerin olduğu bölgeleri tercih ediyor. Korunma içgüdüsüyle daha çok bitki olan bölgelerde uyuyabiliyor. Kuşların uyku ihtiyacı günlük 10 ile 12 saat arasındadır.
Kartallar, atmacagiller familyasına üyedir. Kartal türleri çok geniş bir yelpazede dağılan yırtıcı kuşları kapsar. Türkiye'de genellikle dağlık bölgelerde yaşarlar. Bazı kartalların kanat açıklığı 250 cm'ye kadar ulaşabilmektedir, aynı zamanda 3.1 – 5.6 kg arasında bir ağırlığa sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri