Kahve, kola ve çay için kullanılan karton bardaklar Tek kullanımlık karton bardaklar içerisinde ince bir plastik ile kaplıdır. Bu plastik kartondan tam olarak ayrılamaması sebebiyle geri dönüşümde istenmeyen bir atık türüne dönüşmektedir.
Pek çoğumuz karton bardakların geri dönüştürülebildiğini düşünüyor. Ancak ne yazık ki durum böyle değil. Çünkü kağıttan yapılan bu bardaklar sıcak içeceği tutması için özel bir kaplamayla (genellikle balmumu) kaplanıyor. Bu da bardağı nadiren geri dönüştütülebilen ürünlerden biri yapıyor.
Özellikle folyolar ve parlak ambalaj kağıtları ilave maddeler içerdiğinden geri dönüştürülemez. Kağıt havlu ve mendil: Kağıttan yapılması nedeniyle geri dönüştürülebileceği düşünülse de kağıt havlu ve mendiller geri dönüşüm tesislerindeki standart ölçülerin altında kalır.
Kağıt ve karton malzemelerden üretilmiş ambalajları kullanım sonrasında artık her sokakta görebileceğimiz ambalaj atıkları için özel kutularına atılması gerekmektedir. Bu kutular da ayrı olarak biriktirilen kağıt ve karton ambalajlar lisanslı geri dönüşüm tesislerine getirilir.
Etkili bir geri dönüşüm işlemi için kirli kağıt, mendil, tuvalet kağıdı, makyaj temizleme mendili, bebek bezi, kağıt havlu gibi atıkların geri dönüşüme atılmaması gerekir. İçerisinde plastik, yapıştırıcı gibi yabancı maddeler bulundurulan kağıtlar geri dönüşüm kutusuna atılmamalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Camlar kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden sonsuz kez geri dönüştürülebilmektedir. Ayrı toplanan camlar; renk ayrımı, temizleme, yıkama ve öğütme işlemlerinden geçtikten sonra yeniden üretime kazandırılır. Atık camlar işlenerek yeniden cam ürünler elde edilir.
Geri dönüşüme yollanan kağıtların temiz olması gerekir. Makyaj temizleme mendili, bebek bezi, ped, tuvalet kağıdı, peçete, kağıt havlu ve ıslak mendil gibi kozmetik ve hijyenik kağıtlar ve kirlenmiş her türlü kağıt geri dönüşüm kutusuna değil çöpe atılmalıdır.
11- Kâğıt peçete, kâğıt havlu ve tuvalet kâğıdı gibi ürünler geri dönüşür mü? Hayır. Bu ürünler geri dönüştürülemez. Dolayısıyla evde evsel atık ile birlikte çöpe, dışarıda ise çöp konteynerine atılmalıdır.
Gazete, dergi ve mecmualar, defterler, kitaplar, kataloglar, prospektüsler, kartonlar, formlar, bilgisayar kağıtları, sigara paketi kağıtları, plastik içermeyen bisküvi, sakız vb. kağıtları, not kağıtları, kağıt torbalar geri dönüşümü mümkün olan kağıtlardır.
Geri dönüşüm, çöpe atılacak malzemelerin toplanıp işlenerek yeni ürünlere dönüştürülmesi sürecidir. Örneğin teneke kutular, plastik şişeler, piller, poşetler ya da kâğıtlar geri dönüşüm için kullanılabilir. Geri dönüşüm sayesinde enerji ve su tasarrufu sağlanır, atık miktarı ve doğal kaynak kullanımı azalır.
Çeşitli Cam Ürünler
Pencereleri, bardakları ve aynaları yapmak için kullanılan camlar erime sıcaklığını değiştiren kimyasallarla işlenir. Bu tür camlar geri dönüşüm tesislerinde makinelere zarar verebilir. Aynı zamanda kırık camlar da işçilere zarar vereceğinden geri dönüşüm tesisleri tarafından kabul edilmez.
Sigara izmariti tek kullanımlık plastik atıktır.
Her yıl trilyonlarca sigara izmariti gelişi güzel yere atıldığı gezegende en yaygın plastik kirliliğinden biri olduğuna inanılıyor.
Atık: Kullanılmış ve artık kullanılmak istenmeyen, yaşanılan ortamdan uzaklaştırılması gereken maddelere atık denir. Atıkların bir kısmı geri dönüştürülebilirken bir kısmı dönüştürülemez. Tekrar Kullanım: Atık maddeler arasında hiçbir işleme maruz kalmadan tekrar kullanılabilecek maddeler bulunabilir.
Karton bardak, kartondan yapılmış ve sıvının kağıttan dışarı sızmasını önlemek için balmumu veya plastikle kaplanmış tek kullanımlık bir bardaktır. Karton bardaklar; ev, ofis, restoran, kafe gibi çeşitli ortamlarda kahve, çay, soda, su gibi sıcak ve soğuk içeceklerin servisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ruhsatlandırma için bir ticaret ruhsatı, fabrika ruhsatı, KDV kaydı vb. almanız gerekir. Şehrinize bağlı olarak, bir karton bardak işini yasal olarak başlatmak için başka ruhsat belgelerine ihtiyacınız olacaktır.
Sedat Gündoğdu, kullanım açısından hijyenik olduğu düşünülen karton bardakların iç ve dış yüzeylerinde plastik film kaplı olduğunu ve insan sağlığı açısından risk faktörü olduğunu belirtti.
Çiğnenmiş sakızlar, çiğnenmiş sakızların geri dönüştürülmesinden elde edilen plastik kutularda toplanıyor.Geri dönüşüm tesisinde, geri dönüşüme girmiş plastiklerle yeniden işleniyor. Daha sonra elde edilen bu maddeye, şekiller verilerek yeni ürünler elde ediliyor.
Atık pillerden çinko, mangan, demir gibi metallerin kazanımı sağlanarak birçok sektörün hammadde ihtiyacını geri dönüşüm yoluyla sağlamaktadır. Çok kullanımlık, şarj edilebilen grupta bulunan uzun ömürlü pillerdir.
Tek kullanımlık bardak, tabak vb. ürünler geri dönüştürülemiyor. Kullandığımız peçeteler de asla geri dönüşüme atılmaması gereken atıklardan. Strafor (köpük) kaplar da geri dönüştürülemiyor.
Içi alüminyum olan poşetler, örneğin cips poşetleri, kahve vb. Unutmayın kâğıt atıkları yırtık veya kırışık olabilir, ancak kirli ve ıslak olmamalıdır.
Tüpünüzün üzerinde bu bayrak yoksa, geri dönüşüm kutunuza koymamanız önemlidir. Tüpünüzde bu sembollerden biri varsa, geri dönüşüm kolaydır. Tüpten olabildiğince fazla diş macunu sıkın, kapağı tekrar takın ve tüpü geri dönüşüm kutunuza yerleştirin. Tüpümüz # 2 HDPE plastik ile geri dönüştürülür.
Bilim adamlarının yeni icadı makine sayesinde yumurta kabukları artık atılmıyor ve bazı işlemlerden geçerek kozmetik ve gıda sanayinde tekrar kullanılıyor.
Kahve, kola ve çay için kullanılan karton bardaklar
Bu plastik kartondan tam olarak ayrılamaması sebebiyle geri dönüşümde istenmeyen bir atık türüne dönüşmektedir. Karton bardaklar geri dönüşüme kabul edilmediği için büyük oranda çöp depolama sahalarına gitmektedir.
Ambalaj Atıkları
Kağıt, Karton, plastik, metal, kompozit atıklarınızı mavi renkli Ambalaj Atık Kutularına atabilir, binlerce ağaç kurtarabilir, tonlarca petrol tasarruf edebilirsiniz.
Cam Atıkların Geri Dönüşümünün Önemi Nedir? Kullandığımız tüm ürünler içinde % 100 geri dönüştürülebilen ve sonsuz kullanımı olan tek madde camdır. Geri dönüştürülen 1 ton cam atık ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri