TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR? Eğer reflü tedavi edilmezse yemek borusu alt kısmı daralabiliyor ve buna bağlı olarak da ciddi yutma güçlükleri gelişiyor. Ayrıca fazla asit ve mide içeriğine bağlı ülserler de ortaya çıkabiliyor.
Yemek borusu ile soluk borusu arası deliklerin büyük olduğu durumlarda hasta yutkunduğunda bile şiddetli öksürük yaşayabilir. Yemek borusu-Soluk borusu arası deliklerin bir diğer belirtisi de yoğun bakım hastalarının soluk borusundan gıdaların geri gelmesidir.
Yemek borusu delinmelerinin en sık sebebi tıbbi girişimler, ameliyatlar sonrasında veya endoskopi esnasında. 1500 endoskopinin 1'inde yemek borusunun yırtılma riski var. Endoskopik ultrason yapıldığında bazen yırtıklar oluşabiliyor.
Mide Asitleri
Birçok sebepten ötürü aşınan mukus tabakasının sürekli “mide asidi yâda diğer asitlere” maruz kalmasıyla oluşan yemek borusu ülseri, akut yâda kronik bir tablo çizebilir. Kronik iltihaplanma aşamasında ise iyice tahriş olan yemek borusu, yaralanma ve iltihaplanmayla hastadaki semptomları arttırır.
Yemek borusunda yanmaya neden olan tüm faktörleri, elma sirkesi ile yok edebilirsiniz. Bunun için gün içinde bir fincan sirkeli su içmeniz gerekecek. Elma sirkesi midedeki yanmalar için hızlı sonuçlar gösterecektir. Kısa süreli yemek borusu yanma durumunda da elma sirkesi ile su karışımını içmeniz önerilir.
İlgili 44 soru bulundu
Yaralanmalar çok geniş ve derin değil ise genellikle kendiliğinden ve herhangi bir sekel bırakmadan iyileşir. Ancak bazı durumlarda yemek borusunda darlıklar oluşur. İleri dönemlerde bu darlıklara endoskopik yöntemlerle genişletilebilir (dilatasyon). Dilatasyon başarısız olursa hastanın ameliyat olması gerekir.
Eğer reflü tedavi edilmezse yemek borusu alt kısmı daralabiliyor ve buna bağlı olarak da ciddi yutma güçlükleri gelişiyor. Ayrıca fazla asit ve mide içeriğine bağlı ülserler de ortaya çıkabiliyor. Yemek borusunun alt ucunda mide iç kısmı hücrelerinin bulunması (Barret Osefagusu) ise reflünün en tehlikeli etkisidir.
Reflünün uzun süre tedavi edilmemesi yemek borusunda, yutakta, akciğerlerde ciddi hasar oluşmasına neden olabilir. Sağlıksız beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları reflü hastalığının en önemli nedenlerindendir. Bunların yanında alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar da reflü oluşumuna sebep olabilir.
Peptik ülser; mide veya oniki parmak bağırsağında (duodenum), bazen de yemek borusunda oluşan bir yaradır. En sık on iki parmak bağırsağının başlangıç kısmında ve midede görülür.
Mide duvarı aside dayanıklı olup yemek borusu, yutak ve gırtlak aside dayanıksızdır tahriş olup, hastalık belirtileri vermeye başlar. Sadece yemek borusu tahriş olursa; gastroözefageal reflü denir. Mide asidi gırtlağa ve genize kadar çıkıp bu organları tahriş ederse; larengofarengeal reflü adını alır.
Normal şartlarda soluk borusu ile yemek borusu arasında bir bağlantı bulunmaz. Çünkü yemek borusu ile soluk borusu yan yana duran bir konumda oldukları halde işlevlerini ayrı kanallar ile görürler. Fakat yapısal bir bozukluk durumunda bu iki kanal arasında bir bağlantı oluşur ve bu bağlantı fistül olarak tanımlanır.
Antioksidan ve posa yönünden zengin olan sebze ve meyvelere diyette yer verilmesi gerekir. Acılı ve çok baharatlı besinlerin tüketilmesi en aza indirilmelidir. Tuzlanmış, salamura besinler gastrik mukozayı olumsuz etkileyebileceğinden normal oranlarda tüketilmeli, yemeklere ekstra tuz ilave etmekten kaçınılmalıdır.
Yemek borusu teşhisi için yemek borusunun ilaçlı film veya endoskopi ile incelenmesi yeterli olmaktadır. Ancak hastalığın yayılım derecesinin anlaşılmasınıda veya tedavi sonrası takibi için endoskopik ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, MRG ve PET gibi görüntüleme yöntemleri kullanmaktadır.
Açık cerrahiye göre oldukça kısa süren kapalı yemek borusu kanseri ameliyatları yaklaşık 2,5 -3 saat sürmektedir. Batın bölgesinden 3 delikle gerçekleştirilen midenin tüp haline getirilmesi ameliyatı yaklaşık 45 dakika sürerken göğüs bölgesinden tek delikle yapılan uniportal ameliyatı 1- 1,5 saat sürebilmektedir.
Soluk borusunda yabancı cisim bulunması, anjioödem, çeşitli enfeksiyonlar, yüz veya boyun üst bölgesindeki ağır yaralanmalar ve anaflaksi gibi yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyonlar acil olarak trakeostomi gerektiren durumların başında gelir.
Bu asit gıdaların sindirimi için gereklidir ve mide mukozası aside karşı son derece dirençlidir. Ancak midedeki asit yemek borusuna doğru kaçtığında, bazı şikâyetlere yol açar. Bu şikâyetler yemek borusu ile ilgili olabileceği gibi, solunum yolları, dişler, orta kulak gibi organlarla da ilgili olabilir.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Hastalık hayat boyu sürer, genellikle zaman zaman ortaya çıkar. Genellikle basit hayat tarzı değişikleri ve ilaçlar ile kontrol altına alınabilmektedir. Uzun süreli hastalıkta yemek borusunun alt kısmında asidin oluşturduğu hasarın endoskopik olarak tetkik ve takip edilmesi önerilir.
Lifli gıdalar hem mide asidini azaltır hem de sindirimi kolaylaştırır. Dolayısıyla tüm sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyveler lif bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca hindi, tavuk ve balık eti mide asidini azaltır. Elma, armut, muz, kavun gibi asidik olmayan meyveler tercih edilmelidir.
Reflü atağı genellikle birkaç saat veya birkaç gün sürebilir, ancak bazı durumlarda semptomlar haftalar veya aylar boyunca devam edebilir. Reflü atağı sırasında en sık görülen semptomlar arasında mide ekşimesi, yanma hissi, boğazda yanma veya ağrı, yutma güçlüğü, öksürük, geğirme, hazımsızlık ve diş ağrısı bulunabilir.
Özofagus (yemek borusu) dilatasyonu yemek borusunun herhangi bir nedenle daralmış olan kısmının değişik yöntemler kullanılarak genişletilmesidir. Bu işlem için çeşitli teknikler kullanılabilir. Günümüzde en sık tercih edilen yöntem endoskopik balon dilatasyonudur.
Reflü hastalığı kanser yapar mı? Sıkça sorulan bir soru. Reflü hastalığının sadece dediğimiz yemek borusunun hücresel değişikliklerinin olduğu durumlarda kanser riski vardır. Onun dışında reflü hastalığı direkt kansere yol açmaz.
Reflü hastalığının bugün için uzak dönem sonuçları bilinen kalıcı tek tedavi yöntemi Laparoskopik cerrahidir.Hastalarda yemek borusunda yara açıldığında, mide fıtığı endoskopi ile teşhis edildiğinde ve kapak yetmezliği vakalarında hastanın ömür boyu ilaç içmesi gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri