Özgür Şahin, ısınma giderlerini azaltacak ve faturaları düşürecek pratik bilgiler paylaştı. Vatandaşların en çok merak ettiği “Kombi geceleri kapatılmalı mıdır?” sorusuna da açıklık getirdi ve şunları söyledi: “Kombiyi kapatıp sabah açmak hiçbir şekilde tasarruf sağlamaz.
EVDEN ÇIKARKEN KOMBİYİ KAPATMAYIN
“Kombiyi tüm gün kapattığımız zaman hem evimiz hem de sistemde dolaşan ısıtma suyumuz tamamen soğuyacaktır. “Akşam açtığınızda kombiniz evi istediğiniz sıcaklığa eriştirmek için fazla güç sarf edecek ve daha fazla yakıt tüketecektir. “Bu bir tasarruf yöntemi değildir.
Kombiyi belirli aralıklarla çalıştırdığınızda bu problemi de yaşamamış olacaksınız. Kombiler sürekli kapalı duracağından sistemdeki suyun boşaltılması gibi çok önemli bir hata yapılmaktadır. Sistemdeki suyun hem radyatörlere hem de kombiye zarar vereceği düşünülmektedir.
* Doğalgaz Faturasına Kombi Etkisi
Doğalgaz faturasının yüksek gelmesinde kombinin etkisi çok fazladır. Kombi yıllık bakımlarını yaptırmak ve tasarruflu yoğuşmalı kombi kullanmak doğalgaz faturasını ciddi oranda düşürecektir.
Petekleri kapatmak tasarruf sağlar mı? Doğan, "petek kapatmanın" doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı.
İlgili 40 soru bulundu
Kombilerin çalışma prensibi gereği en az 3 peteğin yanması gerekmektedir. Bu tasarruf açısından fazla görünebilir fakat 3 petekten az kullanmakta tasarruf ettiğiniz anlamında gelmemektedir. Kombilerde yer alan pompa devir daim sağlar ve böylelikle de petekler ısınır.
Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
Doğalgaz faturasının çok gelmesinin sebebi yanlış kombi kullanımıdır. Bunun yanı sıra yanlış kombi ve petek tercihidir diyebiliriz. Doğru kombi kullanımı ve peteklerin yanlış konumlandırılması da etkilidir. Faturaların yüksek gelmesinin bir diğer sebebi bulunduğunuz evin eski ve yalıtımlı olmamasıdır.
Yani kabaca saatte 1 lira 20 kuruş artı KDV faturaya yansıyacaktır. 60 derecede doğalgaz ne kadar yakar: 60 derecede çalışan bir kombi yaklaşık olarak saatte 0.64 metreküp doğalgaz tüketir. Yani kabaca kombiniz saatte 1.47 TL artı KDV yakacaktır.
“Kombiyi kapatıp sabah açmak hiçbir şekilde tasarruf sağlamaz. Gece kombi kapatıldığında mekanın taban, tavan ve duvarları sabaha kadar soğur. Sabah mekanın ısıtılması için kombinin derecesi artırılır ve kombi 2 kat daha fazla çalışır. Böylece gece yapılan tasarruf boşa gider.
Gece yatarken kombi ayarı yapmak yerine kombiyi tamamen kapatmak doğalgaz faturasında tasarruf sağlamaz. Gece yatarken veya evde olmadığınız zamanlarda kombiyi kapatmak evin içinin, duvarların ve eşyaların hızlıca soğumasına neden olur. Bu nedenle de sabah kalktığınızda kombiyi çalıştırarak evi ısıtmak istersiniz.
Hayır, gece yatarken kombiyi kapatmamalıyız. Kombi ayarının sürekli değiştirilmesi ya da kombinin açılıp kapatılması, yanlış bir uygulamadır.
“Kombiyi kapatıp sabah açmak hiçbir şekilde tasarruf sağlamaz.
Ev ortamınız 22 derecelik bir ısıdaysa ideal ısıya ulaşmışsınız demektir. Kombiyi fazla yakarak hem ekonomik hem de sağlığınız açısından oldukça yararlı olacaktır. Kombiniz sürekli açık kalmalıdır. Eğer evde çok vakit geçirmeyen bir bireyseniz kombinizi eve gittiğinizde yakabilir ve tüm gece yakmayı sürdürebilirsiniz.
50 derecede doğalgaz ne kadar yakar: 50 derecede çalışan bir kombi yaklaşık olarak saatte 0.53 metreküp doğalgaz tüketir.Yani kabaca saatte 1 lira 20 kuruş artı KDV faturaya yansıyacaktır.
Ortalama 10 saat çalıştığını kabul edelim günde çektikleri elektrik 1kw ile 1,5 kW arasında bir değerde olacaktır.
Başlangıç sıcaklığı kombi marka modeline göre daha düşük veya daha yüksek de olabilmektedir. Maksimum sıcaklık ise genel olarak 80°C civarıdır. Yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması, tasarruflu olması açısından 50°C ve üstünde kullanılmaması gerekir. Kullanılırsa da tasarruf oranı her bir dereceye göre düşebilmektedir.
24 saatte 45 C' de : 10 m3 yakıyor.
Kombiyi 65-70 derecede sürekli yakmazsanız 18-20 m3 yakmaz. Kombinizi servisi adam etmeli. 45 derecede oda termostatsız konvansiyonel (yoğuşmasız) kombi en fazla 9-10 m3 yakar. 50 derecede 12-13 m3 civarında.
Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20 derece olmalı, Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15 derece olmalı, Banyoda ise ideal sıcaklık değeri 24 derece olmalıdır. Tam yoğuşmalı kombilerde 50 derece ve altında ayarlarsanız tasarruflu şekilde kullanabilirsiniz.
Isı mühendisliğine göre; Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Pencereler açık olmadığı sürece tüm petekleri açık olması veya bir kısmını açık kalması pek farketmiyor. O yüzden hepsi açık olsun. En düşük sıcaklıkta sürekli yakın. Evin duvarların ısınması gerek, zaten sonra az yaksanda hemen ısınıverir.
Bu nedenle de petek sayısının faturayı etkileyip etkilemeyeceği de merak konusudur. Petek sayısı faturayı elbette ki etkiler. Ancak sanıldığı gibi yüksek oranda etkilemez. Ne kadar petek kullanılırsa su tesisatta o kadar fazla dolaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri