Kartopu örneklemesi popüler bir iş araştırması yöntemidir. Kartopu örnekleme yöntemi, bir popülasyonun bilinmediği ve nadir olduğu ve araştırma için örneklem olarak bir araya getirmek üzere denek seçmenin zor olduğu durumlarda yaygın olarak kullanılır.
Kartopu örnekleme yapmak için herhangi bir şekilde evrendeki birimlerden birisiyle bağlantı kurulur. Sonra bağlantı kurulan kişinin yardımıyla bir başkasıyla, daha sonra yine aynı yolla bir başkasıyla temas kurulur. Böylelikle örneklem kartopu etkisi şeklinde, zincirleme olarak örnek büyütülür .
Kartopu, önce bireysel sonra iki kişilik gruplar ardından çiftlerin oluşturduğu dörtlü gruplar, dörtlülerin birleşiminden oluşan sekizli gruplar şeklinde kademeli olarak ilerleyen ve finalde herkesin karşısında sunum yapılan bir tartışma tekniğidir.
Kota örnekleme: Kota örneklemede, bu örnekleme tekniğinde üyelerin seçimi önceden belirlenmiş bir standarda göre yapılır. Bu durumda, belirli niteliklere dayalı bir örneklem oluşturulduğundan, oluşturulan örneklem, toplam popülasyonda bulunan aynı niteliklere sahip olacaktır. Örnek toplamanın hızlı bir yöntemidir.
Kartopu örneklem bir olasılık dışı örnekleme yöntemidir, çünkü evren içerisindeki tüm elemanların seçilme şansı eşit değildir.
İlgili 42 soru bulundu
Adından da anlaşıldığı üzere örneklendirme, yazılan ya da söylenenlerin daha anlaşılır bir hal alması için kullanılan bir yöntemdir. Böylelikle düşünceler somut ve daha anlaşılır bir hal alır.
Basit rastgele örnekleme nedir? Basit rastgele örnekleme, popülasyondaki her öğenin eşit seçilme şansına ve olasılığına sahip olduğu bir tekniktir. Burada, öğelerin seçimi tamamen şansa veya olasılığa bağlıdır; bu nedenle, bu örnekleme tekniği bazen şans yöntemi olarak da bilinir.
Kolayda örnekleme yönteminin temel bir örneği, şirketlerin tanıtım broşürlerini dağıtması ve rastgele seçilen katılımcılarla bir alışveriş merkezinde veya kalabalık bir caddede sorular sormasıdır. İşletmeler bu örnekleme yöntemini, pazardan kaynaklanan kritik sorunları ele almak üzere bilgi toplamak için kullanır.
Olasılıklı olmayan örneklem türlerinden biri de amaçlı örneklem. Gelişigüzel örneklemden farklı olarak bu örneklem türünde araştırmacı, belirli bir bölgeyi ya da mekânı kendi araştırma sorusuna uygun olarak “kasıtla” seçiyor, bu nedenle bu örneklem yöntemine “kasıtlı örneklem” ismi verildiği de olur.
Kartopu tekniği bir tartışma biçimidir. Katılan kişilerin (genellikle sınıf ortamlarında öğrenciler ile yapılır) kendi görüşlerini belirttikleri ve diğer katılan kişilerle tartışabildikleri aynı zamanda görüşlerini kıyaslayabildikleri etkili bir etkinlik olarak bilinmektedir. Mantığı kartopu şeklinde ilerlemektedir.
Rulman tekniği sınıf içerisinde öğrencilerin derse aktif katılımını sağlayan ve dersi monotonluktan kurtaran aynı zamanda eğitirken eğlendiren bir öğretim yöntem ve tekniği olarak belirtilmektedir. Bu teknik öğrencilerin karşılıklı olarak birbirlerinin fikirlerini dinledikleri bir süreç olarak belirtilmektedir.
Kartopu Etkisi, başlangıçtaki küçük eylemlerin nasıl daha büyük eylemlere yol açabileceğini ve sonuçta büyük bir değişime neden olduğunu açıklayan psikolojik bir terimdir. Bir dağın tepesinden yuvarlanan küçük bir kartopu veya çakıl taşının çığa neden olabileceği fikrine temelde benzer.
Evren ne kadar küçükse, örneklem o kadar büyük olmalıdır. Evren büyüdükçe, örneklem büyüklüğünün artışı önemsizleşir. Ülke/kent ölçeğinde araştırmalar tipik olarak 1000-2000 kişilik örneklemlerden oluşur.
Random örnekleme yöntemleri; basit random örnekleme (simple random sampling), taba- kalı örnekleme (stratified sampling), küme örnekleme (cluster sampling), sistematik örnek- leme, küçük örneklemli yinelemeler (sequential sampling), kademeli örnekleme (double sampling) olarak adlandırılmaktadır.
Seçim işlemlerinde popülasyon büyüklüğü (N) örneklem büyüklüğüne (n) bölünerek bir birimin kaç birimde bir örnekleme alınacağı belirlenir (k= N/n). Örnek olarak, N = 5.000, n = 250. k = 5000/250 = 20.
Örnekleme hatası, çalışmada kullanılan örneklemin tüm popülasyonu temsil etmediği durumlarda ortaya çıkar. Örnekleme hataları sıklıkla meydana gelir ve bu nedenle araştırmacılar, istatistiksel bir uygulama olarak nihai sonuçlar sırasında her zaman bir hata payı hesaplarlar.
Çok aşamalı yahut ardışık örnekleme, istatistikte örneklemlerin aşamalı bir biçimde ve her aşamada daha da küçük birimleri halinde alınması işlemidir. Çok aşamalı örnekleme, popülasyonu gruplara (veya kümelere) ayırmayı içeren bir örnekleme türü olduğu için küme örneklemesinin bir çeşidi olarak görülebilir.
Varolan evrenden, onu temsil edebilecek bir parça seçme işine örnekleme denir (Kaptan, 1998: 118). Örneklem, herhangi bir evrenden belirli bir yolla seçilmiş daha küçük sayıdaki obje ve bireylerin oluşturduğu gruptur (Kaptan, 1998: 118).
Evreni temsil eden bir alt küme seçilmesine örnekleme ya da örneklem seçimi denir. Araştırma evreninden, evreni temsil etmesi için seçilen örneklerden oluşan gruba örneklem denir. Araştırmacı, örneklemden elde ettiği bulguları evrene genellemek ister.
Tabakalı rastgele örnekleme bir olasılıklı örnekleme türüdür. kuruluş, tüm nüfusu birbiriyle örtüşmeyen, homojen birden fazla gruba (tabaka) ayırabilir ve araştırma için çeşitli tabakalardan nihai üyeleri rastgele seçebilir, bu da maliyeti azaltır ve verimliliği artırır.
1.4.2.4.Amaçlı (Kasti) Örnekleme Yöntemi:
Amaçlı, örnekleme yönteminde, örnekleme dahil edilecek birimleri, araştırmacı önceki bilgi, deneyim ve gözlemlerinden hareketle araştırmacının amacına uygun olarak kendi yargısıyla belirler.
Bir düşüncenin somut hâle getirilerek daha anlaşılır kılınması için anlatılan konuyla ilgili örnekler verilmesine örneklendirme denir.
Bir paragrafta ya da bir cümlede konunun çok daha iyi bir şekilde anlaşılabilmesi için, gerekli olan örneklerinin verildiği cümlelere örneklendirme cümlesi denmektedir. Böyle cümleler sayesinde konu daha anlamlı hale gelir ve anlatılmak istenen anlaşılır.
Bir paragrafta ya da bir cümlede konunun çok daha iyi bir şekilde anlaşılabilmesi için, gerekli olan örneklerinin verildiği cümlelere örneklendirme cümlesi denmektedir. Böyle cümleler sayesinde konu daha anlamlı hale gelir ve anlatılmak istenen anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri