Kartopu örnekleme yapmak için herhangi bir şekilde evrendeki birimlerden birisiyle bağlantı kurulur. Sonra bağlantı kurulan kişinin yardımıyla bir başkasıyla, daha sonra yine aynı yolla bir başkasıyla temas kurulur. Böylelikle örneklem kartopu etkisi şeklinde, zincirleme olarak örnek büyütülür .
Kartopu, önce bireysel sonra iki kişilik gruplar ardından çiftlerin oluşturduğu dörtlü gruplar, dörtlülerin birleşiminden oluşan sekizli gruplar şeklinde kademeli olarak ilerleyen ve finalde herkesin karşısında sunum yapılan bir tartışma tekniğidir.
Kartopu Tekniği Örnekleri
Sınıftaki bir öğretmen fen bilimi dersinde öğrencilerine; "Soğan doğrarken neden gözlerimiz yaşarır?" şeklinde bir soru sorar. Öğretmen, öğrencilerine öncelikle bunu tek başlarına düşünmelerini sonra da ikili gruplar oluşturur ve bu ikili gruplarda karşılıklı bilgi paylaşımı yapılır.
Kartopu örneklemesi popüler bir iş araştırması yöntemidir. Kartopu örnekleme yöntemi, bir popülasyonun bilinmediği ve nadir olduğu ve araştırma için örneklem olarak bir araya getirmek üzere denek seçmenin zor olduğu durumlarda yaygın olarak kullanılır.
Kartopu örneklem bir olasılık dışı örnekleme yöntemidir, çünkü evren içerisindeki tüm elemanların seçilme şansı eşit değildir.
İlgili 44 soru bulundu
Kartopu örnekleme yapmak için herhangi bir şekilde evrendeki birimlerden birisiyle bağlantı kurulur. Sonra bağlantı kurulan kişinin yardımıyla bir başkasıyla, daha sonra yine aynı yolla bir başkasıyla temas kurulur. Böylelikle örneklem kartopu etkisi şeklinde, zincirleme olarak örnek büyütülür .
Tanım: Olasılıksız örnekleme, araştırmacının rastgele seçimden ziyade öznel yargısına dayanarak örnekleri seçtiği bir örnekleme tekniği olarak tanımlanır. Daha az katı bir yöntemdir. Bu örnekleme yöntemi, büyük ölçüde araştırmacıların uzmanlığına bağlıdır.
Seçim işlemlerinde popülasyon büyüklüğü (N) örneklem büyüklüğüne (n) bölünerek bir birimin kaç birimde bir örnekleme alınacağı belirlenir (k= N/n). Örnek olarak, N = 5.000, n = 250. k = 5000/250 = 20.
Kolayda örnekleme yönteminin temel bir örneği, şirketlerin tanıtım broşürlerini dağıtması ve rastgele seçilen katılımcılarla bir alışveriş merkezinde veya kalabalık bir caddede sorular sormasıdır. İşletmeler bu örnekleme yöntemini, pazardan kaynaklanan kritik sorunları ele almak üzere bilgi toplamak için kullanır.
Rulman tekniği sınıf içerisinde öğrencilerin derse aktif katılımını sağlayan ve dersi monotonluktan kurtaran aynı zamanda eğitirken eğlendiren bir öğretim yöntem ve tekniği olarak belirtilmektedir. Bu teknik öğrencilerin karşılıklı olarak birbirlerinin fikirlerini dinledikleri bir süreç olarak belirtilmektedir.
Merak Ettikleriniz
Yarınlara Kartopu, 0-6 yaş çocukların iyi bir okul öncesi eğitime ulaşmasını sağlamak amacıyla Yapı Kredi tarafından Prof. Dr. Selçuk Şirin danışmanlığında Cumhuriyetimizin 100. yılına özel olarak başlatılan eğitim programıdır.
Akvaryum tekniği uygulanarak yapılan tartışma sırasında öğrencilerin çeşitli notlar alarak sınıfa tartışmanın özeti sunması gerekmektedir. Akvaryum tekniğini uygulamanın başka bir yolu da birden fazla tartışma grupları oluşturarak öğrencilerin kendi fikirlerini açıklaması olmaktadır.
Kartopu yazımı Türk Dil Kurumuna göre bitişik olmalıdır. Ayrı yazılması Türkçe yazım yanlışı yapıldığı anlamına gelir. Kar ve top kelimelerinden oluşan, birleşik türde olan kartopu kelimesi bazı kurallara göre bitişik yazılmak zorundadır.
Kum Saati:
İlk önce tahtaya boş kum saati çizilir ve öğrenilecek konu kum saatinin ortasına yazılır. Öğrenilecek konu ile ilgili ön bilgiler kum saatinin üst kısmına yazılır ve konu işlenir. Konu işlendikten sonra, öğrenme malzemesinin ana temaları kum saatinin alt bölümüne yazılır ve kum saati açıklanır.
Öğrenciler, öğretmenin konuyla ilgili aktardığı metin ya da sorularla ilgili fikirlerini yansıtan kartı seçer. Kartı sıralarının üzerine koyarak ya da havaya kaldırarak fikirlerini duyurur. Böylece her öğrencinin konu hakkında görüşü alınmış olur.
Evren ne kadar küçükse, örneklem o kadar büyük olmalıdır. Evren büyüdükçe, örneklem büyüklüğünün artışı önemsizleşir. Ülke/kent ölçeğinde araştırmalar tipik olarak 1000-2000 kişilik örneklemlerden oluşur.
Olasılığa Dayalı Örneklem Seçim Teknikleri
Seçimde eşit olasılık sağlamanın en kesin yolu, tesadüfî seçim yolunu kullanmaktır. Bu, evrendeki herkesin adının yer aldığı bir liste oluşturmayı gerektirir. Bu listeye örneklem çerçevesi adı verilir. Daha sonra örneklem için gerekli sayıda örnek, bu listeden kurayla seçilir.
Random (olasılığa dayalı) örnekleme, evrendeki her elemanın seçilme olasılığının sifir- dan büyük olduğunun bilindiği örneklemedir (Kish, 1965, s.20). Random örneklemelerde ör- neklem hatası hesaplanabilir (Deming, 1950, s.10). Random sözcüğü çoğu kez yanlış anlaşılır ve kullanılır.
Örneklem büyüklüğünün kabaca belirlenmesi yöntemleri: – Tanımlayıcı (betimsel) araştırmalarda: Evrenden minimum %10 örneklem alınır, • Küçük evrenlerde evrenin %20'sine ihtiyaç duyulur. – Korelasyon çalışmalarında en az 30 denek gerekir.
Kolayda örnekleme, ana kütle içerisinden seçilecek örnek kesimin araştırmacının yargılarınca belirlendiği tesadüfî olmayan örnekleme yöntemidir. Kolayda örneklemede veriler, ana kütleden en kolay, hızlı ve ekonomik şekilde toplanır (Malhotra, 2004: 321, Aaker vd., 2007: 394, Zikmund, 1997: 428).
Örnekleme hatası, çalışmada kullanılan örneklemin tüm popülasyonu temsil etmediği durumlarda ortaya çıkar. Örnekleme hataları sıklıkla meydana gelir ve bu nedenle araştırmacılar, istatistiksel bir uygulama olarak nihai sonuçlar sırasında her zaman bir hata payı hesaplarlar.
Örnek birimlerinin belirli olasılıklarla çekildiği örnekleme yöntemleridir. Örnek birimlerinin seçilme olasılıkları her bir örnek birimi için eşit olmak zorunda değildir. Her bir örneğin seçilme olasılığını seçimden önce hesaplamaya gerek yoktur. Olasılıkların hesaplanabilir olması yeterlidir.
Örnekleme türleri: örnekleme yöntemleri
Pazar araştırmasında örnekleme iki türdür – olasılıklı örnekleme ve olasılıksız örnekleme. Bu iki örnekleme yöntemine daha yakından bakalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri