Yeterli düzeyde folik asit alınmazsa bebeğin merkezi sinir sistemine bağlı sakatlıklar görülebilir. Farklı biçimlerde görülebilen bu merkezi sinir sistemi anomalilerine nöral tüp defekti denir. Bebeğin omurgasında ve kafatasında gelişim bozuklukları meydana gelebilir.
Folik Asit Kullanılmazsa Ne Olur? Hamilelikte ve öncesinde yeterli folik asit desteği alınmazsa bebeğin merkezi sinir sistemine bağlı sakatlıklar görülebilir. Nöral tüp defekti denilen bu merkezi sinir sistemi anomalileri farklı biçimlerde ve seviyelerde görülebilir.
Folik asit kullanılmadığı takdirde Nöral tüp defekti dediğimiz spina bifida, bebeğin omurgasında açıklıklar ve beyin omurgasında kese ile doğan bebekler ya da anelsefali dediğimiz beyin gelişimi olmayan bebekler dünyaya gelmektedir.
Folit asit eksikliği özellikle hamileliklerde spina bifida ve anensefali gibi nöral tüp düzensizliklerine yol açabilir. Zira folik asit, DNA ve diğer genetik materyallerin sentezlemesi, onarımı ve hücrelerin bölünmesi için de oldukça önemlidir.
Folik asit besinlerle alınmakla beraber, gebelik döneminde takviyeye ihtiyaç duyulur. Hatta sağlıklı beslenen bir gebede diyetle yeterli miktarda alınamayıp, takviye edilmesi gereken 2 madde vardır. Bunlar folik asit ve demirdir. Gebelikte folik asitin önemi, nöral tüp defektlerini (NTD) önlüyor olmasıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Gebelikte Folik Asit Kaçıncı Haftada Bırakılır? Gebelik planlayanlar tarafından 0.4 mg dozda alınması gereken folik asit, gebeliğin birinci trimesterı olan ilk 12 hafta boyunca aynı dozda kullanılmaya devam edilmelidir.
Folik asit yüksekliği çocuklara da zarar vermektedir. Hamilelik sırasında folik asidin alımı bebeğin gelişimi için zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak annenin her gün 1000 mcg üstü folik asit alımı, çocukta olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bunlardan biri çocuğun beyin gelişimini yavaşlatması olarak tanımlanabilir.
Bir takım nedenlere bağlı olarak hamilelik öncesi kadınlarda folik asit eksikliği görülür. Hamilelik süreci başlayınca bu vitamine ihtiyaç artar. Bu yüzden folik asit takviyesi almak gerekir ve alınmazsa folik asit yetmezliği gelişebilir. Folik asit bebeğin gelişimi için çok önemlidir.
Gebelik sürecinde günlük folik asit ihtiyacı 400 mcg'dır. Bu oranın tamamının doğal besin yolu ile alınması mümkün olmamaktadır. Bu nedenle de gebelikten 3 ay önce ve gebelik oluşumundan sonra 12 hafta boyunca folik asit takviyesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Gebelik öncesi ve gebelik sırasında folik asit kullanımı özellikle beyin ve omurilik gelişimi gibi sinir sitemi organlarının gelişimi için oldukça önem arz etmektedir. Bu yüzden doğurganlık çağında olan ve bebek isteyen bireylerin gebelik öncesi günlük en az 400 mcg folik asit alması gerekir.
Folik asit (folat) içeren doğum öncesi vitaminlerin, genel popülasyonda yüksek riskli ailelerde otizm spektrum bozukluğu riskini önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir.
Dr. Cihangir Yılanlıoğlu, hamileliğin 12. haftasına kadar B vitaminleri grubundan olan folik aside devam edilmesi gerektiğini söylüyor. 12. haftadan sonra folik asit kullanmayı bırakabilirsin, folat içeren gıdalarla beslenmek senin için yeterli.
Tüp bebek tedavisinde folik asit takviyesi; yumurtalardaki homosistein düzeyini azaltarak homosisteinin yumurta gelişim süreci ve kalitesi üzerindeki olumsuz etkisini azaltmaktadır. Tüp bebek tedavisinde folik asit takviyesi bu mekanizmalarla yumurta kalitesini arttırmaktadır.
Folik asit kullanımı ne zaman bırakılmalı? Merkezi sinir sistemindeki sakatlıkları önlemeye yardımcı olmak için, döllenmeden 8 hafta sonrasına kadar ilaç takviyesi olarak folik asit kullanmak faydalı olur. Bu 28 günlük siklusta sizin son adetinizin ilk gününden sonraki 10 haftalık süredir.
Yemeklerden önce veya sonra bol su ile içilebilir (14). Ancak her gün aynı saatte almaya özen göstermelisiniz. Dozu unutmanız halinde hatırladığınız an içmelisiniz. İlaç olarak alınan folik asit çeşitleri için aynı gün içinde iki doz alınmaması tasiye edilir.
İşte gebelik öncesi yapmanız gerekenler. Hergün 0.4mg Folik asit destek tedavisi başlayın! Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için özellikle gebeliğin ilk haftalarından itibaren "B9 vitamini" yani folik asit alınması çok önemlidir.
Folik asit eksikliğine bağlı kansızlık ortaya çıktığında solukluk, nefes darlığı, baş dönmesi gibi anemi belirtileri gelişir.
Bebeğinizin vücudunda ilk gelişen sistemlerden biri sinir sistemidir ve folik asit özellikle sinir sisteminin gelişiminde önemli bir rol oynar. Hamilelik döneminde folik asitten yetersiz beslenen gebelerin bebeklerinde sinir tüp bozukluğu (nöral tüp defekti) hastalığı olan spina bifida görülmektedir.
Folik asit eksikliği durumunda saç uzaması yavaşlayabilir, saçların zayıflayabilir ve daha kırılgan olabilir. Bu gibi zamanlarda ıspanak, lahana, bezelye ve pancar gibi folik asit yönünden zengin gıdalara öncelik vermeni öneririz.
Folik asit içeren besinler; karaciğer, yumurta sarısı, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, brüksel lahanası, pancar, avokado, kuru baklagiller, fındık gibi kuruyemişler, turunçgiller şeklinde sıralanabilir.
Seçenekler: 30 Tablet 4,67 TL/adet. 60 Tablet 3,00 TL/adet.
Folik asitin hamilelikte zararı olmadığı gibi faydası vardır. fakat yanlış dozda folik asit kullanımı anne adayına zarar verebilirken bebeğin gelişimine de olumsuz etki edebilir. Bu nedenle folik asit kullanımı doz ayarlamasının mutlaka bir doktor kontrolünde yapılması gerekmektedir.
Kesin bir bilgi olmamakla birlikte birçok besinin eksikliğinin de düşüğe yol açabileceği düşünülmektedir. Yeşil sebzelerde bol miktarda bulunan folik asit eksikliğinin bebekte anomalilere ve düşüklere neden olduğu kabul edilmektedir.
Yüksek doz folik asit takviyeleri alımı bazı kişilerde gastrointestinal semptomlara (mide bulantısı, kusma, ishal, kabızlık, gaz, karın ağrısı) neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri