Güre Köyü'nün yakınında yer alan, yörede ikizce olarak adlandırılan İKİZTEPE Tümülüsü'nün batı yamacında düzgün bir mermer blok, bir köylü tarafından bulunur.
Aradan yüzyıllar geçtikten sonra bile Karun'un zenginlik hikâyeleri dilden dile dolaşmıştır. Bu hikâyeler sonucunda, Karun'un Hazineleri, Anadolu'yu mesken tutan tarihi eser kaçakçılarının hedefi haline gelmiştir. 1965 yılında Uşak İli Güre Köyünde bulunan Tümülüslerden Karun Hazineleri gün yüzüne çıkarılmıştır.
1996'dan beri Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen Karun Hazineleri'ni son beş yılda 769 yabancı turistin ziyaret ettiği ortaya çıktı. Yer sıkıntısından dolayı onlarca eserin üst üste istiflendiği müzede, 35 bin 573 tarihî eser bulunuyor. Bu eserlerin yüzde 10'u sergileniyor.
Antik çağın bilinen en zengin kralı olan Krezüs, mitolojiye göre her tuttuğunun altın olması için ilâhlara yalvarır; bu dileği kabul edilince mutluluğa erişeceğini sanır. Ancak çok zengin olduğu halde mutluluğu bir türlü bulamayan kral, acı içinde kıvranarak ölür.
Anadolu uygarlıklarından Lidya'nın son kralı “Croesus” (Türkçede KARUN olarak bilinmektedir) tarihte parayı icat edip ilk defa para kullanan kral olarak bilinir ve hala dünyanın en zengin insanı olarak anılır. Dünyanın en zengin ölümlüsü olarak kabul edilen Karun, MÖ 566 yılında Lidya kralı olduğunda 35 yaşında idi.
İlgili 29 soru bulundu
İslâmî kaynaklarda Kārûn'la ilgili çeşitli rivayetler vardır. Tevrat'taki şecere verilerek onun Mûsâ'nın amcasının oğlu olduğu belirtilir.
Zenginliği ve hazinelerinin çokluğuyla meşhur olmuştur. Bu serveti, “Kârûn kadar zengin” gibi ifadelerle deyimleşmiştir. Hazreti Musa (as) zamanında yaşamış, servet ve ihtişama kavuştuktan sonra hırs, gurur ve enaniyetinin esiri olmuştur.
Parayı icat etmeleri ile bilinen Lidyalıların kralı olan Karun veya bilinen diğer adıyla Krezüs, M.Ö. 560-540 yılları arasında yaşamış ve hüküm sürmüştür. 35 yaşında kral olan İzhar'ın oğlu Karun, kendi adına özel ilk parayı bastırması ile bilinir.
Karun gösterişi sevmekte, kavminin arasında ihtişamla dolaşmakta, bu ise bazılarının hayranlığını celbetmekteydi. İnançsızlığı, kibir ve gururu yüzünden helak olup gitmiştir. Kavmi ile arasında geçen diyalog ayetlerde şu şekilde aktarılır: “Kavmi ona şöyle demişti: Şımarma, Allah şımaranları sevmez” (ayet 76).
Lidya (Lidce: 𐤮𐤱𐤠𐤭𐤣𐤠 Śfarda, Grekçe: Λυδία Lȳdíā), Anadolu'da Tunç Çağı'nın sonlarından başlayarak MÖ 6. yüzyıla kadar hüküm süren Lidya medeniyetinin merkezini oluşturan tarihî bölge. Esas olarak Gediz Nehri ve Küçük Menderes vadilerini kapsayan, günümüzde yaklaşık olarak Manisa ve Uşak illerine denk gelen bölgedir.
Yayın Sayın Özgen Acar tarafından T.C. Kültür Bakanlığı'na iletilmiştir. Bu katalogda, Uşak ve çevresindeki tümülüslerde kaçak kazılar sonucu bulunan ve yurtdışına kaçırılan Lidya Eserleri'nin bir kısmının yer aldığı görülmüştür.
Kasas sûresinin son bölümünde (âyet 76-82) Kārûn kıssası anlatılmaktadır. Hz. Mûsâ'nın kavminden olup büyük bir servete sahip bulunan Kārûn zenginliğine güvenerek böbürlenmiş, insanlara haksızlık etmiş ve sonunda Allah kendisini servetiyle birlikte yerin dibine geçirmiştir.
UŞAK - 2021-09-06 09:46:34 Bu içerik 2745 kez okundu. Karun Hazinelerini 1966 yıllarında bulan beş kişi'den hayatta kalan son kişi olan Kemal Çakar da hayatını kaybetti. arasında kaçak kazı ile çıkartılmış, sonra da yurt dışına kaçırılmıştı.
Dönemin önemli bilim adamları ve sanatçılarını kendisine çeken Sardes, "Karun kadar zengin" sözüyle de tanınan Lidya Kralı Karun dönemindeki zenginliğiyle dilden dile dolaştı.
Helak edilmiş 5 kavmi ve helak edilme sebeplerini derledik. HELAK EDİLEN KAVİMLER NEREDE YAŞIYORLARDI? Arap toprakları olarak bilinen Bilâdü'l-Arap'ta Âd, Semûd ve Şuayb kavimlerinin helaki, Sebe kavmini perişan eden Arim Seli, Ashâbu'l-Uhdûd Hadisesi ve Fil Olayı meydana gelen helak hadiseleridir.
Tevrat ve Yeşu'da ise Hz. Mûsâ ile liderliği paylaşan Hârûn'un yanında tamamıyla farklı bir Hârûn daha ortaya çıkmaktadır ki bu ikincisi her ne kadar Mûsâ'nın kardeşi ise de sadece kâhindir ve kâhin ailesinin atasıdır.
isim Kur'an'da kendisinden çok zengin olarak söz edilen ve bütün mal varlığı bir anda yok olan kişi.
Ayrıca Yahudi rivayetlerinde, Karun'un Mûsâ ve Harun'a karşı çıkışının birçok sebebi sayılır. Bir rivayete göre Karun, Mısır'da Firavunun hazinedarı idi ve öylesine büyük bir servet yapmıştı ki, hazinelerinin anahtarlarını ancak 300 katır taşıyabiliyordu. Bu servetin verdiği gurur onun felâketine sebep olmuştu.
Krallığı Lidya, 3000 yıl önce Orta Doğu'da ortaya çıkan yeni güçler arasındaydı ve bu paralar da Lidya uygarlığını ve Karun'u zengin eden paralardı.
Kur'an'da Hz. Mûsâ dönemindeki Firavun sarayının bir yetkilisi olarak anılan kişi.
Musa aleyhisselamdır. Tur-i Sina'da Cenab-ı Hak onunla doğrudan konuşmuş, o da "Kelimullah" unvanını almıştır.
Eski Mısır inancında firavun, yeryüzündeki düzenin muhafaza ve devamından sorumlu olduğu gibi dinî hayatın da en önemli ve yetkili kişisiydi. Ülkenin bütün mâbedlerinde ibadet onun adına yapılıyordu. Bütün Mısır onundu ve idarî, adlî, askerî ve dinî yetkiler onun elindeydi.
Esasen bugün Kur'an'daki yazılış şekliyle Hâmân isminin Eski Mısır'da bir kişi adının tam bir harf çevirisi olduğu anlaşılmış olup sözkonusu adın hiyeroglif imlâsı bilinmektedir. Bu kişinin “taş ocakları işçilerinin şefi” olup inşaat işlerinden sorumlu en yetkili şahsın bu şekilde adlandırıldığı tespit edilmiştir.
Musa dışında Firavun, Haman, Karun ve Bel'am isimleriyle öne çıkan dört kişilik vardır. Hakkı ve hakikati temsil eden Hz. Musa'nın karşısında yer alarak dünya ve ahiretlerini kaybetmiş olan bu bahtsız kişiliklerin her asırda bir izdüşümleri olmuş ve kıyamete kadar da olacağı şüphesizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri