Ya'kūb'un oğlu Levi'nin oğlu Kohat'ın oğlu Yitshar'ın (İzhar) oğlu olarak gösterilen Korah (Karun) (Çıkış, 6/16, 18, 21; Sayılar, 16/1), Mûsâ ve Hârûn'a karşı çıkarılan bir isyan hareketiyle gündeme gelmektedir.
Kur'an'da Kârûn'dan Kasas, Mü'min ve Ankebût Sûrelerinde bahsedilir. Karun, Kur'an'a göre İsrailoğulları'ndan ve zenginliği sebebiyle şımaran birisidir.
Tevrat ve Yeşu'da ise Hz. Mûsâ ile liderliği paylaşan Hârûn'un yanında tamamıyla farklı bir Hârûn daha ortaya çıkmaktadır ki bu ikincisi her ne kadar Mûsâ'nın kardeşi ise de sadece kâhindir ve kâhin ailesinin atasıdır.
Karun Hazinesi, çoğu MÖ 560-546 yılları arasında Lidya ülkesini yöneten Kroisos veya Krezüs (Karun) dönemine ait olan ve Uşak'ın 25 km batısında ve İzmir Karayolu üzerinde bulunan Güre Kasabası yakınlarındaki tümülüslerden 1960'lı yıllarda çıkarılarak ABD'ye kaçırılan ve 1993 yılında uzun bir hukukî süreç sonucunda ...
Kendi adına ilk olarak altın para basan kral olarak tarihe geçti. Paranın elde edemeyecegi zafer bulunmadığına inanan Karun, kurduğu paralı ordu ile kısa sürede çevresindeki 11 krallığı hegemonyası altına alır.
İlgili 20 soru bulundu
Zenginliğiyle tanınan, Hz. Mûsâ ve Hârûn'un şahsında Allah'ın emirlerine karşı çıktığı için cezalandırılan kişi. Kur'an'da Kārûn adıyla kıssası nakledilen bu kişi Tevrat'ta Korah diye anılmakta ve çöl hayatında Mûsâ'nın otoritesine karşı başlatılan isyan hadisesinde başrolü oynamaktadır.
En sonunda Hz. Musa aleyhisselama hazırladığı bir iftira sonunu hızlandırmıştır. Önceleri salih bir insan olan Karun, Allah'ın bir imtihan olarak ihsan ettiği nimetleri kendinden bilip şımarınca, dayanıp güvendiği hazineleriyle birlikte, son anında tövbe ettiği halde yerin dibine gömülerek helâk olmuş birisidir.
Tüm zenginliğine rağmen, yerin dibine girip toprak altında kalarak acı bir ölüm ile can vermiştir. Karun'un hazinesi ise geçmişte Lidya topraklarına ait olan Uşak ve İzmir arasında bulunan Güre Kasabası yakınlarında olduğu söylenir.
Karun Hazineleri Uşak. Uşak ili'nin 25 km batısında, Uşak-İzmir Devlet Karayolu üzerinde yer alan Güre Köyü'nün kuzeyindeki Hermos(Gediz) Nehri'nîn suladığı dar ovanın yakınlarında Lidya ve Greko-Pers(IVI.Ö. 6. yy.) tümülüsleri bulunmaktadır.
İkinci katta tamamen altının, paranın icat edilmesiyle zenginleşen ve dünyanın en zengin devleti haline gelen Lidya'nın kralının, komutanlarının eserleri diyebileceğimiz 432 parçadan oluşan dünyada tek ve eşsiz Karun Hazinelerinin yer aldığını hatırlatan Söyler, şöyle konuştu: "432 parçanın hepsi çok nadide eserler.
Anadolu uygarlıklarından Lidya'nın son kralı "Croesus" (Türkçede KARUN olarak bilinmektedir) tarihte parayı icat edip ilk defa para kullanan kral olarak bilinir ve hala dünyanın en zengin insanı olarak anılır. Dünyanın en zengin ölümlüsü olarak kabul edilen Karun, MÖ 566 yılında Lidya kralı olduğunda 35 yaşında idi.
Uşak ili'nin 25 km batısında, Uşak-İzmir Devlet Karayolu üzerinde yer alan Güre köyü'nün kuzeyindeki Hermos(Gediz) Nehri'nin suladığı dar ovanın yakınlarında Lidya ve Greko-Pers(IVI.Ö. 6. yy.) tümülüsleri bulunmaktadır.
Yitro'nun kızı olan Sippora'dan Musa'nın iki oğlu olmuş, Musa bunlara Gerşom ve Eliezer adlarını vermiştir. Musa, firavuna halkını salması için gitmeden evvel karısı ve iki çocuğunu Yitro'ya bırakmıştır.
Düzenleme yapıldıktan sonra bu şablon kaldırılmalıdır. Kroisos (Grekçe: Κροῖσος), zenginliğiyle bilinen ünlü Lidya kralı. Kârûn ile aynı kişi olmadığı ile ilgili tartışmalar mevcuttur. Fakat bununla birlikte birçok kaynakta Kur'an da geçen Karun ile Kroisos (ya da Krezus) aynı kişidir.
Milattan önce 560-546 yıllarında yaşayan Lidya Kralı Kroisos'a (Karun) ait olan ve aralarında daha önce iki kez çalınarak yurt dışına kaçırılan Kanatlı Denizatı Broşu'nun da yer aldığı 432 parça paha biçilemez eserden oluşan Karun Hazineleri, bu aydan itibaren Uşak'taki modern müzesinde sergilenecek.
Diğer bir bakışla zalim idareyi ve idareciyi Firavun; zalim beyni ve bilgiyi Hâmân; zalim destekçiyi ve kara sermayeyi de Kârûn temsil etmektedir. Hz. Musa'ya (as) öncelikle Firavun'a gitmesi emredilir: "Firavun'a git, çünkü o azmıştır." Hz. Musa gerektiğinde kendisine verilen mucizeleri Firavun'a gösterecektir: "...
Mark Zuckerberg'in serveti 44.6 milyar dolardır. Larry Ellison 43.6 milyar dolarlık servete hükmetmekte. Michael Bloomberg'in serveti 40 milyar dolar olarak açıklanmaktadır. Bu 8 Karun'un servetlerinin toplamı 449 milyar dolardır.
Dönemin önemli bilim adamları ve sanatçılarını kendisine çeken Sardes, "Karun kadar zengin" sözüyle de tanınan Lidya Kralı Karun dönemindeki zenginliğiyle dilden dile dolaştı.
Kasas sûresinin son bölümünde (âyet 76-82) Kārûn kıssası anlatılmaktadır. Hz. Mûsâ'nın kavminden olup büyük bir servete sahip bulunan Kārûn zenginliğine güvenerek böbürlenmiş, insanlara haksızlık etmiş ve sonunda Allah kendisini servetiyle birlikte yerin dibine geçirmiştir.
Kur'an-ı Kerim'de Kārûn, zenginlik, ihtişam ve gösterişi seven ve servetini zulme destek olmada kullanan biri olarak nakledilir.
Lidya Krallığı, Ahameniş İmparatorluğu'nun bir eyaleti halini alarak egemenliğini bütünüyle kaybeder. MÖ 546 yılında gerçekleşen Pers hâkimiyeti bağımsız Lidya devletinin sonunu getirmiştir. Son kral Kroisos büyük zenginliği ve gücü ile Kârûn olarak tanınmıştır.
Eski Ahit'te Hâmân, Firavun'un değil, Pers kralı Ahaşveroş'un veziri olarak geçmektedir. İslâmî yorumlar Hâmân'ı coğrafi-arkeolojik tutarsızlıklar Tevrat anlatılarından bağımsız, Mısır ve Firavunlar ile bağlantılı bir kişi veya figür olarak görme eğilimindedir.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesi'nden çalınan Karun Hazinesi'nin en önemli parçası olan ''Kanatlı Denizatı'' diye bilinen broşun Almanya'da bulunduğunu açıkladı.
Alaverelerele, dalaverelerle zengin olanlar için kullanılan bir deyimdir bu: (Harun gibi geldiler, Karun gibi oldular) denilir ya! Aynen öyle! Harun gibi gelenler, sonunda Karun gibi olasalar bile, sonuç itibarıyla akıbetleri de aynı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri