İsrâiliyat kaynaklarından hareketle hakkında bilgi edinilen Şît (Ar. Şîs̱, İbr. Şet) Hz. Âdem'i
Kitâb-ı Mukaddes'te Âdem'in 130 yaşındayken Şit'in babası olduğu, Şit'in de Enoş'un babası ve Kenan'ın büyükbabası olduğu geçmektedir.
Şit (a.s.), Adem (a.s.) ve Havva'nın oğulları olan Kabil'in diğer oğulları olan Habil'i öldürmesinden sonra Allah'ın onlara salih bir evlat olarak gönderdiği evlatlarıdır.
ŞİT ALEYHİSSELAMIN EŞİ VE ÇOCUKLARI
Şît'in -aleyhisselâm- Hazura ile evlendiğine ve ondan Yaniş (Enuş) adlı bir oğlu ile Na'mete adlı bir kızının doğduğu nakledilir. (a.g.e., I, 163) Hz.
Kur'an'da geçen peygamberlerin yaklaşık kronolojik sırası şöyledir: Adem, İdris, Nuh, Hud, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakub, Yusuf, Eyüp, Şuayb, Musa, Harun, Zul-Kifl, Davud, Süleyman, İlyas, Elyesa, Yunus, Zekeriya, Yahya, İsa ve Muhammed.
İlgili 19 soru bulundu
Hz. Âdem'in dili İslâmî telakkiye göre Arapça, yahudi ve hıristiyanlara göre ise Ârâmîce idi.
Adem'in (as) boyunun 60 zira (40 m civarı) olduğu belirtilmektedir. İbn Haldun (1332-1406) gibi bazı düşünürler ise bunun onun cennetteki boyu olduğunu, Hz. Havva ile yere indirilince yer şartlarına uygun boyuna iade edildiğini kabul etmişlerdir.
Ahd-i Atîk'in Tekvîn kitabına göre (4/25; 5/3) Hâbil'in yerine Âdem'e bahşedilen Şît, Âdem 130 yaşındayken babasına benzeyen bir çocuk olarak doğmuştur. Şît 105 yaşındayken oğlu Enoş dünyaya gelmiş, başka birçok oğlu ve kızı olmuştur. 912 yaşında vefat etmiştir (Tekvîn, 5/6-8).
Peygamber efendimizin nûruyla ilgili olarak oğlu Şît aleyhisselama şöyle vasiyyet etti: “Oğlum! Alnında parlayan bu nûr, son peygamber olan Muhammed aleyhisselamın nûrudur. Bu nûru mümin, temiz ve afif hanımlara teslim et ve oğluna da böyle vasiyet et.” Şit, bu vasiyet üzerine sâlihâ bir kızla evlendi.
Hazreti Şit Hayatı ve Kıssası
Adem ve Havva'nın çocukları Kabil ve Habil arasında geçenlerden sonra, Allah onlara salih bir evlat olarak Şit'i gönderdi. Şit, Hz. Adem'in çocukları arasında en salihli ve iyi amelli olandı.
Kur'ân ve sünnete göre ilk insan ve ilk peygamber Adem'dir.
Kaburga kemiğinden yaratılma meselesi tamamen İslamın ilk yıllarından günümüze kadar etkisini devam ettirmiş olan israhiliyat akımının etkisinde gelişmiş bir düşüncedir. Tevrat'ın yaratılış hikayesinde Adem'in ilk eşi olarak ”Lilit” ikinci eşi olarak kaburga kemiğinden yaratılmış olan ”Havva” anlatılmaktadır.
ADEM (AS) : İlk ziraat mühendisi ve çiftçi idi. HZ. ŞİD (AS) : Hallac, kazzaz, nessac = dokumacıların, örücülerin ve mensucat sanayiinin ilk kurucusu idi.
Mersin – Tarsus'da Ulu caminin içerisinde. Adem(a.s)'dan sonra gönderilen peygamberdir. Adem (a.s.)' ın 3. oğludur.
Havva anamız hep ikiz doğum yapıyordu. Bunlardan birisi erkek, diğeri de kızdı. Hz. Âdem, aynı anda doğan ikizleri, bir önce veya bir sonra doğan ikizlerle evlendiriyordu. Habil'le beraber doğan kız çirkin, Kabil'le birlikte doğan kız ise güzeldi.
İnsan neslinin bekası için bundan başka yol olmadığından birbirleriyle evlendiler. 2- Mahremlerle evlenmek çirkin bir şey olduğundan Hz. Âdem'in (a.s) çocuklarının birbirleriyle evlenmeleri mümkün değildi. Hz. Âdem'in (a.s) çocukları yeryüzünde daha önce yaşayan başka nesillerin kızlarıyla evlendiler.
"Andolsun biz insanı kuru bir çamurdan, değişmiş cıvık balçıktan yarattık..." (Hicr, 15/26). Bu ayet-i kerimelerden, yaratılışın; toprakla başladığını, daha sonra bunun çamur hâlini aldığını anlamak mümkün. Bu çamur da süzülerek çamur özü hasıl olmuştur.
Adem ile Havva'nın 3 çocuğundan değil, 10 oğlu ve 18 kızından dünyaya yayıldı' diye anlatıyor. TEVRAT'ın yaratılışla ilgili bölümünde Hz. Adem ile Hz. Havva'nın üç çocuğu olduğu anlatılır; Habil, Kabil ve Seth.
Adem'in ilk eşi Hz. Havva'dır.
Tanah'ta, Habil ve Kabil/Kayin, Adem ve Havva'nın ilk iki oğludur. İlk doğan Kabil bir çiftçi, kardeşi Habil ise bir çobandır. Tanah'a göre Kabil, kardeşi Habil'i kıskandığından dolayı ona karşı kin ve nefret beslemiş, en sonunda da kardeşini öldürerek İnsanlık tarihindeki ilk cinayeti işlemiştir.
Kısas-ı enbiyâ göre, yaşamakta oldukları Adn cennetinden Âdem Serendip adasına (Srilanka), Havva ise Etiyopya'ya indirilir. Daha sonra Mekke'de Arafat dağında buluşurlar. Bu kıssa, İslam kültüründe önemli bir yer kapsamaktadır.
Değişik kaynaklarda yer alan rivayetlerde Hz. Âdem'in boyu ile ilgili farklı rakamlar zikredilmiştir. Özellik- le Hadîs, Tefsir ve İslam Tarihi kaynaklarında Hz. Âdem'in altmış zira', yani yaklaşık otuz beş - kırk metre boyunda olduğu belirtilir.
Adem ölmeden önce oğlu Hz. Şit'e bildiği pek çok şeyi öğretmiştir. Hz. Adem'in yaklaşık 1000 yıl yaşadığı söylenir.
Nitekim Peygamberimizin Arap olduğu, Kur'ân-ı Kerim Arapça olarak indirildiği, Cennette de Arapça dilinin konuşulma imkanı aklen sabittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri