Kas hastaları genellikle yokuş ve merdiven çıkma, oturduğu yerden kalkma, yürüme, kollarını kaldırıp yükseğe uzanma, başını yıkamada güçlük gibi, kök kaslarında güçsüzlük nedeni ile ortaya çıkan yakınmalarla doktora başvururlar.
Her yaşta görülebilir
Kas hastalıkları (Miyopatiler), vücudumuzu hareket ettiren bu kasların kendilerine ait hastalıklardır. Yani kas dokusunun birimleri olan kas hücrelerinin yapısı veya işleyişini bozan hastalıklardır. Bebeklikten çocukluk, ergenlik, erişkinlik ve yaşlılık evrelerinin her birinde görülebilir.
Kas hastalığı teşhisi nasıl konulur? Uzman doktor, kas distrofisi tanısı koyabilmek için öncelikle fizik muayene yapar. Daha sonra hastadan ailesinin tıbbi geçmişini detaylı bir şekilde alır. Kas distrofileri tanısında birçok test istenebilir.
Genetik ( kalıtımsal ) olan kas hastalıkları genellikle çocuklarda ergenlerde ve erişkin hastalarda nadiren de olsa yaşlı bireylerde de görülmektedir. Çocuk ve ergenlerde yürüme bozukluğu olduğunda ilk olarak kalıtımsal bir hastalık olduğunun düşünülmesi gerekmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
CK kreatin testi ile enzimin kandaki seviyesi tespit edilerek kalp ya da kas hasarının şiddeti ortaya çıkarılır. Kas ağrısı ya da krampları, kas güçsüzlüğü, denge sorunları, koyu idrar ve uyuşma ile karıncalanma gibi problemler semptom olup, bu şikayetlere sahipseniz doktorunuz kreatin kinaz testi isteyebilir.
Kas ağrısı, enfeksiyon, yaralanma ya da bir hastalık nedeniyle eklemlerde ortaya çıkan ve boyun, sırt ve bacaklar başta olmak üzere vücudun her yerini etkileyebilen sağlık sorunu belirtisidir. Ağrı hafif olabileceği gibi keskin bir şekilde de hissedilebilir.
Kas ağrısı aniden değil de yavaş yavaş ortaya çıkıp ilerlediyse sinirsel bir hastalık söz konusu olabilir. Bu durumda bir nöroloji uzmanına muayene olmak sağlıklı bir seçenek olacaktır. Kas ağrısı darbe almaya ve yaralanmaya bağlı olarak gelişmiş ise, bu durumda ortopedi uzmanına başvurmak gereklidir.
Çoğu kas ağrıları gün içerisinde yok olmakta ve geçmektedir. Fakat bazı ağrılar uzun sürmekte ve bazı ağrılar aylar boyu geçmemektedir. Kas ağrılarında gidilmesi gereken bölüm dahiliye bölümüdür.
Kas ve Eklem Hastalıkları Tedavi Edilmezse Ne Olur? Romatizmal kas ve eklem hastalıkları kontrol altına alınmadığı taktirde, sinir sistemi, kalp, akciğer gibi hayati seviyede önemli organlara zarar verebilir.
Kas ağrısı kas hastalığının belirtisi olabilir.
Kas hastalıklarının temel belirti nedeni kuvvetsizlik ve kişinin yapabileceği bir işi yapamayacak dereceye gelmesiyle hissedilir.
Kilo Verirken Kas Kaybı Belirtileri
Halsizlik, enerji düşüklüğü, sürekli uyku hali veya sabahları yorgun uyanma. Çabuk yorulma veya güçsüzlük. Ruh halinde olumsuz yönde değişimler. Denge sorunları yaşamak.
Kas erimesi olan kişinin ilgili bölgesindeki kaslarda hacimsel olarak incelme sorunları görülür. Dikkatli bakılmadan ve incelenmeden anlaşılması zordur. Genellikle ağrı veya sızı hissettirmeden kendini gösterir. Bazı becerileri yapmada zorluk çekebilirler.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
Kas-sinir kavşağı hastalıkları, myasthenia gravis, botulismus ve lambert-eaton miyastenik sendromu edinsel kas hastalıkları kapsamında değerlendirilir. İltihabi kas hastalıkları çeşitleri de polimiyozit, dermatomiyozit, inklüzyon cisimciği miyoziti, diğer miyozitler şeklindedir.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Fiziksel aktivite öncesi ve sonrası esneme hareketleri yaparak kas ağrılarının oluşumunu önleyebilirsiniz. Medikal masaj ve fizyoterapi kas ağrılarına en iyi gelen yöntemler arasındadır. Stres ve yoğun çalışma temposundan uzaklaşmak kronik kas ağrılarını hafifletmeye yardımcıdır.
Kas ve Sinir Hastalıkları ya da diğer adıyla Nöromusküler Hastalıklar, omurilikten çıkıp kaslara hareket emrini ileten motor sinirleri, bu sinirlerden giden uyarıların kasa ulaşmasını sağlayan kas-sinir kavşağını ve kasları etkileyen hastalıklardır.
Kas hastalığı ya da tıptaki adıyla kas distrofisi, genetik etkenlere bağlı olarak gelişen nörolojik bir hastalıktır. Hastalığın kesin bir tedavisi olmasa da ilerleyişini yavaşlatmak ve semptomları azaltmak adına tedavilere başvurulur. 30'dan fazla türü vardır ancak yaygın görülen bazı türleri öne çıkmaktadır.
Kas hastalıkları için şifalı bitkiler kullanarak kaslarının desteklenmesini ve rahatlamasını sağlayabilir, kas ağrılarınızı azaltabilirsiniz. Örneğin kas hastalıkları sonucunda gelişen kas erimesi için soya fasulyesi, hardal yağı ve biberiye yağı faydalıdır.
İmmün sistemin kas hücrelerini hedef alarak saldırması sonucunda, kaslarda inflamasyon (iltihap/yangı) ve yıkımla giden; buna bağlı kas güçsüzlüğünün geliştiği bir grup otoimmün hastalıklardır. Genellikle üç ana başlıkta incelenir; polimiyozit (PM), dermatomiyozit (DM) ve inklüzyon body miyozit (IBM).
Psikosomatik ağrı, kronik ve fiziksel semptomları olan ancak tıbbi bir açıklaması olmayan bir rahatsızlıktır. Bu terim zihinsel durumumuzu anlatan psike ve vücut anlamına gelen soma kelimelerinden türemiştir. Yani psikosomatik ağrı kişinin psikolojik durumu tarafından tetiklenen fiziksel bir ağrı türüdür.
Kas ağrılarının belirgin bir bulgu olarak karşımıza çıktığı diğer hastalıklar miyofasial ağrı sendromu polimyaljiaromatika, miyopatiler ve D vitamini gibi bazı vitamin ve Magnezyum gibi bazı minerallerin eksiklikleridir. Demir eksikliği anemisi ve tiroid bozuklukları da kas ağrısı yakınmalarına neden olabilir.
Eklem ağrısı yaşayan kişiler öncelikle ortopedi bölümünden randevu alarak muayene olmalıdır. Bu bölümde bacak ve kol ağrılarının yanı sıra lif ve bağ kopmaları, her türden kas ağrıları, tüm eklem ağrıları ve romatizma hastalıklarıyla ilgili tetkikler yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri