Güvenlik soruşturmasında ise “genel kural” ailenin etkisinin olmayacağı yönündedir. Uygulamada arşiv araştırmasında; aile bireylerinizin sabıkası, yargılaması, işlediği suçlar ya da haklarındaki istihbari bilgiler en ufak engel teşkil etmiyor.
Kişinin içinde bulunduğu ortamdan ne anlaşılması gerektiği konusunda ise kanunumuzda ya da yönetmeliğimizde herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Güvenlik soruşturması kişinin içinde bulunduğu ortam incelenirken; anne, baba, kardeş, veli ve vasi gibi ilk derece yakınlar dikkate alınmalıdır.
17 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Hakkında Kanuna göre, güvenlik soruşturmasına kişinin eşi veya birinci derece kan ve sıhri hısımları dahil edilmeyecektir.
Bireyin yabancı devletlerle herhangi bir ilişkisinin bulunup bulunmadığına ve geçmişte terör örgütleriyle herhangi bir bağının olup olmadığına da bakılıyor. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında milli güvenliği tehdit edecek bir detayın varlığı da göz önünde bulundurulur.
1. Dereceden akrabaların yüz kızartıcı suçlarının olması.
İlgili 43 soru bulundu
Güvenlik soruşturmasında ahlaki durum nedir şeklinde bir sorunun cevabında kişinin sosyal çevresi, ailesi ve ilişkileri irdelenmekte. Bu araştırma neticesinde bir zafiyet bulunduğu takdir de güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanmaktadır.
Memur adayının eşi, çocukları, anne ve babası ile eşinin anne ve babası soruşturmaya dahil. Kardeşler ise kapsamın dışında tutuluyor. Güvenlik soruşturmasında “yerinde araştırma” yapılacak. Doğrulanabilir ve güncel bilgi aranacak.
Sorun olmayacaktır. Eğer bu işi alamamanın tek sebebi bu konu olursa hukuki yollara bile başvurabilirsin. Güvenlik soruşturması senin ailenden ziyade senin herhangi bir suç ile bağlantın olup olmaması ile ilgilidir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan kişilerin bu işlemlere karşı kararın kendilerine tebliğiden itibaren 60 gün içinde (2 ay değil) güvenlik soruşturması davası iptal davalarını açmaları gerekmektedir.
1. derece akraba: Annemiz, babamız ve çocuklarımız birinci derecede kan bağımız olan akrabalarımızdır. 2. derece akraba: Kardeşlerimiz, torunlarımız, dedemiz ve ninemiz (babaanne, anneanne) ikinci derece kan bağı olan akrabalarımızdır.
Güvenlik soruşturmasında kişinin kendisi hakkında araştırma yapılır. Tek başına birinci derece akrabalar incelenmez. Araştırma sırasında kişi hakkında verilmiş mahkeme kararları, adli sicil kaydı, kişinin kolluk kuvvetleri tarafından aranıp aranmadığı gibi bilgiler incelenir.
Aile bilgileri kısmına tüm aile bireyleri; anne, baba, eş, çocuk, kardeşler eksiksizce yazılmalıdır. Bu kişilerin bilgileri tam olarak istendiği gibi konulmalıdır. Eğer erkekseniz askerlik bilgilerinizi eksiksizce yazmanız gerekmektedir.
Özetle; Güvenlik soruşturması memur olacak kişinin polis, jandarma ve mit'teki istihbari bilgilerini, yabancı kişiler ve devletlerle olan ilişkilerini, terör örgütleri veya suç örgütleri ile ilişkisinin olup olmadığının soruşturulmasıdır.
Kesinlikle etkiler onlar formalite etkilemez f akrabalarında sıkıntı olanların mülakatları hep başarısız geliyor.
Bu araştırma kişinin kamu hizmeti yapabilmesi için güvenilir olup olmadığının tespiti için yapılır. Bu araştırmanın amacı kamu görevine alınacak kişinin Anayasa'ya, kanunlara ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne bağlı şekilde görevini ifa edecek nitelikte olup olmadığını belirlemektir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan kişilerin bu işlemlere karşı kararın kendilerine tebliğinden itibaren 60 gün içinde yetkili idare mahkemesinde güvenlik soruşturması iptal davası açmaları gerekmektedir.
Güvenlik Soruşturmasında Telefon Kayıtları Olumsuz Sonuç Yaratır Mı?” soruları gibi birçok soru düşüneceksiniz. Bu nedenle tüm ihtimalleri buraya tek tek yazıyoruz. güvenlik soruşturmanızın olumsuz gelmesi mümkündür. Güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan adaylar 60 gün içinde YD talepli iptal davası açmalıdır.
Güvenlik soruşturması olumsuz çıktı diyen adayların başvurması gereken bazı yollar mevcuttur. Bunlardan ilki tavsiye etmesek de idari başvuru iken diğeri ise etkili ve çözüm üreten asıl yol olan idare mahkemesinde açılacak idari davadır.
Cevap: Abimin sicili beni etkiler mi? Suçun şahsiliği ilkesi vardır. Ağabeyinizin işlediği suç ya da sabıkası sizi bağlamaz.
Polislik mesleği başvurusunda aile sicili değil bireyin kendisinin sicili önemli olmaktadır. Ailede sabıkalı bireyin olması kişinin polislik başvurusu yapmasına engel olmamaktadır.
Bunun üzerine ilgili madde tekliften çıkarılarak yeniden çalışma yapıldı. Bu düzenleme yasalaşırsa, özellikle ilgili hakkında 'babası FETÖ'cü, kardeşi FETÖ'den tutuklandı'gibi gerekçelerle kişilerin memuriyete giriş engellenmeyecek.
Denilmekle yargı bir suçun sonuçlarından ancak o suçu işleyen kişinin sorumlu olabileceği , kişinin suçlu olan kişi ile sırf aile bağının olmasının güvenlik soruşturmasına olumsuz yönde etkisinin olamayacağını aksi tutumun hukuka aykırılık teşkil edeceği açıkça vurgulanmıştır.
Memurlar için evlilik izni 7 gün, işçiler için ise 3 gündür. Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanunu kapsamında; 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104.maddesinde evlilik izni “Mazeret İzni” başlığı altında toplanmıştır.
Hakkında herhangi bir tahditolup olmadığına, Hakkında kesinleşmiş mahkeme kararları ve kişi hakkında devam eden veya sonuçlanmış olan soruşturma ya da kovuşturmalar kapsamındaki olgulara, Hakkında kamu görevinden çıkarılma ya da kesinleşmiş memurluktan çıkarma cezası olup olmadığına bakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri