Kas iskelet sisteminin romatizmal hastalığı kas romatizması (fibromiyalji) olarak ifade edilmektedir. Vücudun geneline yayılmış ağrı ile karakterize olan kas romatizması her yaş grubunu etkilemektedir.
Fibromiyalji, kas iskelet sisteminin romatizmal bir hastalığıdır.
FMS'de en sık rastlanan şikayet kas ağrısıdır. Ağrılar genellikle boyun ve bel bölgesinde daha çok olmak üzere omuz, dirsek, diz ve ellerde fazlaca görülür. Vücudun bir tarafında duyulan ağrı, diğer tarafa nazaran daha az veya çok olabilir.
Fibromiyalji (iltihapsız kas romatizması) dokunmaya duyarlı yaygın ağrı ve hassasiyetle giden, sık görülen bir sağlık sorunudur. Halk arasında yumuşak doku romatizması olarak da bilinir. Vücudun belli bölgelerinde, ağrı ve hassasiyet oluşur, zamanla kaybolabilir veya yer değiştirebilir.
Kaslarda, bir veya daha fazla kas grubunda ağrı, batma, spazm, uyuşma, karıncalanma, çekilme, sıkışma tarzında şikayetler ile kendini gösteren ağrılı fibrozitlerin bulunduğu bir hastalıktır. Bu şikayetlere, özellikle sırt ve boyun bölgesinde olanlara, terleme ve üşüme de eklenebilir. Bacaklarda da üşüme sıktır.
İlgili 20 soru bulundu
Genellikle romatizmal hastalıklarla gruplandırılsa bile, iltihaplı eklem veya kas hastalıklarından değildir. Fibromiyaljinin kesin bir tedavisi yoktur. İlaçlar, fizik tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ağrıları yönetmeye yardımcı olabilmektedir. Kas romatizması, vücutta kalıcı bir hasara neden olmaz.
Fibromiyalji, kaslarda ve kemiklerde görülen yaygın ağrı, hassasiyet alanları ve genel yorgunluk ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır.
Fibromiyalji eğer ilaç tedavileri ve fizik tedavi uygulamaları ile tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesi düşmekte ve ağrıları ömür boyu devam edebilmektedir, depresif bozukluklara neden olarak kişinin depresyona eğilimi artarak derinleşmektedir.
Ağrılar genellikle vücudun daha çok kullanılan boyun ve bel bölgesinde yoğun hissedilir.
Fibromiyalji, yaygın kas ağrısı ve hassasiyetinin eşlik ettiği, yorgunluk, uyku, hafıza ve ruh hali sorunları ile karakterize kronik bir yumuşak doku romatizmasıdır. Yaygın bir hastalık olan fibromiyalji, toplumun yüzde 3'ünde görülürken, hastaların yaşam kalitesini de olumsuz bir şekilde etkilemektedir.
Miyaljinin en yaygın nedenleri aşırı kullanım, yaralanma veya zorlanmadır. Bununla birlikte, miyalji, hastalıklardan, ilaçlardan veya bir aşıya yanıt olarak da kaynaklanabilir. Özellikle egzersiz gibi yoğun fiziksel aktivitelerle uğraşan bireylerde dehidrasyon da zaman zaman kas ağrısına da neden olur.
Metotreksat, sulfasalazin, hidroksiklorokin, azatiopirin, siklofosfamid, siklosporin gibi ilaçlar bu gruba örneklerdir.
Hastaların önemli bir kısmında en önemli şikayet ağrıdır. Bazen derinden gelen ve tam olarak yerini tarif edemediği bir ağrı yıllardır rahatsız etmektedir. Omuz, boyun ve sırt ağrıları daha da fazla hissedilir. Ağrılı adet sancısı (dismenore) şikayeti olanlarda da fibromiyaljinin daha fazla görüldüğünü söyleyebiliriz.
Fibromiyalji, genellikle yorgunluk, depresyon, uyku bozukluğu, kognitif bozukluk, sindirim ve idrar sorunları eşliğinde yaygın olan bir ağrı ile karakterize kronik bir kas-iskelet hastalığıdır.
Hangi Bölgelerde Ağrı Hissedilir? Fibromiyaljili hastalarda uzun süreli yanlış pozisyon nedeniyle ya da tekrarlayan yaralanmalar sonucunda kaslarda ya da bağ dokuda ağrılı bantlar oluşabilir. Fibromiyalji tüm vücudu etkiler.
Yürüyüş kalp atışınızı artırırken, eklemlerinizi gevşetir ve ağrıları azaltmaya yardımcı olur. Günde 30 dakika yürüyüş modu yükselttiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Denge sorunlarıyla nedeniyle yürüyüşten kaçıyorsanız baston kullanın.
Özellikle soğuk-sıcak ısı uygulaması, egzersiz ve masaj gibi yöntemlerin yanı sıra, balık yağı, zeytinyağı, yulaf ve buğday gibi tam tahıllar, bezelye ve fasulye gibi baklagiller ile bitki çayları ve vitamin takviyeleri romatizmaya iyi gelen yöntemlerin başında yer alır.
Kas-iskelet sistemini ilgilendiren tüm ağrılı durumlar romatizmal hastalıklar olarak adlandırılıyor. Hastanın yaşam kalitesini oldukça düşürüyor, ekonomik ve sosyal hayatı da olumsuz etkiliyor.Her mevsimde görülebilen romatizmal hastalıklar, özellikle kış aylarında soğuk hava nedeniyle daha fazla belirginleşiyor.
Fibromiyalji atakları, fibromiyalji ile ilişkili belirtilerin sayısı ve yoğunluğunda geçici süre ile yaşanan artışa denilir. Genelde ağrı ve yorgunluğun kötüleşmesi ile karakterizedir. Uykunun daha da bozulması, kol ve bacaklarda şişlik, sindirim sorunları, uyuşma ve karıncalanma hisleri artabilir.
Fibromiyalji; nedeni tam bilinmeyen, yaygın ağrı ve vücudun belli bölgelerindeki hassas noktalar ile karakterize kronik bir kas iskelet sistemi hastalığıdır. Eklemlerde hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğuna yol açmayan ancak kişinin yaşam kalitesini bozan kronik bir hastalıktır.
Fibromiyalji, halk arasında “yumuşak doku romatizması” olarak biliniyor. Özellikle kadınları etkileyen bu sinsi hastalık tehlikeli değil ancak tedavi edilmediği takdirde hayat kalitesini fazlasıyla düşürüyor.
Romatizmalı bölgede şişkinlik hissi, yaygın belirtilerdendir. Bölgesel renk değişikliğine rastlanabilir. Hareketsizlikle artan tutukluk, uzun süre oturmayı zorlaştırabilir. Masa başında çalışanlar açısından kas ve iskelet rahatsızlıkları dezavantaj oluşturur.
Romatizmal ağrılar kaslarda meydana gelir. Artrit ağrıları ise eklemlerden kaynaklanan ağrılara verilen isimdir. Romatizmal hastalıklar, hem eklem (artrit) ve hem de kas (yumuşak doku) kaynaklı hastalıkların ortak adıdır.
Laboratuvar Testleri
Romatoid faktör (RF) ve Antisitrüllinlenmiş protein antikorları (anti-CCP), romatoid artriti diğer romatizma çeşitlerinden ayırt etmede yardımcı olur. Ancak RF, romatoid artrit dışında, özellikle infeksiyonlar ve diğer bazı iltihaplı romatizmalarda da kanda bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri